Reply To: Stiri din presa – sezon 2005-2006

Home Forums Archive Sezon 2005-2006 Season – Divizia A Stiri din presa – sezon 2005-2006 Reply To: Stiri din presa – sezon 2005-2006

#72737
Ultras
Member

REPORTAJ
Alta gasca nebuna
Indiferent de locul ocupat in clasament, sau de divizia in care a jucat, de adversar sau de vremea de afara, Sportul a avut mereu o mina de suporteri in peluza dinspre caminele studentesti. Oameni care n-asteapta de la favoritii lor decit sa joace frumos, pentru ca ei sint, inainte de toate, suporterii fotbalului adevarat. Ovidiu, Giani si nea Nicu sint membrii unei galerii care se regasesc in supranumele echipei favorite.
Ocladire cu un singur etaj, chiar linga poarta stadionului din Regie. Sint asteptat in strada de Ovidiu, care ma indeamna sa intru in curte. Mergem spre o intrare ingusta, inainte de care mi se spune sa fiu atent la cap. Apoi citeva trepte coborite si ma trezesc intr-un beci transformat in club, nu mai mare de 20 de metri pa- trati. Un bar, trei masute joase, banchete lipite de ziduri si scaunele.

Pe pereti, in rame negre, fotografii. In dreapta intrarii, banner-ul care tine loc de definit ie: “Suntem mici, dar ai dracu”. Restul e o poveste spusa repede si emotionant de trei oameni care inteleg din fotbal “joaca” si tocmai de asta tin cu Sportul. Ovidiu, Giani si nea Nicu tocmai ce si-au cumparat biletele pentru meciul cu Steaua, 200.000 de lei, la peluza lor.

Li se pare normal sa pla- teasca la fel ca ceilalti spectatori, chiar daca ei fac parte din galerie. “Daca socotesc acum cite meciuri gratis am vazut in ultimii ani, cind era intrarea libera, si impart la doua sute de mii de lei, cred ca iese cam cinci mii de meci”, glumeste Ovidiu. Imi spune ca nu sint foarte multi, poate 100-120, dar foarte rar toti la un meci. Serviciul, alte obligatii, ii mai fac sa lipseasca din cind in cind.

“Mai sint si copiii, din ce in ce mai multi, la fiecare meci”. La cel de duminica, ei cred ca si neutri vor fi de partea Sportului. Povestea lor de suporteri e altfel decit a celor care tin cu Steaua, cu Dinamo sau cu Rapid. Ovidiu a venit prin ‘86 la un meci in Regie, cu galeria Stelei. Si de atunci e sustinatorul student ilor. Lucreaza in Ministerul Invatamintului si e sufletul grupului.

Giani l-a cunoscut in peluza dinspre camine, descoperind apoi ca erau colegi de liceu. Tot in invatamint lucreaza si Giani, fiind sef de lucrari la Politehnica. Nea Nicu sta de vreo 15 ani chiar in poarta stadionului. Beciul e al lui. “Mi-a placut de ei. Sint baieti cuminti. Nici nu stiu sa injure, cea mai grea injuratura a lor e “ce puii mei”. De asta le-am zis sa aranjeze beciul asta, ca sa aiba unde sa se intilneasca.

“Nea Nicu juca fotbal la juniorii Stelei si tinea cu Sportul, prin ’72, anul promovarii. Stie totul despre istoria clubului si e orgolios. N-ar putea sa tina cu alta formatie. Pentru noi, fiecare victorie e o bucurie. Si cind eram in B mergeam la toate meciurile, iar promovarile au fost de parca am fi cistigat campionatul. Ii iubim pe copiii astia, pe toti ii stim de la primul lor meci la Sportul”.

Deplasari pe banii lor
La Bacau, Sportul a avut o micuta galerie, aplaudata de spectatorii gazdelor. S-au deplasat acolo cu un autocar inchiriat. “Costa 14 milioane. Am strins noi, cei care mergeam, sapte milioane. Un suporter care n-a putut merge a dat alte cinci milioane. Am mai adus de acasa eu restul si am plecat”, povesteste Ovidiu.

Merg in deplasarile mai scurte, unde-si permit sa plateasca drumul. Nu primesc nici un sprijin de la club si nici n-au cerut. Si asta numai pentru ca ei incearca doar sa sprijine echipa. Cind nu pot merge la jocurile de afara, se string pe terasa la nea Nicu, toti, la televizor. Vecinii deja ii simpatizeaza si intreaba mereu ce rezultate au fost.

Suporteri in toata tara
Grupul nu e format doar din sustinatori din Bucuresti. “La Alba Iulia, cind am fost, a venit si un suporter din Simeria. Vine cam peste tot in Ardeal. Altul e de la Drobeta Turnu Severin, de 30 de ani tine cu Sportul. O sa fie si duminica aici”. La Iasi, la Constanta, aproape in fiecare mare oras exista oameni care tin legatura cu ei.

Multi altii sint in strainatate si trimit de acolo mesaje de incurajare, prin nternet. Pentru toti, partida de duminica e importanta, dar o infringere nu e o drama. Suporterii Sportului sint deja multumiti cu ceea ce a facut echipa lor in acest sezon.

GIGI MULTESCU (antrenor Sportul):” Esentele tari se tin in recipiente mici. Suporterii nostri sint putini, dar valorosi. E o placere sa discuti cu ei, sint oameni civilizati. Echipa joaca si pentru ei.”

Au sarbatorit 90 de ani in beci
Pe 16 februarie anul acesta, Sportul Studentesc a sarbatorit 90 de ani de la infiintare. De fapt, au sarbatorit suporterii, in clubul din beci. Au comandat si 1.000 de bratari de plastic, albe si negre, inscriptionate “Sportul Studentesc 90″. Am vindut doar vreo 200. Dar acum, ca sintem sus, poate mai dam din ele, sa ne recuperam banii”, povesteste Ovidiu. Istoria indepartata a clubului e pe peretii beciului, unde doua fotografii document sint mindria suporterilor: una cu Duce Coe (tatal lui Dan Coe), capitanul echipei Sportul in 1937, cind aceasta a promovat prima oara in Divizia A.

Dedesubtul ei, intreaga echipa, alaturi de antrenorul Cibi Braun, chiar dupa meciul promovarii. Sint fotografii si de la promovarile din 2001 si 2004, nelipsind imaginile cu Ionut Mazilu, atacantul crescut in Regie, in tricoul echipei nationale.
Autor: Cosmin Staniloiu