Reply To: EURO 2012

#84370
dragos
Member

Hai, nea Piţi!
June 14th, 2011 | Echipa naţională

“Naţionala” nu are prea mulţi pretendenţi. Ştim totuşi unul. Arată la fel ca în urmă cu 20 de ani, dar e foarte schimbat
Băieţii “naţionalei” de fotbal pot sta liniştiţi. Nu mai sînt singuri. Îi însoţesc în mediocritate flăcăii ca brazii din “naţionala” de handbal, ciuca bătăilor în dublele cu Spania, Croaţia şi Lituania. Cineva, undeva pe un forum, scria că Spania şi Croaţia sînt două mari puteri ale handbalului. Aşa-i, noi am fost mare putere. Acum ne-am transformat în echipă de duzină. Ţară emergentă, “naţională” aşijderea. Altcineva, pe acelaşi forum, observa că Lituania nu este o mare putere şi a reuşit să ne bată în două partide consecutive. Dar cine nu ne bate pe noi? Cine nu vrea!

Înapoi la fotbalul nostru trist! Falimentul turneului din America de Sud a atins apogeul şi la nivelul banderolei. În meciul de la Asuncion, Gabi Mureşan a fost căpitanul “naţionalei”. Cînd a fost schimbat, i-a pasat banderola lui Alexa. A fost una din puţinele pase reuşite ale clujeanului. Ce mai reţinem din această plimbare forţată în Brazilia şi Paraguay? Pasa înapoi a lui Latovlevici, soldată cu primul gol al paraguayenilor din secunda 100, burtica lui Zicu, burta lui Ronaldo, ochii lui Tănase, umflaţi de nesomnul întrebărilor existenţiale, driblingul reuşit al lui Fane Iovan de la zona mixtă, primul şi ultimul din carieră.

Între timp, cei rămaşi acasă au lucrat. Nu cu prea mult spor, fiindcă în continuare “naţionala” nu are antrenor. Tupeul federalilor e intact, iar Naşu’ a revenit la forma care l-a consacrat. Presa e vinovată pentru imaginea proastă a reprezentativei nereprezentative. Presa a deformat ştirile care au venit de acolo şi tot presa e răspunzătoare pentru atmosfera otrăvită care îi îndepărtează pe antrenori de scaunul de selecţioner. Fiindcă după Olăroiu, Hagi a dat şi el înapoi. El, Gică, el care spunea că Răzvan vede un mare “Nu”, deşi ar trebui să judece pozitiv şi să vadă un mare “Da”. Hagi pune condiţii greu de îndeplinit, tocmai pentru că a înţeles cum devine treaba cu generaţia lui Râpă, Giurgiu, Papp şi Alexe. Continuatorii generaţiei Alexa. Nu-i exclus ca pe Hagi să-l fi lămurit definitiv experienţa sud-americană.

Piţurcă e varianta la zi. Asta dacă acceptăm că la Casa Fotbalului există o strategie. Piţi e liber, e mai tînăr ca niciodată şi e dornic de revanşă. A adoptat stilul comunicativ, lucru care îi poate netezi şi o relaţie normală cu presa. După două mandate încheiate abrupt, fostul antrenor al “naţionalei” pare să fi priceput că trufia pe termen lung este neproductivă. Piţurcă ştie să şlefuiască sticla mată în aşa fel încît să arate a piatră preţioasă. Lucru foarte important, nu are decît contestatari lipsiţi de anvergură şi credibilitate. Lucru şi mai important, îşi doreşte “naţionala”, nu îşi inventează alibiuri ca Hagi şi am impresia că nu îşi propune să ne califice la un turneu final peste 20 de ani.

Hai, nea Piţi!