Reply To: A.S.S.S.B. – Asociatia Suporterilor Sportul Studentesc

#52001
wex
Member

ETAPELE INFIINTARII UNUI ONG

1. REZERVAREA DENUMIRII Dovada disponibilitatii denumirii alese pentru Asociatie se obtine de la Ministerul Justistiei, Serviciul de relatii cu publicul si cooperare cu ONG-uri, strada Apolodor nr. 17, sector 5, telefon/fax: (021)410.72.72, (021)312.40.23.
Termen: 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii. Costuri: 50.000 lei reprezentind taxa de verificare a disponibilitatii denumirii. Valabilitate: 3 luni de la data emiterii.

2. SEDIUL Cel mai simplu este sa fie desemnat drept sediu apartamentul unuia dintre membrii fondatori.
Proprietarul locuintei autentifica la notariat o declaratie prin care pune la dispozitie spatiul respectiv ca sediu pentru Asociatie.

Costuri: maxim 200.000 lei, functie de notar. Durata: cateva zile.

Este posibil ca Judecatoria sa va solicite in plus un Contract de Comodat;
Daca sediul este stabilit intr-un imobil ce cuprinde mai multe proprietati (bloc, vila), se mai cer urmatoarele:
· Acordul vecinilor cu pereti comuni cu apartamentul-sediu (un simplu tabel cu semnaturi cum ca sunt de acord cu functionarea sediului Asociatiei in apartamentul respectiv).

· Acordul Asociatiei de Proprietari (Locatari, dupa caz).

3. INTOCMIREA ACTULUI CONSTITUTIV SI A STATUTULUI Pentru infiintare sunt necesare un Statut (care defineste scopul si obiectivele asociatiei, patrimoniul, sediul, drepturile membrilor etc.) si un Act constitutiv (care consfinteste hotararea fondatorilor de infiintare a Asociatiei si desemneaza organele de conducere). Actul constitutiv si statutul se autentifica la notar, in cate 5 exemplare fiecare.

Costuri: intre 1,5 si 3 milioane lei, in functie de notar si de numarul exemplarelor autentificate. Durata: in functie de cat de repede se intocmesc actele.

4. AVIZ DE LA MINISTER SAU ALT ORGAN AL ADMINISTRATIEI CENTRALE Conform art. 2 alin. 5 din OG nr. 37/2003, este nevoie de un aviz de la ministerul sau organul administratiei publice centrale (agentie guvernamentala etc.) in sfera de activitate a caruia isi desfasoara activitatea organizatia. Grefierul de la Judecatorie poate spune la ce minister trebuie cerut avizul.

Termenul de eliberare a avizului este de 30 de zile, dar de obicei se elibereaza mult mai repede. Nu se percep taxe.

5. CONSTITUIREA PATRIMONIULUI Patrimoniul legal necesar infiintarii ONG-ului are un cuantum de 2 salarii minime pe economie (in acest moment, 6.200.000 lei). Se constituie prin depunerea banilor la o unitate CEC “in consemn, pe seama si la dispozitia Asociatiei…” (functionara de la ghiseu stie formularea exacta). Trebuie completat un formular si anexata o copie xerox dupa actul constitutiv autentificat. Se obtine o chitanta doveditoare. Banii raman blocati la CEC pina la obtinerea sentintei de infiintare, cind se vor putea transfera banii intr-un cont bancar.

6. DEPUNEREA DOSARULUI LA JUDECATORIE Se face un dosar actele de la punctele 1-5 si se merge cu dosarul la judecatorul de serviciu de la Judecatoria pe raza careia se afla sediul, pentru verificare.

Se achita taxa juridica la Directia de Finante Publice Locale (DFPL) pe raza careia se afla Judecatoria. Circa 200.000 lei.

Dosarul complet se depune, insotit de timbru judiciar de 5.000 lei, la Judecatorie. Termenul de judecata este in mod normal de 3 zile, maxim 1 saptamana.

7. ELIBERAREA COPIEI DE PE SENTINTA CIVILA La 2 saptamani dupa pronuntare, se depune o cerere la Judecatorie pentru eliberarea Sentintei civile (care este, de fapt, avizul de functionare) si a Certificatului de Inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor (RAF, echivalentul pentru entitati non-profit al Registrului Comertului). Model de cerere se obtine de la Grefierul de serviciu.

La CEC se plateste taxa pentru eliberarea unui numar de copii autentificate dupa Sentinta civila (e bine sa fie 4-5 copii). Costa circa 20.000 lei/exemplar.

Se ridica de la Judecatorie Sentinta si Certificatul, autentificate + copiile autentificate, si Certificatul de inscriere in RAF.

Atentie! Pentru eliberarea Certificatului de Inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor fondatorii (asociatii) trebuie sa depuna la Judecatorie cazierul fiscal. Cazierul Fiscal este eliberat de Ministerul Finantelor Publice in termen de 10 zile de la depunerea cererii. Se achita o taxa de timbru.

8. ATRIBUIREA CODULUI FISCAL Pentru a putea desfasura operatiuni financiare este nevoie de un Cod Fiscal.
La DFPL de care apartine imobilul in care este sediul, se depune dosar cu: Statut, Act constitutiv, Sentinta civila (aviz de functionare), Certificatul de inscriere in RAF (toate in copie), timbru fiscal 30.000 lei, doua cereri “cod 010” completate. Termen: maxim 10 zile.

9. OBLIGATORIU: STAMPILA SI IMPRIMATE CU REGIM SPECIAL Stampila este necesara pentru a insoti practic orice semnatura a membrilor consiliului director si chiar pentru deschiderea contului bancar. Costuri: 700.000 – 1.000.000 lei/buc, in circa 24 ore, dupa pretentii si firma. La comandare se prezinta o copie de pe Codul Fiscal. Apoi ar trebui comandate facturier si chitantier si sa va luati fisa de magazie pentru evidenta formularelor cu regim special…

10. DESCHIDEREA CONTULUI BANCAR Contul se deschide pe loc:
acte necesare Sentinta civila si Codul Fiscal, in copie legalizata (care se va inapoia) si inca o copie xerox (care se retine). Apoi sunt transferati prin Ordin de plata la banca, banii depusi la CEC. Operatiunea dureaza circa 3 zile. Banii se deblocheaza astfel si se pot utiliza pentru nevoile Asociatiei.

11. ALTELE Se cere la Ministerul Justitiei sa se comunice numarul de inregistrare in registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial (nu este taxa si nici formular-tip pentru asta). Este diferit de numarul din RAF-ul de la Judecatorie.

MAI E CINEVA IN VIATA

Cheltuieli totale, incluzand Patrimoniul, circa 10.000.000 lei (din care Patrimoniul, aprox. 6.000.000)

PS Cred ca am si toate modelele de care s-a pomenit mai sus.