Reply To: Stiri din presa – Sezon 2012-2013

Home Forums Archive Sezon 2012-2013 Season – Liga II Stiri din presa – Sezon 2012-2013 Reply To: Stiri din presa – Sezon 2012-2013

#93420
ngm
Member

Sportul mai lansează o speranţă: Vâlceanu, primul portar titular din Liga a II-a născut în 1996!

Timp de 10 meciuri consecutive buturile liderului Sportul Studenţesc au fost apărate de deja “veteranul” Ormenişan, născut în 1992. O problemă personală a dus la absenţa acestuia în meciul cu Rapid Suceava, motiv pentru care principalul Virgil Andronache i-a acordat credit celui care i-a fost rezervă lui Ormenişan în acest tur de campionat, piciul Octavian Vâlceanu, născut în 1996, pe 13 octombrie. Interesant de menţionat că, în acest tur de campionat, Vâlceanu a fost şi titular la Sportul II, dar şi la juniorii B!

Recordman absolut din punct de vedere al vârstei, Vâlceanu este primul portar născut în 1996 care este titular în Liga a II-a! Până acum vechiul record ca an îi aparţinea lui Valentin Cojocaru, născut în 1995, debutant la Steaua II în returul sezonului 2010-2011. Totuşi stelistul a rămas cu recordul de vârstă efectivă, având 15 ani, 6 luni şi 20 de zile la data debutului, adică cu mai bine de jumătate de an în minus faţă de vârsta lui Vâlceanu în meciul de debut de sâmbătă. De remarcat că cei doi portari se laudă cu o înălţime peste media vârstei, Cojocaru având 1,95 metri, iar Vâlceanu “doar” 1,84.
Similitudinile dintre cei doi se leagă şi de faptul că ambii au debutat în deplasare în Liga a II-a, cu gol primit, dar lucrurile se opresc aici. Asta pentru că debutul lui Vâlceanu a fost unul mai fericit decât cel al lui Cojocaru, stelistul fiind titular la eşecul echipei sale în faţa Chiajnei, scor 2-3, în timp ce studentul a bifat un egal cu echipa suceveană.
Vâlceanu a fost titular la trei echipe ale Sportului!
Dorind să aflăm mai multe despre Vâlceanu, am stat de vorbă cu el şi am aflat printre altele că a crescut în curtea Sportului şi este campion naţional la juniorii C, titlu obţinut în vara lui 2011. Acea echipa a “studenţilor” l-a avut drept antrenor tot pe Virgil Andronache, cel care se ocupă de destinele seniorilor bucureşteni începând din etapa a III-a, după plecarea lui Eusebiu Tudor.
Ai debutat la 16 ani în Liga a II-a, după ce ai fost deja titular în Liga a III-a, la Sportul II. Visai la aşa ceva în vară?
Nici prin minte nu îmi trecea aşa ceva. Apărasem doar la juniori până atunci şi mi se pare extraordinar că am avut şansa de a debuta la prima echipă aşa de tânăr şi le mulţumesc celor de la echipă că mi-au oferit acest lucru. E o oportunitate pe care puţini o au în viaţă la 16 ani
Când ai aflat că vei fi titular? Cum ai primit vestea?
Nici nu mai ştiu, miercuri sau joi parcă. Ormenişan a avut nişte probleme personale şi mi s-a spus că eu voi apăra cu Suceava. Nu am avut emoţii, iar colegii m-au încurajat mult şi totul a fost foarte bine chiar dacă am primit gol
Până acum în acest sezon ai avut un ritm infernal: vineri titular la Sportul II, sâmbăta rezervă la prima echipă şi duminica titular la juniorii B. Cum ai făcut faţă acestui ritm infernal pentru un puşti de 16 ani?
A fost în unele momente puţin obositor, dar îmi place să fac asta. Aşa că nu mai contează foarte mult dacă e obositor… Plus că meciurile de la Liga a III-a m-au ajutat foarte mult să cresc pentru că m-am obişnuit cu un alt nivel, de seniori. De aceea, sâmbătă mi-a fost mult mai uşor să apăr la echipa mare, deja eram familiarizat cu presiunea de la seniori.
Ai fost campion naţional de juniori C, faci parte dintr-o generaţie talentată a Sportului. Sub tricolor ai evoluat până acum?
Da, ultima dată am fost la lot prin aprilie, la un turneu în Malta, dar de atunci nu am mai fost chemat, deşi a trecut mai bine de jumătate de an. Asta nu înseamnă că am renunţat la ideea de a mai reprezenta România. Când o să fie nevoie de mine şi voi fi chemat, o să încerc să joc cât pot eu de bine şi o voi face cu cea mai mare plăcere.
L-ai avut antrenor pe Andronache şi la juniori C, atunci când ai luat titlul de campion naţional. E un avantaj pentru tine acest lucru, fiindcă te cunoaşte de atunci?
E un mare plus pentru noi, ne ştie, dânsul ne-a crescut, ştie ce potenţial avem. O parte din generaţia mea deja joacă la satelit sau a fost promovată la prima echipă, unde a debutat deja ca şi mine sau au stat pe bancă, ceea ce la vârsta noastră de 16-17 ani contează enorm.
Care crezi că sunt punctele tale slabe? Dar cele tari?
Unul dintre punctele tari ar fi puterea de concentrare în momentele dificile cum sunt penalty-urile. Ca puncte slabe, las pe alţii să o spună, fiecare are părerea proprie.
Care e modelul tău de portar? Ce idol ai?
Iker Casillas. După părerea mea este cel mai bun model pe care îl poate urma un portar. De mic am vrut să fiu ca el, poate şi mai bun. Are un caracter deosebit şi este, după părerea mea, şi cel mai bun portar din lume.
Aici s-a oprit discuţia cu Octavian, căruia i-am mulţumit pentru timpul acordat şi i-am urat mult succes în continuare în carieră şi cât mai mult meciuri la echipa mare. El face parte dintr-o generaţia frumoasă a Sportului, care acum două sezoane devenea campioană la juniorii C. Dintre cei care au făcut parte din lotul pentru finală, pe lângă Vâlceanu, au mai figurat pe foaia de joc din acest sezon a Sportului atât Baniţă, cât şi Cosmin Mihai, dar sunt sigur că lista se va mai umple şi cu alte nume.
Dar ei nu sunt singurii juniori Under 17 sau B, cum sunt denumiţi în nomenclatorul categoriilor de vârstă, care au apărut în Liga a II-a în acest sezon, ci lista este mult mai bogată, cuprinzând jucători de la FC Bihor, Dinamo II, FC Argeş şi nu numai, după cum puteţi citi şi mai jos.
Ploaie de recorduri în curtea Sportului

Mai trebuie amintit în încheierea articolului că Sportul a mai stabilit câteva recorduri în acest sezon în ceea ce priveşte juniorii. Astfel, Răzvan Popa este primul junior născut în 1997 care a debutat într-un meci oficial de Liga a II-a, în timp ce Mareş a fost primul jucător născut în 1996 care a marcat în Liga a II-a, dar şi cel mai tânăr din acest sezon! Plus că pe parcursul meciului cu Buftea a folosit 8 jucători U21, dintre care trei au fost născuţi după 1 ianuarie 1995! Sportul a mai avut câte trei jucători născuţi după 1 ianuarie 1995 şi în meciurile cu Chindia, Slobozia, Brăila şi Suceava!

Sportul mai lansează o speranță: Vâlceanu, primul portar titular din Liga a II-a născut în 1996!