Reply To: Tiberiu Bălan 17.02.1981

Home Forums Archive Foste glorii / Past Players Tiberiu Bălan 17.02.1981 Reply To: Tiberiu Bălan 17.02.1981

#56029
razvanR
Member

Dor de ghete
Monday, 11 December 2006

Unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Sportului în sezonul trecut, Tibi Bălan aşteaptă cu nerăbdare să revină în gazon după accidentarea la genunchi suferită în urmă cu şase luni. Totuşi, mijlocaşul studenţilor nici nu vrea să audă de Liga a II-a şi aşteaptă ca începutul anului 2007 să-i aducă un transfer din Regie.
Sportul Studenţesc a fost echipa care a impresionat cel mai mult în sezonul precedent al campionatului intern. Ca răsplată, studenţii sînt acum nevoiţi să joace în eşalonul secund, după un şir incredibil de ghinioane în finalul stagiunii 2005-2006. Alb-negrii au terminat campioantul pe locul patru, primul dintre cele care nu asigurau o prezenţă în competiţiile europene, deşi se aflau pe prima poziţie cu doar cîteva etape înainte de finalul sezonului. Formaţia din Regie avea apoi să fie retrogradată din cauza unor datorii financiare pe care patronul Vasile Şiman nu le-a plătit faţă de stat. Totuşi, pe plan sportiv, nimeni nu le poate reproşa ceva fotbaliştilor Sportului. Ionuţ Mazilu, Costin Lazăr şi Stelian Stancu şi-au primit în cele din urmă premiul pentru evoluţiile din stagiunea anterioară. Primii doi au ajuns la Rapid, iar Stancu a îmbrăcat tricoul Stelei şi s-a luptat cu Real Madrid şi Olimpique Lyon în Champions League. Chiar dacă a fost poate cel mai apreciat fotbalist din lotul formaţiei din Regie, a fost nevoit să-şi urmărească foştii colegi plecînd din clinica de la Bologna, unde se refăcea după accidentarea la genunchi suferită în meciul cu Gloria Bistriţa din ultima etapă.

Înfrîngerea cu Steaua, începutul căderii
După victoria cu 5-4 obţinută cu Dinamo, chiar în Ştefan cel Mare, Sportul ajunsese pe primul loc şi multă lume se gîndea deja că titlul va poposi în Regie. „Am sperat şi noi în acea perioadă că vom ieşi campioni. Deşi aveam un nucleu de doar 13-14 jucători, rezultatele au venit şi era normal să visăm că vom termina pe primul loc. A venit acea înfrîngere cu Steaua, 1-2, pe propriul teren şi s-a stricat totul. Dacă nu am fi pierdut acel meci, cu siguranţă alta ar fi fost desfăşurarea ulterioară a campionatului. Regret foarte mult că nu am reuşit mai mult în acel meci”, a explicat Tibi Bălan.

Moldovan ar trebui să ia mai multe cartonaşe
Lucrurile aveau să meargă din rău în dezastruos pentru Tibi Bălan şi Sportul, iar ghinionul a continuat şi în deplasarea în Giuleşti. Studenţii au pierdut cu 0-3, iar mijlocaşul alb-negrilor avea să părăsească terenul accidentat. „În Giuleşti nu am fost lăsaţi de arbitri să cîştigăm. Eu am fost lovit încă de la începutul partidei, după o intrare foarte dură a lui Viorel Moldovan. Nu pot să cred că atacantul Rapidului nu a primit roşu la acea fază. De altfel, Moldovan primeşte, în general, mult mai puţine cartonaşe decît ar merita, avînd în vedere stilul lui de joc foarte agresiv. De la acea intrare au început şi problemele mele la genunchi”, rememorează Bălan partida din Giuleşti

Medicii m-au forţat cu Gloria
În ultima etapă, Sportul a întîlnit la Bucureşti pe Gloria Bistriţa, iar în cazul unei victorii studenţii puteau spera că Dinamo va pierde la Timişoara şi astfel ar fi putut prinde locul trei şi implicit Cupa UEFA. Chiar dacă studenţii au cîştigat, Poli Timişoara nu a reuşit să-i învingă pe alb-roşii şi astfel Dinamo a ajuns în Europa. Pentru Tibi Bălan, ghinionul a fost chiar şi mai mare. Internaţionalul din Regie a fost forţat în ciuda problemelor medicale survenite ca urmare a meciului din Giuleşti şi s-a autoaccidentat. „Am sărit la cap la o minge şi am aterizat pe piciorul lovit. Muşchiul era slăbit, iar genunchiul meu a cedat. Medicii au greşit cînd mi-au spus că pot juca în acea partidă. Nu ar fi trebuit să forţez.

Am fost retrogradaţi din cauza tupeului
Diagnosticat cu ruptură de ligamente la genunchi, Tibi Bălan a primit cumplita veste că va fi nevoit să stea pe tuşă timp de şase luni. Iar aceasta nu a fost singura ştire proastă pentru fotbalistul ardelean. Sportul a fost retrogradat în pauza dintre sezoane, din cauza unor datorii pe care patronul din Regie, Vasile Şiman, nu le-a achitat faţă de stat. „Nu trebuia să fim retrogradaţi. Mai sînt multe alte echipe care au restanţe la plata impozitelor, poate chiar mai mari decît avea Sportul, dar de acele formaţii nu se mai ia nimeni. Problema a fost că Sportul a deranjat prin tupeul de a se lupta pentru primele poziţii. Lucrurile aveau o ordine bine stabilită, iar noi am încercat să o schimbăm. Pentru asta am fost pedepsiţi.”

Nu voi juca în Liga a II-a
Revenit în ţară după perioada de recuperare petrecută la Bolgna, Bălan este nerăbdător să reintre în teren şi se pregăteşte intens pentru a reveni la capacitate maximă din punct de vedere fizic. Timp de o lună mă voi pregăti foarte intens şi sper ca pînă în ianuarie să fiu numai bun de joc. Nici nu mă gîndesc să joc în Liga a II-a. În afara faptului că este un nivel foarte scăzut, risc foarte mult din cauza intrărilor foarte tari ale fundaşilor. Sper ca luna ianuarie să-mi aducă un transfer. Trebuie să mă grăbesc cu acest transfer, pentru a putea să mă integrez la noua echipă şi să prind perioada de pregătire din iarnă”, a spus încrezător Bălan

Aş vrea să joc la Steaua
După experienţa neplăcută de la Rapid, fotbalistul Sportului nu mai are prea multe preferinţe în Liga I. „Mi-ar plăcea să joc la Steaua, pentru că este într-adevăr o formaţie cu prestanţă. În plus, am fost de mic un fan al formaţiei din Ghencea, iar acum, avînd în vedere că stau în Drumul Taberei, m-a prins şi mai mult acest sentiment. De asemenea, m-ar mai mulţumi un transfer la Timişoara, pentru că acolo sînt salarii foarte bune. Altfel, mă voi transfera la o echipă din străinătate. Acum nu mai am pretenţiile de altă dată, cînd nu aş fi jucat decît în Spania, Italia sau Franţa. Aştept o ofertă, avantajoasă şi din punct de vedere financiar. Oricum, sînt sigur că Şiman va fi de acord să mă vîndă. Este şi în interesul lui. Am deja 26 de ani şi sînt cel mai bătrîn jucător de la Sportul. Acum a venit momentul să plec”, a încheiat Bălan.

Gabriel Eşanu
http://www.kickeronline.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=36