Reply To: Stiri din presa – sezon 2005-2006

Home Forums Archive Sezon 2005-2006 Season – Divizia A Stiri din presa – sezon 2005-2006 Reply To: Stiri din presa – sezon 2005-2006

#72634
Ultras
Member

Principiile lui Siman

de Florin Caramavrov

Pe Vasile Şiman l-am terorizat prin articole critice, cu ani în urmă, din cauza politicii de “înfometare” a propriilor angajaţi, pe care o ducea într-o perioadă mai grea pentru el şi pentru clubul din Regie. A fost aproape de faliment, dar a renăscut financiar după ce a reuşit să vândă mai mulţi jucători. Dincolo de zgârcenia sa uimitoare (nu degeaba e finul lui Copos) şi dincolo de greşelile pe care le-a făcut, Şiman merită apreciat din mai multe puncte de vedere.

A refuzat blaturile, a ignorat arbitrajele, a investit în juniori. Ăsta nu e patron de echipă de fotbal din România!

1. E primul patron, chiar înaintea lui Gigi Becali, care a refuzat blaturile. Unul dintre antrenorii pe care i-a angajat îmi povestea cum avea nevoie de victorie, lider în Divizia B fiind, în faţa unei echipe fără griji în acel campionat, pentru ca promovarea să fie sigură. Şiman nici n-a vrut să audă, iar Sportul a făcut egal.
2. Ani la rând n-a comentat arbitrajele de la meciurile echipei sale. De-abia acum, când Sportul e pe locul trei, a cerut arbitri străini la partidele cu Steaua, Dinamo şi Rapid.
3. E primul patron care a investit în Centrul de Copii şi Juniori şi a avut rezultate extraordinare. Aici trebuie făcută precizarea că, în perioada grea din punct de vedere financiar prin care a trecut, şi Centrul de Juniori a avut de suferit. Ideea e însă că Şiman a pornit afacerea Sportul Studenţesc investind în copii.
4. A angajat din start antrenori tineri şi curaţi profesional şi moral (Andone, Balint, Dan Petrescu, Mulţescu), aşa cum încearcă acum majoritatea echipelor din Divizia A.
Sunt patru aspecte foarte importante pentru buna funcţionare a unui club profesionist, aspecte pe care ceilalţi patroni de echipe de fotbal le-au ocolit parţial sau total.
Fidel acestor principii, Vasile Şiman a reuşit să pună pe picioare o echipă extrem de puternică, Mazilu şi compania bătându-se acum de la egal la egal cu “granzii” campionatului. Iar Sportul Studenţesc şi Vasile Şiman sunt exemple de urmat şi pentru Borcea, Neţoiu, Porumboiu, Sechelariu…