Reply To: Dacian Varga 15.10.1984

Home Forums Archive Foste glorii / Past Players Dacian Varga 15.10.1984 Reply To: Dacian Varga 15.10.1984

#56254
07Ex
Keymaster

Ce au în comun Mircea Lucescu şi Dacian Varga?

La prima vedere s-ar putea spune că Mircea Lucescu şi Dacian Varga nu se aseamănă deloc. Atât din punctul de vedere al temperamentului, cât şi al jocului. Chiar dacă postul preferat de amândoi, cel de extremă, reprezintă un numitor comun, Lucescu a preferat banda dreaptă, în timp ce Varga, un stângaci, se simte mai bine pe partea opusă. Însă, atât tehnicianul Şahtiorului, cât şi vedeta Regiei, s-au văzut nevoiţi, din cauza anumitor conjuncturi, să schimbe poziţia pe care au evoluat. Două sunt însă punctele comune majore din cariera de fotbalişti a celor doi:

Dinamo Bucureşti:

Mircea Lucescu s-a maturizat ca fotbalist în Ştefan cel Mare. A început la Şcoala Sportivă 2 din Bucureşti, unde a activat doi ani, iar apoi a fost transferat de roş-albi. După alţi doi ani Lucescu ajunge în Regie sub formă de împrumut la Ştiinţa, vechea denumire a Sportului Studenţesc, în 1965, la vârsta de 19 ani, pentru care evoluează două sezoane în Divizia B. Revine la Dinamo unde va fi jucător de bază până în 1977. Ultimul meci din Divizia A îl dispută în Regie pe 16 mai 1990: Sportul Studenţesc – Dinamo Bucureşti 1-1.

Dacian Varga, născut la Petroşani, începe fotbalul în sală la Deva. Se face remarcat şi la vârsta de 12 ani pleacă la Bucureşti, la Dinamo. Din diverse motive, Dacian nu a avut loc în echipele de juniori ale câinilor. La 17 ani nu mai e dorit şi se transferă la Sportul Studenţesc. Debutează în Divizia A pe data de 6 august 2004, în Ştefan cel Mare: Dinamo – Sportul Studenţesc 2-1.

Sportul Studenţesc:

După cum s-a putut observa Mircea Lucescu şi Dacian Varga şi-au legat începuturile carierei de numele formaţiei din Regie. Dar nu acesta este cel mai important aspect. Pentru orice fotbalist unul dintre momentele cruciale îl reprezintă debutul la Naţională.

Tânărul Mircea Lucescu nu a a avut loc la Dinamo ca extrema dreaptă, postul fiind ocupat de Pîrcălab. Pe fostul C.A.M., în Divizia B, a intrat în atenţia antrenorilor Ilie Oană şi Ştefan Kovacs. În urmă cu 43 de ani a fost convocat pentru prima dată şi a debutat ca titular în meciul cu Elveţia de pe Republicii, câştigat de tricolori cu 4-2. Lucescu a jucat extremă stângă, Ion Pîrcălab fiind titular incontestabil şi la lot. Până la urmă lupta dintre cei doi a fost câştigată de tinereţe, Lucescu revenind la Dinamo în glorie, din postura de extremă dreaptă a Naţionalei.

În 2009, Dacian Varga a făcut primii paşi ca tricolor. Debutul său nu a fost la fel de spectaculos ca al lui Lucescu, jucând doar opt minute în partida amicală cu Croaţia, însă performanţa de a fi convocat din Liga a 2-a este demnă de remarcat, fiind realizată de foarte puţini fotbalişti.

Alte două aspecte trebuie menţionate la final. Primul ar fi acela că Mircea Lucescu l-a antrenat la Dinamo pe tatăl lui Dacian Varga, fundaşul de fier din anii ’80 Ioan Varga, poreclit de colegi “Minerul”, iar cel de-al doilea e că fiul lui Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu, a învăţat tainele fotbalului în Regie şi a jucat foarte mulţi ani din carieră la Sportul Studenţesc. (Florin Alboiu)