Reply To: Thread-ul cu articole interesante

Home Forums Miscelaneous Diverse / Miscelaneous Thread-ul cu articole interesante Reply To: Thread-ul cu articole interesante

#72934
dragos
Member

http://www.gsp.ro/international/europa-league/tara-de-pe-alta-lume-steaua-joaca-astazi-intr-un-loc-unde-timpul-sta-si-stresul-dispare-371171.html

Norvegienii respectă natura, dar mai ales pe ei înşişi, avînd un stil de viaţă cu totul aparte

Despre Norvegia se spune că e ţara fără griji, locul unde economia merge atît de bine încît anul trecut a avut o creştere de 3%, salariul minim nu e impus de stat şi, cu toate că e puternic industrializată, aproape că nu există poluare. E un loc diferit de restul Europei, o Europă din ce în ce mai săracă, mai obosită şi mai aglomerată! Acest ultim cuvînt nici nu există în vocabularul norvegianului! Ei n-au parte de blocaj în trafic, probleme cu parcarea sau cozi, de orice fel. Lumea se bucură de viaţă şi face asta într-un mediu curat şi sănătos.

Noi trăim într-un secol al vitezei, timpul parcă nu ne mai ajunge oricît de mult l-am planifica, senzaţia e că s-a scurtat ziua. Nu la fel stau lucrurile aici, în “Ţara fiordurilor”. Locuitori se respectă, iar stresul e o raritate. În timp ce românul “meditează” la volan, prins într-un blocaj după seriviciu, norvegianul e deja acasă, relaxîndu-se după o zi de muncă. Oamenii de aici nu merg la mall pentru a se relaxa, ci doar pentru a face cumpărături.

Detaşarea de serviciu se face cel mai bine în aer liber, iar dragostea lor pentru natură face parte din identitatea naţională. Aşa se face că o ţară plină de păduri a ajuns să importe lemn pînă chiar şi din România! Ei au grijă de al lor, noi nu ştim cum să scăpăm mai repede de el.

Norvegienii sînt recunoscuţi ca fiind un popor rece. De fapt, asta e şi prima impresie, iar o dovadă în acest sens o reprezintă şi activităţile lor din timpul liber. Cînd au parte de zăpadă, schiază, singuri, pe pîrtii sau pe trasee sălbatice. Cînd vremea se încălzeşte, norvegienii au altă metodă de a lăsa în urma lor civilizaţia cu tot confortul ei, dar mai ales cu depravarea ei: hiking-ul! Adică drumeţiile pe munte! Pentru a se simţi liberi, pentru a se simţi oameni, spun localnicii. Iar reuşita unei astfel de plimbări se măsoară în numărul de persoane care-ţi ies în cale. Cu cît sînt mai puţine cu atît drumeţia a fost mai reuşită. O fi bine, o fi rău? Un lucru e sigur: Norvegia e ţara din lume care are cel mai ridicat indice al dezvoltării umane, o cifră ce ia în calcul speranţa de viaţă, alfabetizarea, învăţămîntul şi nivelul de trai. România ocupă abia locul 50 în acest clasament, după ţări precum Barbados, Brunei, Qatar sau Kuweit.

Statul ştie cît bei
În Norvegia, consumul de alcool e controlat de stat, fiind monopolizat de acesta. Astfel, în supermarket nu se comercializează nici o băutură care să aibă mai mult de 4,75% alcool! Aceste băuturi se vînd doar la Vinmonopolet, un lanţ comercial ce aparţine în totalitate statului. Măsura a fost luată pentru a reduce consumul şi frauda fiscală şi e răspîndită în toate ţările nordice, mai puţin în Danemarca. În plus, în Norvegia nu se serveşte alcool în restaurante decît după ora prînzului şi e interzisă consumarea lui pe stradă.

Lucruri inedite despre Norvegia
– Roald Amundsen, norvegian, a fost primul om care a ajuns la Polul Nord, în 1911
– Generează cea mai mare putere electrică din lume pe cap de locuitor
– A doua ţară din lume ca număr de abonaţi la telefonia mobilă, 45%, după Finlanda (48%)
– E ţara unde a apărut schiul, prima competiţie internaţională a avut loc la Oslo, în 1892, dar pe teritoriul Norvegiei întrecerile aveau deja o vechime de 50 de ani. Cristiana, procedeul prin care virezi pe schiuri, poartă vechiul nume al capitalei Oslo.
– Are a doua industrie a pescuitului, după Japonia
– E a doua ţară din lume după produsul intern brut pe cap de locuitor, prima fiind Suedia
– Conform ultimului referendum, 54% din populaţia Norvegiei a refuzat aderarea la UE

5,033 milioane de locuitori are Norvegia conform recensămîntului din acest an

Oraş pescăresc fără piaţă
Deşi Molde e port la Marea Norvegiei, piaţa pescărească din oraş a fost desfiinţată cu ani în urmă, iar motivul e unul care te lasă fără cuvinte! “Sînt multe famili de pescari aici, dar piaţa a fost desfiinţată. Dacă ar mai fi existat, toată lumea ar fi cumpărat de acolo, iar supermarketurile ar fi dat faliment. Aşa, ele oferă locuri de muncă, evaziune fiscală nu se mai poate face. Trebuie să ne cîştigăm toţi existenţa, patroni, angajaţi şi pescari”, explică localnicii.

La volan, cu ochii pe trotuar
Încă o dovadă de civilizaţie o reprezintă modul în care se circulă pe străzi sau pe trotuare. Şoferii nu sînt atenţi doar la ce se întîmplă pe şosea, ci şi la pietonii de lîngă. Aici, dacă ieşi dintr-un magazin şi în faţa ta e o trecere de pietoni, nici nu apuci să te uiţi în stînga şi-n dreapta pentru că maşinile deja sînt oprite şi te aşteaptă să treci strada!

:ymapplause: