Reply To: 04.12.2011 Rapid Bucuresti – Sportul Studentesc 2-0(2-0)

Home Forums Archive Sezon 2011-2012 Season – Liga I 04.12.2011 Rapid Bucuresti – Sportul Studentesc 2-0(2-0) Reply To: 04.12.2011 Rapid Bucuresti – Sportul Studentesc 2-0(2-0)

#91882
George
Member

Recurs la istorie. Rapid Bucureşti – Sportul Studenţesc Bucureşti (episodul 1)

Cu ocazia meciului Rapid – Sportul Studenţesc, care va avea loc duminică, 4 decembrie 2011 şi va conta pentru etapa a XVI-a a Ligii I, vă propunem o mică incursiune în timp, cu ajutorul materialelor existente în colecţiile Muzeului Sportului Studenţesc.

Cum probabil cunoaşteţi, disputa cu vechea rivală din Giuleşti reprezintă cel mai vechi derby din prima ligă (prin derby înţelegând, pe lângă valoarea celor două echipe, mai ales accepţiunea britanică a termenului – faptul că ambele combatante sunt din acelaşi oraş). Totodată, meciul contra Rapidului reprezintă a doua dispută ca vechime în actualul prim eşalon (se joacă încă din sezonul 1938-1939), după duelul dintre Rapid şi o altă echipă studenţească, Universitatea Cluj-Napoca.

Mai jos reproducem integral un text intitulat ,,Finala’’ şi semnat de Traian Ungureanu (TRU), apărut în programul de meci realizat cu prilejul meciului Rapid – Sportul Studenţesc din 20.09.1987. Pentru a completa pagina de istorie, să mai menţionăm că a) respectivul program de meci a fost tipărit în 30.000 (!!!) de exemplare, că b) TRU, pe atunci jurnalist la o publicaţie extrem de apreciată în epocă – ,,Viaţa Studenţească’’ (exponent, măcar oficial, al punctului de vedere al ,,studenţilor’’, însă totodată foarte curtenitor cu giuleştenii), care a fugit din ţară în 1988 după o serie de atacuri la adresa lui Dinamo şi a Securităţii (şi represaliile de rigoare) este în prezent parlamentar pe listele principalului partid de guvernământ, că c) Hagi fusese de ceva timp ,,împrumutat’’ de Steaua pentru Supercupa cu Dinamo Kiev şi că d) meciul s-a încheiat în cele din urmă cu scorul de 1-1.

Finala

Dacă până mai ieri puteam cocheta liniştiţi cu stilul, fraza şi cifrele, acum, în ziua partidei Rapid – Sportul Studenţesc, presiunea asupra rândului scris (despre Rapid) a crescut până la cota de alarmă. Prin urmare, iată momentul cel mai potrivit pentru o discuţie sau măcar pentru începerea unei discuţii deschise. Veţi tolera, deci, fără sentimente mica paranteză antifestivă a cărei primă bară o deschidem astăzi. Când va fi ea închisă, nu ştim. Sperăm, cât mai curând. Deocamdată să spunem că…

Partida Rapid – Sportul Studenţesc aduce faţă în faţă două dintre cele mai autentice reprezentante ale „fondului (istoric) principal” al fotbalului românesc. Iar acest lucru măsoară cu cea mai fină unitate de măsură declinul Rapidului. Blazonul sacru (cum nu mai există poate vreun altul) e umbrit, ba chiar ascuns în ceţurile unor vremuri nu prea faste pentru Giuleşti. Dar, pătat acest blazon nu e. Şi, credem, nici nu va fi vreodată.

Partida Rapid – Sportul Studenţesc este, în ciuda tuturor acestor amendamente neobişnuite, o şansă, un posibil şi dorit model. Vrem să spunem că, în perimetrul acestei partide, se va juca şi verifica ceva ce stă doar la îndemâna Rapidului şi a Sportului Studenţesc. Şi nu vrem să spunem că partida de azi va uimi neapărat prin frumuseţe. Nu, mai important şi mai important e altceva: angajamentul simplu, direct, lipsit de fast dar plin de o acurateţe fără egal în aglomeratul şi pestriţul nostru conglomerat fotbalistic. Iar în acest lucru înseamnă că, până la urmă, vom găsi în această ,,felie de fotbal” gustul mierii.

Partida Rapid – Sportul Studenţesc este şi o întâlnire între ,,golurile’’ pe care cele două cluburi au prins a le acuza cel puţin de la începutul acestui campionat. Sportul Studenţesc, încă incomplet făcut după numeroasele variaţii de componenţă şi incomplet refăcut după teribilele sale accidente europene îşi joacă, în Giuleşti, ultima carte înaintea unui nou salt spre ştacheta de competiţie UEFA. Rapidul, care n-are nevoie de nimic spre a-şi menţine cota publică, are, în schimb, o sarcină infinit mai dificilă: aceea de a începe chiar de azi rescrierea ultimelor pagini de istorie rău scrisă a clubului. Cu publicul mereu alături, Rapid începe astăzi lupta cu vitregia. O să fim, o să fiţi cu toţii alături de Rapid măcar la primul pas al primului galop al primului asalt. Iar acest lucru înseamnă că va exista cândva, mai devreme sau mult mai puţin târziu, şi un ultim asalt. Apoi va veni, va reveni printre noi, adevărata imagine a Rapidului.

Partida Rapid – Sportul Studenţesc este, fără ştiinţa celor din teren dar cu buna cunoştinţa noastră, o mare finală.

T.R.U.

Acest material a fost publicat si pe pagina de facebook a muzeului, pe care va invit sa o mai vizitati din cand in cand. https://www.facebook.com/pages/Sportul-Studentesc-Museum/302514389775937

Toate cele bune,
George