Reply To: Licenta clubului Sportul Studentesc

Home Forums Archive Sezon 2006-2007 Season – Divizia B Licenta clubului Sportul Studentesc Reply To: Licenta clubului Sportul Studentesc

#65930
sorin
Member

“Gasca nebuna”, retrogradata la masa verde
23 Iulie 2006
Dorin Focseneanu

Sportul si-a pierdut licenta de club profesionist si va evolua in liga a doua in noul sezon.

Echipa din Regie a fost sanctionata astfel pentru ca nu si-a achitat datoriile catre bugetul de stat. Comisia de Apel a Sistemului national de licentiere din Federatia Romana de Fotbal a decis sa taie in carne vie raul cel mai mic. Vineri seara, Sportul Studentesc a fost “executata” cu sange rece, echipa din Regie fiind retrogradata in liga a doua!

“Studentilor”, care in sezonul precedent au terminat campionatul pe locul 4, fiind la un pas chiar de Cupa UEFA, le-a fost retrasa licenta de club profesionist din cauza datoriilor din 2005 fata de bugetul de stat – aproximativ 350.000 de euro. In schimb, FRF a pus batista pe tambal in cazul dosarelor celorlalte cluburi, care au datorii impresionante fata de Fisc.

Om bogat, om sarac

Vina e impartita. “Rechinii” i-au pandit pe “studenti”, dar si patronul acestora, lacomul Vasile Siman, a dat ocazia ca totul sa imbrace forme legale. Initial, Sportul primise licenta de club profesionist cu conditia sa depuna dovezi asupra sumelor neachitate si sa demonstreze ca se afla in litigiu cu Fiscul.

FRF considera ca gruparea patronata de Vasile Siman n-a respectat “pactul”, motiv pentru care i-a retras licenta. Corecta in privinta Sportului, pedeapsa capata alte conotatii daca tinem cont de faptul ca aproape toate cluburile au datorii catre buget, iar Steaua, Dinamo si Rapid conduc in “top rusinica”.

Ghinionul sau prostia gruparii din Regie a fost ca nu si-a schimbat, an de an, denumirea societatii, asa cum au procedat ceilalti rau-platnici. Proverbul “la omul sarac, nici boii nu trag” s-a potrivit ca o manusa in cazul Sportului.

Se platesc polite

Este foarte adevarat ca baza sportiva din Regie este intr-o stare deplorabila. Situatia este identica insa la majoritatea cluburilor. Sportul beneficiaza insa de un mare atu: are, poate, cea mai buna pepiniera de copii si juniori la nivel national. Cu toate acestea, FRF a mers “pe burta” si a intins o mana Pandurilor, echipa care va lua locul pe prima scena “Gastii nebune”.

Retrogradarea “studentilor” poate fi catalogata drept compensatie pentru echipa din Targu-Jiu, dupa ce presedintele Marin Condescu a pus serios umarul la realegerea lui Mircea Sandu in fruntea FRF. Mai mult, Sportul a fost unul dintre cluburile “rebele”, Siman fiind un sustinator al celuilalt candidat, Gica Popescu.

“Mergem cu sufletul impacat in prima liga!”

Mircea Sandu, care a jucat la Sportul intre 1971 si 1986, a fost acuzat la mijlocul deceniului trecut ca a facut imposibilul pentru a salva formatia din Regie de la retrogradare. Acum, roata morii pare ca se roteste invers.

“Ma doare sufletul de Sportul. E o tampenie sa creada cineva ca am dorit retrogradarea echipei la care am jucat ani buni. Stiu ca Sportul a fost pasuita de multe ori de Comisia de licentiere. Credeti ca, daca era sa incalc regulamentul, as fi facut-o impotriva Sportului?”, s-a aparat Nasul.

Persoane din lumea fotbalului sustin insa ca exista o conspiratie “antistudenteasca” cu un scop precis: micsorarea pretului jucatorilor de la Sportul.

Conform clasamentului din sezonul trecut, echipa care-i va lua locul Sportului in Liga 1 este Pandurii Tg. Jiu. Oltenii au terminat sezonul trecu pe locul 15. Retragerea licentei echipei bucurestene l-a facut pe Marin Condescu sa planga cu “lacrimi de crocodil”.

In timp ce antrenorul Eugen Neagoe (foto mic) a declarat ca echipa nu e pregatita pentru prima liga, presedintele de la Pandurii a spus: “Daca federatia aplica acelasi regulament pentru toti, atunci mergem cu sufletul impacat in prima liga. Dar e vai de noi daca vom fi in prima liga!”.

Bornele unei adevarate echipe studentesti

> Infiintare: la 11 februarie 1916

> Prima promovare in Divizia A: 1937

> Trei finale ale Cupei Romaniei, toate pierdute: 1939 (0-2 cu Rapid), 1943 (0-4 cu CFR Turnu Severin) si 1976 (0-3 cu Steaua)

> Cea mai buna clasare din istorie: 1986, locul 2 in campionatul intern

> Doua finale ale Cupei Balcanice, una pierduta in 1976 (1-3 si 3-2 cu Dinamo Zagreb) si una castigata in 1979 (2-0 si 1-1 cu NK Rijeka)

> Sase participari in Cupa UEFA, cea mai buna performanta fiind in editia 1987-1988: calificarea in turul III, dupa ce a eliminat GSK Katowice (1-0 si 2-1) si IF Brondby (0-3, 3-0 si 3-0 dupa lovituri de departajare). A fost eliminata de Hellas Verona (1-3 si 0-1).