Reply To: Universitatea Craiova

Home Forums General Football Fotbal Intern / Romanian Football Universitatea Craiova Reply To: Universitatea Craiova

#67571
dragos
Member

http://www.tolo.ro/2013/08/20/om-si-monument/

Om și monument
20 August, 2013

A fost alegerea lui sau, mai exact, a durerii lui.

Costică Ștefănescu a ales să se sinucidă, chinuit de un cancer care îl transformase pînă într-atît încît coechipierii Craiovei Maxima vorbeau despre el în șoaptă, ca să nu-i tulbure, de la distanță, pîlpîirea umbrei de om.
Dar omul nu e om doar în momentul puterii și al gloriei tinereții sale, așa cum scria, în Germania, ziarul “Die Welt” la moartea Papei Ioan Paul al II-lea. Omul e om și în clipa amară și nesfîrșită a suferinței, și fotbalistul Costică Ștefănescu a ales să și-o ducă singur, cum a putut, cum a vrut, cum a simțit el, bărbatul împuținat de boală la 62 de ani.

După trei ani de tratamente dure a ajuns din nou duminică în Spitalul Militar din București, cine a fost măcar o dată internat știe că nu există pasaj mai trist decît zilele de week-end, înlănțuite tăcut și lent într-un spital. Iar azi a curmat totul.

“Despre el aș spune că e un OM. OM cu litere mari”, a mărturisit Mircea Sandu într-un interviu despre Ștefănescu, acordat ziarului acum cîteva zile. Sandu este atacantul pe care olteanul l-a înfruntat cel mai des în Divizia A. Au fost 22 de meciuri, pe parcursul a 14 ani, 22 din totalul de 490 de partide pe care Ștefănescu le-a disputat în Liga 1!

A fost căpitanul “naționalei” și al Universității Craiova, a fost căpitanul din teren și din afara lui. A fost un lider charismatic, înainte ca această idee să fie la modă. A fost punct de echilibru, manager invizibil al echipei și șeful unei haite talentate și bătăioase cum puține au existat în istoria fotbalului nostru.

A ajuns apoi secund al lui Iordănescu la “națională”, pelerin prin fotbalul arab, mereu tăcut, mereu serios, cuprins parcă de misiunea de a rămîne un model pentru toți cei care l-au văzut pe teren.

Era un libero uluitor, tot Sandu a observat că “din apărare, Ștefănescu făcea jocul echipei”. A construit acolo unde se distrugea.

Se pot spune atîtea despre el, ziarul unde pe 1 iunie 1969 i-a apărut pentru prima oară numele de fotbalist în Divizia A îi dedică 8 pagini pline de momente de neuitat, dar, în fond, poate că aceste cîteva cuvinte simple, ale celui care l-a înfruntat și l-a simțit în teren, sînt printre cele potrivite: liderul monumental Costică Ștefănescu a rămas, de fapt, un om, străbătut de ceea ce avem mai bun și mai temător în noi.

Dumnezeu sa-l odihneasca !!
Mare jucator a fost !! JOS PALARIA !!!