Reply To: CM 2014

#91314
dragos
Member

http://www.gsp.ro/fotbal/nationala/foto-jandarmeria-explica-de-ce-maghiarii-nu-au-fost-condusi-direct-in-fan-zone-am-facut-cum-au-vrut-ei-o-408025.html

Georgian Enache, purtătorul de cuvînt al instituţiei, spune că Jandarmeria dorea să-i ducă pe suporteri direct în zona amenajată de la stadion: aceştia s-au împotrivit şi au preferat terasele din oraş, iar “conform legii, nu puteau fi obligaţi să meargă în altă parte”.

Ciocnirea dintre România şi Ungaria a fost mult mai evidentă în stradă. Dacă meciul din teren a fost cîştigat clar de gazde, 3-0, confruntarea din Centrul Vechi s-a lăsat cu urmări de ambele tabere.

Atît suporterii maghiari, cît şi cîţiva oameni de ordine au fost răniţi în confruntări, iar scaunele şi mesele teraselor din mijlocul Capitalei au fost distruse. Jandarmeria a comunicat ieri bilanţul luptelor, însă Gazeta le-a pus cîteva întrebări suplimentare reprezentanţilor instituţiei.

1. De ce în Centrul Vechi?
Purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a răspuns celor trei întrebări. Prima: de ce fanii au fost duşi în Centrul Vechi şi nu în fan-zone-ul amenajat lîngă stadion?

“Ei au avut libertatea de a decide. Dorinţa noastră a fost de a-i duce în fan-zone, însă opinia lor a fost contrară. Le-am comunicat din timp unde vrem să îi conducem pînă la meci, dar s-au împotrivit. Nu doar că era ilegal să forţăm deplasarea lor, însă ar fi creat şi o tensiune suplimentară”

2. De ce alcool?
În timp ce în zona din jurul stadionului comercializarea alcoolului era interzisă, acest lucru a fost permis în perimetrul în care au ajuns fanii maghiari, adică Centrul Istoric. Enache explică:

“Şi aici mergem pe lege. Există doar o anumită zonă în care se poate limita comercializarea băuturilor spirtoase, un perimetru bine delimitat. În Centru erau şi alţi oameni, nu le puteam bloca accesul! Noi ştiam că se vor aduna acolo şi, pur şi simplu, am securizat respectiva zonă”.

3. Au fost aceiaşi fani şi la gară, şi în Centru?
A treia şi ultima întrebare: dacă suporterii maghiari au creat prăpăd la Gară, nu era o decizie normală ca aceştia să fie păziţi cu stricteţe într-o zonă bine delimitată şi nu lăsaţi în oraş?

“Nu am analizat acest aspect. Nu ştim dacă fanii de la Gară şi cei din oraş erau aceiaşi. Noi i-am considerat un tot, o unitate, nu i-am despărţit în grupuri”

Un jandarm spitalizat
Jandarmeria a prezentat un bilanţ al confruntării cu suporterii maghiari. Doi oameni de ordine au fost răniţi: unul a suferit o fractură la nivelul maxilarului şi a fost spitalizat! Tot în comunicatul remis de instituţia subordonată MAI, se arată că bătaia din centrul Capitalei ar fi fost declanşată de fanii maghiari deranjaţi de camerele de luat vederi ale posturilor de televiziune.

Premierul îi laudă pe Jandarmi!
Victor Ponta, prim-ministrul României, a ţinut să îi felicite pe reprezentanţii Jandarmeriei, deşi opinia publică a fost de părere că forţele de ordine au fost depăşite de evenimente: “Prim-ministrul României, Victor Ponta, adresează un mesaj de felicitare Poliţiei şi Jandarmeriei Române pentru modul în care cele două instituţii au asigurat liniştea şi ordinea publică la meciul de fotbal dintre România şi Ungaria. Forţele de ordine au demonstrat că pot acţiona cu fermitate şi profesionalistm. Au demonstrat ieri că România este cu adevărat un stat european!”.

Geantă plină de petarde!
Nu doar fanii au încercat să introducă în Arena Naţională materiale pirotehnice. Conform surselor din cadrul BGS, o jurnalistă a pătruns, prin zona destinată presei, cu o geantă plină de petarde! Aceasta a fost oprită la intrarea în stadion.

“Era foarte uşor să îi ducem pe suporterii maghiari în fan-zone, însă nu era în bază legală. De aceea au fost şi foarte nervoşi cînd i-am îmbarcat în autobuzele RATB” (Georgian Enache, purtător de cuvînt Jandarmeria Bucureşti)

CIFRELE LUPTELOR DIN CAPITALĂ
– 62 de persoane au fost conduse la sediile poliţiei
– 50 este numărul fanilor cărora le-au fost întocmite acte de constatare: printre infracţiuni, deţinere de droguri sau distrugere
– 16 suporteri au fost interzişi, timp de un an, de pe stadioane
– 7 fani au fost prinşi introducînd materiale pirotehnice în Arena Naţională
– 7.300 de lei este totalul sancţiunilor acordate vineri aseară de Jandarmerie