Reply To: 21.05.2006 Sportul Studentesc – Steaua Bucuresti 1-2 (0-0)

Home Forums Archive Sezon 2005-2006 Season – Divizia A 21.05.2006 Sportul Studentesc – Steaua Bucuresti 1-2 (0-0) Reply To: 21.05.2006 Sportul Studentesc – Steaua Bucuresti 1-2 (0-0)

#74927
ultrasro
Member

CNCD va cere UEFA sancţionarea FRF dacă nu va lua măsuri împotriva rasismului

Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a solicitat, miercuri, Comisiei de Disciplină a FRF să ia măsuri împotriva manifestărilor rasiste ale suporterilor şi jucătorilor echipei Steaua şi ale fanilor dinamovişti, în caz contrar urmând să ceară sancţionarea federaţiei la UEFA şi FIFA.
Preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat, azi,, că Federaţia Română de Fotbal este obligată să ia măsuri în cazul incidentelor din cadrul etapei a XXVIII-a a Diviziei A, când la finalul partidei Steaua – Sportul Studentesc, suporterii şi jucătorii stelişti au scandat: “Am avut şi vom avea mereu boala pe ţigani; Ne pi… pe ei la infinit, m… lui Rapid”, iar în timpul meciului FC Argeş – Dinamo, fanii echipei oaspete i-a au strigat “pentru noi esti doar o cioară” jucatorului ivorian de culoare Mariko Daouda.

“Am cerut Comisiei de Disciplină a FRF să ia măsuri conform ultimelor reglementări ale UEFA şi FIFA în aceste cazuri. În cazul în care nu se vor lua măsuri, vom solicita UEFA şi FIFA sancţionarea Federaţiei Române de Fotbal pentru nerespectarea regulamentului. Iar UEFA poate sancţiona FRF pentru astfel de lucruri, pentru că lupta împotriva rasismul este prioritară la nivel european”, a declarat preşedintele CNCD.

Astzalos a precizat că pentru manifestări rasiste FRF poate depuncta în clasament echipele în cauză. “Dacă sunt cazuri de recidivă, se poate ajunge şi la depunctarea cluburilor. Acum se va spune că ne amestecăm în lupta pentru titlu, dar nu este aşa. Este grav ce se întâmplă în fotbal şi nu se mai poate continua aşa”, a afirmat Asztalos.

Preşedintele CNCD consideră că scandările rasiste ale jucătorilor şi suporterilor stelişti şi ale fanilor dinamovişti sunt “o notă proastă pentru România în faţa Europei”.

“În raportul de monitorizare pe ţară se specifică faptul că România trenuie să facă eforturi pentru eliminarea manifestărilor rasiste. Ceea ce s-a întâmplat reprezintă o notă proastă pentru Româniai în faţa Europei. Atunci când am jucat în Cupa UEFA am fost cuminţi, dar acum, în campionat, dăm cu băţul în baltă”, a spus oficialul CNCD.

Csaba Ferenc Astzalos a menţionat că persoanele din conducerea FRF şi LPF trebuie să renunţe la a mai minimaliza manifestările rasiste de pe stadioanele din România.

“Nu ne mai putem ascute după deget, nu mai putem spune mereu că de fapt când s-a strigat cioară, jucătorii s-au referit la porumbei, nu mai ţin prostiile astea. Unii conducători spun că au jucători de etnie romă în echipă. Şi care e problema? Asta înseamnă că manifestările rasiste nu există? Încercăm să prostim opinia publică, dar nu mai merge. N-am văzut nici un federal să condamne incidentele din ultima etapă, cum n-am văzut nici ca arbitrul de la FC Argeş – Piteşti să oprească meciul pentru ceea ce i se întâmpla lui Daouda”, a precizat Astzalos.

Preşedintele CNCD nu crede că jucătorii stelişti vor fi sancţionaţi de conducerea clubului pentru manifestările rasiste, chiar dacă prin aceste scandări fotbaliştii strică imaginea grupării din Ghencea. “Ar trebui să fie sancţionaţi jucătorii, pentru că ei nu fac decât să dea exemplu. Dar conducerea e după chipul şi asemănarea jucătorilor. De aceea sunt sceptic”, a spus oficialul CNCD, precizând că, în România, cluburile de fotbal au mai mult respect pentru FRF decât pentru autorităţile statului.

Asztalos a adăugat că CNCD nu va da sancţiuni cluburilor Steaua şi Dinamo dacă FRF va lua măsuri pe linie sportivă.

FIFA a decis, în luna martie, să aducă îmbunătăţiri codului său disciplinar, astfel încât acesta să prevadă sancţiuni foarte severe pentru cazurile de rasism sau discriminare. Astfel, sancţiunile prevăzute în aceste cazuri sunt suspendarea, depunctarea (trei puncte pentru o primă penalizare, şase pentru a doua penalizare şi retrogradarea în cazul în care faptele se repetă) sau descalificarea echipei. Forul mondial a precizat că fiecare confederaţie şi federaţie membră a FIFA va trebui să includă aceste măsuri în propriul regulament.

Pe 19 aprilie 2005, CNCD a sancţionat FC Steaua cu o amendă de 40 de milioane de lei, din cauza manifestărilor cu caracter rasist ale suporterilor stelişti la meciul de pe teren propriu cu Rapid, disputat pe 13 aprilie, în ediţia 2004/2005 a Diviziei A. Ulterior, FC Steaua a acţionat în instanţă CNCD, Trbunalul Bucureşti dând câştig de cauză grupării din Ghencea.

Clubul Steaua a fost sancţionat şi de UEFA, cu amendă de 30.000 de franci elveţieni şi cu suspendarea terenului pentru un meci în cupele europene, ca urmare a comportamentului rasist al suporterilor faţă de doi jucători de culoare ai echipei Shelbourne FC, într-o partidă contând pentru manşa secundă a turului doi preliminar al Ligii Campionilor, ediţia 2005/2006.

Dauda nu este pentru prima oară ţinta manifestărilor rasiste ale suporterilor dinamovişti. Înaintea partidei cu ŢSKA Moscova din cadrul grupelor Cupei UEFA, din toamna trecută, mai mulţi suporteri dinamovişti au pătruns în cantonamentul de la Săftica şi au aruncat cu coji de banane în Mariko Daouda. În urma acelui incident, jucătorii de la Dinamo s-au vopsit cu cremă neagră pe faţă, în semn de solidaritate cu fotbalistul ivorian, gest care a fost premiat atât de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cât şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Agenţia Naţională pentru Sport în cadrul Galei Sportului Românesc.