Home › Forums › Miscelaneous › Diverse / Miscelaneous › Bani in sport › Reply To: Bani in sport
Liga I este lovita in plin de blocajul imobiliar si financiar
Politehnica Iasi, Rapid si Steaua Bucuresti – cele mai vulnerabile cluburi de fotbal
Criza economica afecteaza fotbalul intern intr-un mod foarte concret: veniturile jucatorilor scad, sponsorii se retrag, iar in ligile inferioare s-au desfiintat mai multe cluburi. Cele mai proaste vesti ar putea veni in 2009.
Aflate in pauza de iarna, cluburile de fotbal din Liga I isi fac planuri pentru 2009. Senzatia generala este ca recesiunea economica va atinge si fotbalul intern.
Este cert ca firmele care sponso-rizeaza echipele de fotbal vor cauta sa mai taie din cheltuieli. Insa veniturile din parteneriate cu companii private reprezinta o mica parte din totalitatea veniturilor cluburilor romanesti. Analizand cazuri concrete, problemele cluburilor romanesti difera, in functie de tipul de finantare de care beneficiaza. Astfel, exista cateva tipologii majore: criza administrativa, care se manifesta cel mai pregnant la Rapid, criza finantarilor publice, ilustrata la Poli Iasi, sau criza finantarii private, in cazul Stelei. In fiecare caz in parte, motivul principal al crizei este cel enuntat ca tipologie, insa un club poate avea presiuni din mai multe directii simultan, la fel cum sunt si cluburi care vor reusi sa reziste din toate punctele de vedere.
Rapid, intr-o situatie-limita
Rapidul pare a fi, in prezent, clubul cu cele mai mari dificultati economice, pe fondul cheltuielilor mari la care s-a angajat si al confuziei in privinta viitoarei conduceri. In vara, Rapid a angajat mai multi jucatori straini, unii dintre ei avand contracte de peste 400.000 de euro anual, cu mult peste media veniturilor din fotbalul romanesc. De asemenea, antrenorul portughez Jose Peseiro are un contract anual de peste 700.000 de euro. Rapidul nu mai are bani pentru cheltuielile curente, actionarul majoritar George Copos si „pretendentul“ Fathi Taher nu s-au inteles pentru transferul actiunilor, iar conducerea administrativa a demisionat.
Fathi Taher a oprit finantarea clubului pentru ca nu a semnat actele cu George Copos, in timp ce Constantin Toma, presedintele Consiliului de Administratie, incearca sa rezilieze contractele paguboase, inclusiv pe cel al antrenorului. Peseiro are insa o clauza potrivit careia Rapidul trebuie sa ii achite 500.000 de euro lui Peseiro, daca rupe contractul in mod unilateral. Peseiro refuza sa demisioneze sau sa accepte reducerea salariului, potrivit gsp.ro. Acum se cauta vinovati pentru aceasta situatie, iar Fathi Taher i-a acuzat pe fostii conducatori executivi Constantin Zotta si Grigore Sichitiu de faptul ca au negociat contracte proaste pentru club. Din cauza incertitudinilor care au aparut inca din vara, oamenii de marketing nu au reusit sa incheie contracte profitabile, care sa asigure venituri semnificative de-a lungul anului. In luna martie, Copos si Taher au semnat un memorandum in care au fost stabilite etapele care trebuiau parcurse pentru ca vanzarea clubului Rapid sa fie finalizata. Pentru transferul celor 80% din actiuni, s-a stabilit un pret de aproximativ 15 milioane de euro. In momentul de fata, Taher sustine ca nu a intrat in posesia celor 80% din actiuni, deoarece George Copos nu a intocmit „o serie de documente”. De partea cealalta, Copos considera ca tranzactia nu s-a oficializat intrucat Taher nu a platit niciun ban in schimbul pachetului de actiuni. Actionarul majoritar al SC FC Rapid SA este in continuare George Copos, prin firmele sale, cu 99,99% din actiuni.
…