Reply To: Licenta clubului Sportul Studentesc

Home Forums Archive Sezon 2006-2007 Season – Divizia B Licenta clubului Sportul Studentesc Reply To: Licenta clubului Sportul Studentesc

#66007
Bob
Member

Duru lex, sed flex
Maria Andrieş

Maria Andrieş constată că la FRF e mai multă tocmeală decît lege

Cînd comisiile FRF dau vreo decizie, n-o fac din spirit justiţiar, ci din spirit practic. Singura regulă după care se ghidează FRF este regula compromisului. De aceea, cînd instanţele federale se hotărăsc să aplice alte reguli, trezesc inevitabil suspiciuni. Oare ce se ascunde în spatele deciziei de a retrograda Sportul?

Două motive mari şi late pun justiţia federală sub semnul întrebării. Primul motiv este legat de legile FRF, nu numai imperfecte, ca orice legi, ci pur şi simplu proaste. Paragrafele lipsă, paragrafele care justifică decizii precum retrogradarea Sportului, se află numai în fantezia legiuitorilor FRF. Cînd nu serveşte la exerciţii de imagine, legea FRF serveşte la exerciţii de imaginaţie.

Legile proaste nu pot avea decît interpretări şi mai proaste. Dura lex, sed flex. La FRF e mai multă tocmeală decît lege. Regulamentul e rigid pentru unii şi flexibil pentru alţii. Jiul a plătit un sfert din datorii şi scapă de pedeapsă. Sportul n-a plătit deloc şi e pedepsită. Nici ceilalţi datornici n-au plătit, dar au schimbat firma, ascunzînd gunoiul sub preşul vechilor societăţi. Ori e aceeaşi lege pentru toţi, ori nu e lege deloc. Să aplici legea cu ţîrîita e la fel de grav cu a n-o aplica deloc.

Sigur, n-ar fi prima dată cînd regulamentul e folosit ca unealtă de presiune şi represiune federală. Problema nu e că FRF vrea să dea un exemplu. Ci că vrea să dea numai un exemplu. După care să revină la negustoreala dinainte, ia-mi licenţa, dă-mi licenţa. La asta se reduce ideea de dreptate a Federaţiei. Balanţa se înclină spre interesele care atîrnă mai greu. Cine avea interes să retrogradeze Sportul? Pandurii lui Marin Condescu, aliatul preţios al lui Sandu în campania electorală. Asta ar fi o ipoteză. În al doilea rînd, panica retrogradării l-ar forţa pe Şiman să vîndă jucători, la preţ redus, ca să facă rost de bani. Cine vrea “studenţi”? Rapidul, Dinamo, Steaua. “Granzii”. Becali deja s-a lăudat că nu dă pe Mazilu mai mult de un milion de euro.

Nu doar legile trebuie puse sub semnul întrebării, ci şi cei care le aplică. Nu e dura lex, ci Duru lex. FRF n-are nici legi bune, nici instanţe credibile. Chiar dacă ar avea regulamente occidentale, FRF n-ar avea oamenii care să le pună în aplicare. Comisiile sînt colecţii pitoreşti de indivizi incompetenţi, dar obedienţi. Calificarea lor profesională se rezumă la simplu fapt de viaţă că sînt unşi cu toate alifiile. Aşa se face că din Casa Fotbalului dreptatea nu poate ieşi decît cu capul spart.

“Ei au vrut să ne «facă» de la început”
Vasile Şiman

25 iulie 2006