Reply To: Vreti sa vedeti pe steaua pedepsita?

Home Forums General Football Fotbal Intern / Romanian Football Vreti sa vedeti pe steaua pedepsita? Reply To: Vreti sa vedeti pe steaua pedepsita?

#74972
Blue Eyes
Member

Prima atestare documentara a existentei unor comunitati de rromi este din anul 1068, din vremea Imperiului Bizantin. Rromii au fost denumiti in diferite feluri de popoarele cu care au intrat in contact: “arami” (armean, pagin), “faraontseg” (gloata), “bohemien” (din Boemia), “tartares” (tatar), “gypsy” (egiptean), “saracin” (arab), “athinganoi” (TIGANI).

“athinganoi” (TIGANI)

“athinganoi” (TIGANI)

“athinganoi” (TIGANI)

Numai aia de la Rapid se simt discriminati asa deodata si jicniti .
Ce sa spun …. Hai sa desfintam cartea de istorie si sa nu-i mai numim tigani ca se oftica Corsicanul…..
Si hai sa castige Rapid campionatul !
Sa fie fericit Copos …

“De unde si cind a venit acest neam in Moldova? Nu stiu nici ei insisi si nici nu se gaseste nimic despre dinsii in cronicile noastre (…). Tiganii sint imprastiati ici si colo in toata Moldova si nu afli boier care sa nu aiba in stapinirea sa citeva salase de-ale lor”, spune Dimitrie Cantemir in “Descrierea Moldovei”.
Sa-l suspendam pe Dimitrie Cantemir 2 etape !!!! Sa-l depunctam ….:)

Pentru ca in greaca egiptean se pronunta “Agiptianos”, denumirea s-a raspandit ca atare luand forma de “Gypsy” in engleza, “Gitan” in franceza si “Gitano” in spaniola. Alte natii au preferat sa ramana la varianta de origine slava, data de sarbi, si anume “cingarije”. A se nota aici ca litera “c” in sarba se pronunta “t” (tz). De aici vine si denumirea lor in italiana “Zingari”, in maghiara “Tigoniuk” si in romaneste “Tigan” – toate pronuntandu-se cu “tz”. Cu toate ca astazi reprezentantii comunitatii roma/tiganesti incearca sa ne convinga ca “tigan” este o forma peiorativa, trebuie remarcat ca nu forma ci fondul are conotatia respectiva, dar asta este cu totul o alta poveste.