Reply To: Bani in sport

Home Forums Miscelaneous Diverse / Miscelaneous Bani in sport Reply To: Bani in sport

#81908
adi
Member

http://standard.money.ro/articol_102313/topul_campionatelor_de_fotbal_din_europa_dup___banii_incasati_de_la_uefa_in_2008_2009.html

Topul campionatelor de fotbal din Europa dupã banii încasaţi de la UEFA în 2008-2009

Sezonul UEFA abia încheiat a adus cluburilor de fotbal europene participante la competiţiile Champions League şi Cupa UEFA aproximativ 645 milioane de euro, bani acordaţi de UEFA, în funcţie de evoluţia echipelor în grupe, şi din drepturile de televizare, la care se adaugă şi fondurile de solidaritate primite de fiecare campionat naţional, conform publicaţiei editate de forul european în fotbal, UEFA Direct.

Pe primul loc în clasamentul campionatelor cu cei mai mulţi bani primiţi de la UEFA în sezonul 2008/2009 se află englezii, cu 124,3 milioane de euro încasaţi, urmaţi de italieni, cu peste 95 milioane de euro şi spanioli, cu puţin peste 90 milioane de euro. Cele trei campionate au trimis, cumulat, 23 de cluburi în Prima Ligă Europeană şi în Cupa UEFA. Topul campionatelor cu cele mai mari sume încasate de la UEFA nu constituie, neapărat, o surpriză, în condiţiile în care acestea au fost declarate cele mai puternice campionate de fotbal din toată Europa, conform studiului Deloitte, publicat în urmă cu câteva săptămâni, studiu care a luat în calcul sumele raportate de cluburi în sezonul 2007/2008. Potrivit acestuia, campionatul englez este cel mai profitabil, cu venituri de peste 1,4 miliarde euro, în timp ce Seria A din Italia a înregistrat încasări de 972 milioane de euro, iar campionatul spaniol a ajuns, după sezonul 2007/2008, la circa 900 milioane de euro.
Următoarele campionate din clasament sunt cel german, francez şi portughez, acestea primind de la UEFA 69,3 milioane de euro, 60 milioane de euro şi, respectiv 27 milioane de euro. Germania a avut şapte echipe participante, două în Champions League şi cinci în Cupa UEFA, Franţa opt echipe şi Portugalia patru. România se află pe locul 11 în topul celor 24 de campionate care au trimis echipe în competiţiile UEFA, aceasta încasând, în sezonul trecut, 14,8 milioane de euro de la UEFA. Cele două echipe de fotbal care au jucat în Champions League, Steaua Bucureşti şi CFR Cluj, au primit 6,8 milioane de euro, respectiv 7,6 milioane de euro. Restul de 400.000 de euro provin din fondurile de solidaritate acordate de UEFA cluburilor eliminate din competiţii încă din etapele de calificare.

etc.