Reply To: Stiri din presa – Sezon 2012-2013

Home Forums Archive Sezon 2012-2013 Season – Liga II Stiri din presa – Sezon 2012-2013 Reply To: Stiri din presa – Sezon 2012-2013

#93438
ngm
Member

SI UN COMENTARIU EXTREM DE PERTINENT FACUT DE FLORIN ALBOIU PE sportb.ro

“Transferul” lui Curelea sau cum se umple Vasile de bani

Din momentul conceperii acestui site mi-am propus să nu suflu un cuvânt despre patroni, în special despre cei ai echipelor de fotbal. Astăzi voi face o excepție pentru că ceea ce se întâmplă cu “transferul” lui Costin Curelea la Oțelul Galați o impune.
Daniel Remeș și Corina Mlădinoiu semnează un articol în Prosport-ul de azi în care explică modul în care atacantul Sportului Studențesc a ajuns să înscrie în amicalul de ieri al Oțelului Galați (1-1 cu Paranaense).
Moldovenii au pus ochii de ceva vreme pe golgheterul Sportului Studențesc, însă nu vor să dea bani în schimbul transferului. Astfel, că l-au convins pe Curelea să încerce să devină liber de contract. Atacantul a pierdut însă ambele acțiuni introduse la comisiile federale, astfel că s-a mers pe o altă cale, mai puțin regulamentară. Considerând că Vasile Șiman are spate la amintitele comisii, Curelea s-a autodeclarat liber de contract, deoarece nu și-a primit banii de un an de zile. Ajutat de un avocat care sigur și-a luat banii, atacantul s-a “transferat” în Estonia la Narva Trans, locul 10 din campionatul țării ex-sovietice. Estonienii i-au dat o hârtie la mână lui Curelea prin care își exprimă acordul ca acesta să se antreneze cu Oțelul Galați. Urmează ca Narva Trans să declanșeze o acțiune la forurile internaționale pentru a demonstra că jucătorul este liber de contract.

Deci, Oțelul Galați știe că atacantul nu este liber de contract, estonienii de asemenea, pentru că altfel nu ar mai fi necesară o acțiune la UEFA sau la FIFA. În fapt, Costin Curelea are contract cu Sportul Studențesc încă doi ani și jumătate, contract valabil până în momentul în care se va da o decizie definitivă, pe care doar Tribunalul Arbitral Sportiv o poate lua. Indiferent dacă fotbalistul Costin Curelea are sau nu dreptate.

Ceea ce fac Oțelul Galați și Narva Trans încalcă grav drepturile și interesele clubului Sportul Studențesc. Faptul că au primit o hârtie din Estonia, nu îi exonerează de responsabilitate pe gălățeni. În mod evident, conducerea gălățeană știe că situația lui Curelea e una complicată și înainte de orice ar fi trebuit să întrebe la FRF dacă într-adevăr transferul la Narva Trans a fost finalizat prin eliberarea ITC-ului (certificatul internațional de transfer).

Ceea ce la prima vedere pare o situație dificilă pentru Sportul Studențesc, reprezintă în fapt cel mai bun lucru care i se putea întâmpla grupării din Regie, din punct de vedere financiar. Cu siguranță, Vasile Șiman va primi pe fax azi sau mâine, dacă nu cumva a și primit, o ofertă valabilă două zile pentru transferul lui Curelea pentru o sumă considerabilă. Cum președintele studenților nu o poate onora, deoarece jucătorul se află în Spania cu Oțelul Galați, oferta va fi retrasă. În aceste condiții, Sportul Studențesc va acționa în instanțele sportive și civile cele două cluburi și poate cere daune interese de ordinul zecilor de milioane de euro, mai ales că Oțelul Galați nu este un club sărac, fiind patronat de unul dintre cei mai grei oameni din România, iar în conturile clubului a intrat o grămadă de bani de la UEFA pentru participarea în Champions League.

Indiferent de statutul jucătorului, Curelea are oricum o grilă importantă (legitimat peste două decenii în Regie, convocări la loturi, o tonă de goluri, etc) pe care Sportul Studențesc nu a primit-o, ceea ce reprezintă un alt argument în favoarea lui Vasile Șiman.

Manevra moldovenilor prin care au încercat să ia gratis un jucător de certă valoare se va întoarce ca un bumerang împotriva lor, iar cel târziu până în vară Sportul Studențesc va ieși din criza financiară cu banii lui Dan Adamescu și ai estonienilor.
Din păcate, pentru dublă semnătură, Costin Curelea va fi suspendat cel puțin doi ani, dar poate găsi înțelegere chiar la Vasile Șiman, care va considera că jucătorul a fost sfătuit greșit de avocat, cu toate că aceasta ar fi trebuit să îi protejeze interesele.
În concluzie, hârtia primită de gălățeni din Estonia este egală cu 0, la fel de bună ca o bucată de hârtie igienică, pentru că dacă ar fi altfel și eu aș putea acum să scriu hârtii pentru toți jucătorii aflați sub contract cu Oțelului Galați prin care le permit să se antreneze cu alte echipe.
UPDATE Din câteva am aflat, Costin Curelea și-a dat demisia de la Sportul Studențesc. Dacă o astfel de practică va fi validată de o decizie ulterioară a FIFA, se va crea un precedent extrem de periculos, care va conduce la desființarea tuturor comisiilor sportive, care devin inutile, iar toate litigiile legate de contracte, dar nu numai, se vor judeca în instanțe civile, unde se vor finaliza după ani de zile. Mai mult, inclusiv legitimarea jucătorilor și certificatele internaționale de transfer vor deveni anacronice.