Reply To: Valentin Negru 04.09.1982

Home Forums Archive Foste glorii / Past Players Valentin Negru 04.09.1982 Reply To: Valentin Negru 04.09.1982

#54791
cameliu
Member

Speranţa Giuleştiului
Valentin Negru este omul pe care Rapidul se pregăteşte să-l facă vedetă. Mijlocaşul campionilor avea cel mai ridicat coeficient de inteligenţă dintre jucătorii din Regie. După înfrîngerea din mai 2003 cu Dinamo, 5-6, acuzele aduse i-au produs o cădere psihică. Valentin Negru are 21 de ani şi joacă mijlocaş la închidere. El a debutat în Divizia A în 2001 şi a strîns pînă acum 33 de meciuri în primul eşalon
Justin Gafiuc (Manavgat), Cristian Zagaradniuc

“Valentin Negru va fi surpriza returului”. Aprecierea îi aparţine antrenorului Dan Petrescu, omul care a ţinut să-l aducă din Regie pe băiatul în vîrstă de 21 de ani. “Negru va face parte din cea mai bună formaţie a Rapidului din toate timpurile!”, a licitat şi preşedintele Giovanni Becali. Pentru a-l transfera în Giuleşti, rapidiştii au achitat 150.000 de dolari, iar investiţia începe deja să dea roade. Negru, 21 de ani, a fost titular în aproape toate meciurile amicale disputate pînă acum de vişinii şi tehnicianul s-a arătat încîntat de evoluţiile sale în faţa apărării. A lăsat o impresie puternică prin determinare şi încrîncenare, luînd ochii, deşi evoluează pe un post care nu prea atrage atenţia.
Dar cine este cu adevărat puştiul care a declanşat deja un vulcan de epitete? Povestea lui Vali Negru e strîns legată de acel celebru Sportul – Dinamo 5-6, în anul în care studenţii au retrogradat. Puţini ştiu că după acel joc au fost voci care l-au acuzat că a trîntit meciul, iar asta l-a afectat enorm. “Simţea că lumea nu mai are încredere în el, şi asta l-a dărîmat”, povesteşte Andreas Hnatiuc, psihologul Sportului Studenţesc, continuînd: “Dan i-a redat însă încrederea şi, inclusiv cu ajutorul şedinţelor de psihologie individuale, s-a ridicat din nou. Ca să vă daţi seama cît îl ajută încrederea care i se acordă, vă dau un exemplu. Înaintea ultimelor cinci etape i-am zis că aştept de la el trei goluri. A marcat de trei ori consecutiv şi a dat şi patru pase decisive. Este un jucător extrem de inteligent, citeşte Eliade, Ţuţea, e student în anul doi la Psihologie şi un partener de discuţie activ într-o mulţime de domenii. Îl ştiu de patru ani şi sînt convins că va ajunge în echipa naţională. Singurul lucru de care are nevoie este să se simtă susţinut”.

“L-am găsit debusolat, normal pentru un jucător tînăr. E plin de calităţi însă şi sînt convins că suporterii Rapidului îl vor îndrăgi foarte mult”
Dan Petrescu

Mirat de aprecierea lui Becali
În ciuda laudelor care îi sînt aduse, Vali are mult bun-simţ. “Probabil că lui Mister i-a plăcut la mine că bag mereu piciorul la minge, nu mă feresc, fac şi multe recuperări. Am citit şi eu ce a spus preşedintele Becali despre mine şi cred că exagerează. Deocamdată eu nu am loc nici în echipa all-time a Sportului, aşa că de Rapid nu cred că poate fi vorba. Ştiu că mai am enorm de lucru, dar sînt dispus să lupt oricît pentru a nu dezamăgi”, spune Negru.

Inteligenţă remarcabilă
În urmă cu doi ani, psihologul Andreas Hnatiuc le-a dat jucătorilor de la Sportul cîte un test în urma căruia le-a stabilit coeficientul de inteligenţă: “Valentin Negru a ieşit, la egalitate cu Octavian Chihaia, pe primul loc în acest clasament. Şi, vă spun sincer, rezultatul a fost unul deosebit”. “Niciodată nu am fost un fan înrăit al unei echipe anume. Am ţinut mereu cu cei care porneau cu şansa a doua. La un moment dat îndrăgisem Craiova, acum doi ani susţineam Naţionalul… La şcoală nu eram premiant, dar niciodată nu am avut probleme, iar cel mai mult mi-a plăcut istoria”, a dezvăluit Vali cîteva dintre reperele sale.

7 februarie 2004