Reply To: Licenta clubului Sportul Studentesc

Home Forums Archive Sezon 2006-2007 Season – Divizia B Licenta clubului Sportul Studentesc Reply To: Licenta clubului Sportul Studentesc

#65973
sorin
Member

Mircea, fa-te ca lucrezi si da licenta Sportului!
Federatia Romana «Amatoare» de Fotbal a driblat legea!
25.07.2006
Presedintele FRF se pare ca va lua o hotarare peste capul comisiei care a retras licenta Sportului. Actuala decizie incalca Manualul de Licentiere emis de UEFA, dar, conform lui D. Dragomir, echipa lui Vasile Siman nu are nici o sansa sa revina in Liga 1.

Retragerea licentei clubului Sportul Studentesc a venit ca o lovitura de maciuca in lumea fotbalului. Viorel Duru si Florin Prunea au iesit in public si au aruncat cu vorbe de duh, antepronuntandu-se in privinta retrogradarii Sportului Studentesc si a promovarii echipei Pandurii Tg. Jiu. Cei doi, insa, au judecat stramb intrucat Sportului ii fusese acordata licenta pentru sezonul 2006-2007 in luna martie, iar pana la 31 mai, ultimul termen cand Comisia de Licentiere se putea sesiza, nimeni nu a avut o parere contra. Pe 2 iunie insa, Viorel Duru a redeschis cazul. Ce-a iesit? Un balamuc total, o incalcare flagranta a logicii, aruncarea pe fereastra a criteriilor sportive si o pedeapsa care nu are acoperire regulamentara!

Vasile Siman nu este „neprihanit“ in relatiile financiare cu statul. Datoriile la buget l-au coplesit de-a lungul timpului, stadionul din Regie se afla sub sechestru asiguratoriu din anul 2002, iar eforturile sale nu au putut salva echipa studentilor de titulatura de „Cenusareasa a Ligii 1“. Acum, Dumitru Dragomir i-a propus sa plateasca 300.000 de euro, datoriile catre bugetul statului, din cele 600.000 revenite pentru acest an din drepturile de televizare, dar Siman, culmea, a refuzat! „Eu nu vreau sa ma pronunt, dar impresia mea este ca Sportului nu i se va returna licenta“, a spus seful LPF. Patronul Sportului mizeaza inca pe criteriul sportiv, atat de invocat de UEFA in manualul de licentiere. Acesta a primat in Regie si, ca atare, echipa a fost una dintre cele mai „curate“ in ultimul sezon. Valoarea jucatorilor i-a permis la un moment dat sa fie lider si sa aiba sanse concrete la castigarea titlului. Tocmai de aceea, Comisia de Licentiere, prezidata de Viorel Duru, a acordat licenta Sportului, tocmai in perioada cand aceasta parea ca nu va scapa Cupa UEFA! Pe 31 mai, cand a expirat termenul in care Comisia de Licentiere se putea sesiza in privinta unei nereguli, Sportul a primit licenta in mod definitiv si irevocabil! Totusi, pe 2 iunie, Viorel Duru s-a autosesizat pentru, atentie, „reanalizarea cazului“. Oare domnul Duru nu stia ca incalca prevederile manualului de licentiere emis de UEFA? Probabil ca nu, din moment ce in dosarul Sportului nu a aparut nimic nou, iar Comisia nu i-a mai cerut lui Vasile Siman vreo precizare! Trebuie specificat ca in concordanta cu Manualul de Licentiere trebuie facuta o delimitare intre datoriile catre stat si licentierea clubului! Pentru datoriile catre statul roman, respectiv buget, tot statul roman trebuie sa ia atitudine: penalitati la plata, sechestru asiguratoriu, licitatii pentru active etc. FRF nu putea pedepsi un club sportiv pentru datorii la stat intrucat nu este in masura sa devina o instanta financiara sau de alta natura. FRF poate fi cel mult o instanta sportiva, iar in acest sens Sportul a indeplinit cu succes criteriul sportiv, clasandu-se la finalul campionatului pe locul 4!

UEFA recomanda, nu ordona
In manualul de licentiere emis de UEFA si tradus in limba romana exista un capitol 4.3.4 „Expirarea, retragerea sau returnarea licentei“. La toate paragrafele acelui articol este prevazut ca licenta poate fi retrasa doar in timpul campionatului, la sfarsitul perioadei de licentiere sau la dizolvarea comisiei! Sportul a primit initial licenta si cum pana pe 31 mai nu s-a sesizat nimeni, ea se poate considera „licentiata“: „ Autoritatea care acorda licenta poate lua o decizie referitoare la eliminarea clubului din Divizia A, inainte de incheierea sezonului competitional“.
In concluzie, nu inainte. Iar daca i-a fost retrasa licenta, incalcandu-se si procedura si legi, ea poate fi returnata! In acest sens, antepronuntarea lui Duru si Prunea cu privirea la retrogradarea Sportului si promovare echipei Pandurii reprezinta un gest indoielnic. UEFA, cea care a intocmit manualul, nu spune in cadrul capitolului 4.3.4 ca echipa care nu primeste licenta va fi retrogradata, iar sintagma „POATE lua o decizie referitoare la eliminarea clubului din Divizia A“ este ambigua. Forul european, care probabil are mai multi juristi decat FRF, a introdus intentionat acest „poate“ deoarece returnarea licentei este o masura care poate fi aplicata in cazul in care criteriul sportiv a fost indeplinit. La ora actuala, Sportul nu a fost declarat de organele financiare ale statului un „club falimentar“, ci un club cu datorii, iar in acest fel exemplul oferit de Duru si Prunea cu Servette Geneva nu este cel mai nimerit intrucat clubul elvetian a fost declarat falimentar de o instanta juridica! UEFA recomanda, nu ordona, iar acest manual de licentiere a fost conceput pentru a ajuta cluburile, nicidecum pentru a le inchide!

Nici Prunea nu si-a platit datoriile
Discursul lui Florin Prunea cum ca, vezi Doamne, toata lumea trebuie sa-si plateasca datoriile catre stat seamana a demagogie ieftina. De ce? Pentru ca in 1998 FRF a fost scutita de la plata a aproape 5 milioane de dolari la bugetul de stat, suma trecand sub semnatura primului-ministru de atunci, Victor Ciorbea, la datoria publica. Ce nu platise FRF la buget? Impozitele din perioada 1990-1998 pe salariile angajatilor, pe primele fotbalistilor echipei nationale. Nu cumva printre jucatorii Nationalei s-a aflat si Florin Prunea? Cu siguranta Kenneth Anderson isi aduce aminte. In concluzie, impozitele lui Florin Prunea au fost platite de conationalii sai. Sa nu mai vorbim de Mircea Sandu ce mai mult ca sigur stia despre „lucrarea“ impotriva Sportului, dar s-a facut ca nu vede, intrucat „noblesse oblige“ fata de Pandurii, vorba aia, doar Condescu a contribuit decisiv la alegerile pentru presedintia FRF. Asa se face ca acum Mircea Sandu se va afisa in „salvatore“ si va returna licenta echipei Sportul, nu mai inainte de a-i recomanda sa-si plateasca datoriile si sa nu mai faca deoarece va fi trasa de urechi. Asa isi va spala si imaginea in fata lui Condescu: „Am incercat, dar ai vazut ce scandal a izbucnit“. In emisiunea „Sport Show“ realizata de Marcel Puscas la OTV, Vasile Siman a avut o declaratie care ar putea sa-i puna pe ganduri pe Mircea Sandu, Florin Prunea si Viorel Duru: „Puteam foarte simplu sa fac si eu ca altii sa trec echipa pe alta societate, dar eu am respectat statul si nu sa ma ascund, deoarece datoriile la buget trebuie platite. Eu vreau sa le platesc, iar statul a inteles asta. FRF nu a inteles“. Mircea, fa-te ca lucrezi si ca intelegi macar tu! La subalterni nu mai avem pretentii. Ne-am convins.

«Sportul poate ramane in Liga 1 doar daca va fi schimbata Comisia de Licentiere. Daca au gresit, sa se faca alta!» Dumitru Dragomir

Vasile Siman: Poate ca am platit datoriile!

La terminarea sedintei de la sediul Ligii, patronul clubului din Regie, Vasile Siman, s-a declarat optimist in mentinerea echipei sale in Liga I. „Sunt trei forme ale procesului de licentiere: de acordare, care a fost acordata Sportului, de retragere, care a fost retrasa, si de returnare, care este prevazuta în manualul de licentiere. Noi suntem în faza în care se va discuta la FRF returnarea licentei catre Sportul Studentesc“. Întrebat daca va profita de acest ragaz si va mai achita din datoriile clubului, Siman a raspuns: „Poate ca datoriile s-au platit. Eu vad aceste lucruri separat. Am fost la Federatie, am discutat cu toti cei implicati în procesul de licentiere, am facut o adresa prin care am sustinut si cerut sa se reia procedurile de returnare a licentei si asteptam un raspuns în acest sens, pentru ca s-a facut o eroare“.

Nasu’ s-a dus la LPF pentru a repara situatia
„Cazul Sportul“ a luat o intorsatura neasteptata, astfel ca Mircea Sandu nu a mai putut asista pasiv la sanctionarea echipei sale de suflet. Astfel, ieri, Adunarea Generala a Ligii Profesioniste l-a avut ca oaspete pe seful Federatiei, care si-a motivat prezenta la respectiva sedinta prin informarea reprezentantilor cluburilor asupra deciziilor luate de Comitetul Executiv al FRF, tinut de la Constanta. Dupa o ora de discutii, Nasu’ a declarat: „Siman a fost la sediul Federatiei si am discutat în prezenta vicepresedintelui Comisiei de Apel. S-a constatat ca aceasta solicitare a Sportului este acoperita juridic prin ceea ce este prevazut în Manualul National de Licentiere, la capitolul «Expirarea, retragerea sau returnarea licentei»“. Întrebat daca „studentii“ mai au vreo sansa sa scape, Sandu s-a eschivat: „Nu stiu, chiar la asta nu ma pricep“.

Ziua si sedinta la Casa Fotbalului
Presat de timpul scurt pana la inceperea campionatului, Mircea Sandu a convocat de urgenta Comitetul Executiv al FRF, dupa care, maine, se vor intruni comisia de prima instanta si Comisia de Apel a sistemului national de licentiere. La finele sedintei celor doua comisii de licentiere, cel mai probabil maine dupa-amiaza, se va afla verdictul final in „Cazul Sportul“.

Viorel Negru