Reply To: Renovarea bazei din Regie (2004)

Home Forums Archive Sezon 2004-2005 Season – Divizia A Renovarea bazei din Regie (2004) Reply To: Renovarea bazei din Regie (2004)

#64282
ultrasro
Member

S-a descoperit o nouă metodă de promovare: jocul de-a licenţa

Oficialii de la FRF se dedau unui nou amuzament: alba-neagra cu licenţele de Divizia A. “Studenţilor” nou promovaţi li se arată uşa. Pentru retrogradata Ceahlăul se deschide însă o portiţă.

Sub aparenţa de divertisment regulamentar, jocul federal nu este decît o altă manevră de evitare a retrogradării. O manevră la fel de discutabilă ca fuziunea sau cumpărarea locului în primul eşalon. Comisia de Licenţiere condusă de Viorel Duru pare decisă să scutească retrogradatele de cheltuieli suplimentare. Comisia e teoretic independentă, dar funcţionează în cadrul Federaţiei. Iar forul condus de Mircea Sandu a devenit faimos pentru interpretările generoase ale textelor de lege. Conflictul declanşat în iarnă între Steaua şi FRF reprezintă cel mai răsunător exemplu în acest sens.

Comisia lui Duru continuă seria jongleriilor cu standarde, criterii şi condiţii. Ierarhiile stabilite pe teren în sezonul trecut sînt făcute harcea-parcea. Comisia lui Duru a luat numai decizii enigmatice. A retras licenţa celor de la FC Oradea, care oricum nu mai aveau nevoie de ea în Divizia B. I-au lăsat în aşteptare pe cei de la Alba Iulia, care ar putea fuziona cu Ceahlăul. Şi i-au pedepsit pe cei de la Sportul, pentru că Şiman nu vrea nici să vîndă, nici să fuzioneze, nici să investească.

Exceptîndu-i pe cei trei granzi din Bucureşti, cluburile româneşti trăiesc de azi pe mîine. Sportul Studenţesc nu face figură aparte în plutonul echipelor cu rezultate, dar fără bani. Cu un patron care amînă investiţiile pînă în ultimul moment, nădăjduind în secret să recolteze fără să semene. E greu de crezut că stadionul Sportului se va preschimba în cîteva zile, precum dovleacul Cenuşăresei într-o caleaşcă. Şi e greu de înţeles de ce a stat finanţatorul Şiman cu mîinile în sîn pînă la termenul-limită impus de Comisie. Adoră suspansul? Îşi conservă energia pentru apeluri şi recursuri interminabile?

Curioasă e şi promptitudinea Comisiei federale în a sancţiona o vină roasă de vreme. Verdictul defavorabil “studenţilor” dă însă un sens cu totul nou liniştii care s-a aşternut sub Pietricica. Conducerea de la Ceahlăul a abandonat brusc planurile de unire cu Apulum sau cu altă fericită din prima ligă. Acum e clar că nu era vorba de resemnare. Pur şi simplu, nu mai era nevoie să se agite. Pe canale confidenţiale, nemţenii aflaseră din vreme că li se face loc în A.

Comisia lui Duru nu judecă echipele după buget, ci după relaţii. Dă la o parte cluburile sărace, dar competitive. Şi favorizează indirect echipele mediocre, dar cu ceva bani şi cu patroni care cunosc regulamentele federale ca pe propriile buzunare şi conturi. Nimic nou sub soare. La Casa Fotbalului, litera legii are în continuare elasticităţi bizare, iar spiritul ei nu-i decît o stafie.