Reply To: Bani in sport

Home Forums Miscelaneous Diverse / Miscelaneous Bani in sport Reply To: Bani in sport

#81889
adi
Member

http://www.standard.ro/articol_97815/banii_din_fotbalul_european__de_trei_ori_peste_cei_ai_petrom.html

Banii din fotbalul european, de trei ori peste cei ai Petrom
Veniturile cluburilor de fotbal din Europa au crescut cu peste un miliard de euro in sezonul competitional 2007-2008, pana la nivelul de 14,6 mld. euro, potrivit unui studiu Deloitte.

Suma reprezinta circa 10% din PIB-ul Romaniei la nivelul anului trecut si de circa trei ori veniturile celei mai mari companii romanesti, Petrom. Jumatate din piata totala de fotbal european, circa 7,7 mld. euro, este detinuta de cele mai mari cinci campionate europene – Premier League din Marea Britanie, La Liga din Spania, Serie A din Italia, Bundesliga din Germania si Ligue 1 din Franta, care sunt mai bogate cu aproximativ 700 mil. euro fata de sezonul anterior.

Cel mai scump “jucator” de pe piata europeana de fotbal este campionatul englez, care ajuns, anul acesta, la o valoare totala de 2,4 mld. euro, cu 26% mai mult fata de sezonul anterior, datorita cresterii veniturilor din drepturile TV. Diferenta este de peste 1 mld. euro fata de urmatoarele doua clasate, La Liga si Bundesliga, ambele cu 1,43 mld. euro. Italia si Franta ruleaza venituri de 1,4 mld. euro, respectiv 989 mil. euro.