Alexandru Terhes, 25.07.1960

Home Forums Archive Foste glorii / Past Players Alexandru Terhes, 25.07.1960

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #50803
  razvanR
  Member

  Omul care a “masacrat” Anglia în 1982 îi încurajează pe tricolori: “Nu le sunteţi inferiori!”

  “Dubla” Anglia – România, programată pe 8 şi 12 octombrie, în barajul pentru turneul final al Europenelor de tineret, readuce în prim-plan episodul de pomină din 1980, când tricolorii mici au obţinut o victorie senzaţională cu Albionul: 4-0 la Ploieşti. Eroul acelei partide unice în istoria României a fost Alexandru Terheş, singurul jucător din ţara noastră care a înscris trei goluri împotriva unei naţionale a Angliei. Şi nu orice fel de echipă: în acea ediţie a competiţiei, englezii aveau să cucerească titlul continental după o finală dramatică în faţa Germaniei de Vest!

  Pe 14 octombrie 1980, în startul preliminariilor pentru Europenele de tineret – ediţia 1982, bomba exploda la Ploieşti: România spulbera Anglia cu 4-0, după o triplă de senzaţie a necunoscutului Terheş, la care se adăuga un autogol al englezilor. ProSport a stat de vorbă cu Alexandru Terheş, un atacant de rasă al fotbalului românesc, jucător care a fost “inventat”, după cum chiar el spune, de celebrul Viorel Mateianu.

  Ardeleanul îşi dă seama că, indiferent câte goluri a marcat pentru Baia Mare şi pentru celelalte echipe la care a mai evoluat în Divizia A, cele mai valoroase din cariera sa rămân tot cele marcate la 20 de ani, în poarta Angliei, în toamna lui 1980. “Am făcut un meci senzaţional atunci. Ce echipă aveam… Cu Bozeşan, Rednic, Klein, Geolgău, Iovan, Costel Solomon…”.
  Domnule Terheş, mai ţineţi minte meciul cu Anglia, de la Ploieşti, din 1980?
  Cum aş putea uita un meci ca ăla? A fost una dintre cele mai bune partide din cariera mea.

  Ce vă mai amintiţi?
  Păi, în primul rând îmi amintesc că am dat trei goluri şi, dacă mă gândesc bine, puteam să-l dau şi pe al patrulea, dar s-a interpus un fundaş englez (n.r. – Dayson) la mingea trimisă de Laurenţiu Bozeşan şi şi-a înscris autogol. Eu am dat primul gol, pe al treilea şi pe al patrulea. Pe primul l-am marcat după schema noastră de la Baia Mare, aia cu “momeala mică”. M-am prefăcut că mă retrag şi am pândit pasa la portar a unui fundaş englez. Am interceptat, l-am driblat pe portar şi am înscris. Au fost peste 15.000 de oameni pe stadionul Petrolul, era arhiplin… Au creat o atmosferă incredibilă, mai ales după ce am deschis scorul.

  A fost un meci uşor dacă s-a terminat 4-0, nu?
  Ei, uşor! Am intrat cam timoraţi, de ce să n-o spun, doar aveam Anglia în faţă. Apoi, însă, în repriza a doua, după primul gol, ei s-au desfăcut şi ne-a fost, într-adevăr, mai uşor. Aveau echipă bună, dar şi la noi erau fotbalişti unul şi unul. Frumos a fost că şi echipa mare a câştigat cu Anglia a doua zi, 2-1 pe fostul “23 August”, au dat Marcel Răducanu şi Iordănescu, din penalty.

  5.000 de lei şi tricoul lui Fashanu
  Aţi primit vreo primă după acel meci?
  Da, am luat fiecare câte 5.000 de lei. I-am primit cu ocazia unei mese festive date de cei de la federaţie la Athénée Palace, la care am participat atât noi, cei de la tineret, cât şi cei de la echipa mare.

  De ce nu v-aţi calificat în acea campanie începută atât de spectaculos?
  Tot Anglia s-a calificat… Diferenţa a făcut-o faptul că noi am pierdut în Ungaria, iar ei – nu. Iar în returul cu englezii, ne-au dat 3-0 la ei. Ne-au băgat pe un teren mic şi au trimis trei mii de centrări în careul nostru! Numai ei dădeau cu capul, erau mari rău, centrau şi de la mijlocul terenului. Aa! Să nu uit, am mai rămas cu o amintire după meciul cu englezii, de la Ploieşti. Am făcut schimb de tricouri la final cu Justin Fashanu, care era vârful lor. Îl am şi acum acasă…
  “Să blocăm benzile! Să nu centreze”
  La începutul lunii viitoare, tineretul joacă iar cu Anglia, în barajul pentru Euro 2011. Ce sfaturi le-aţi da actualilor jucători?
  Să aibă mare încredere în ei, pentru că sunt fotbalişti talentaţi şi nu sunt cu nimic inferiori nimănui. Asta este marea problemă a fotbalistului român, mentalitatea. Trebuie să avem mai multă încredere în noi.

  OK, dar pe joc? Cum ar trebui să abordăm această “dublă”?
  Pe apărare ar fi indicat să blocăm benzile, ca să nu le dăm voie să centreze. Şi acum, ca şi atunci, englezii au rămas pe stilul clasic la echipele astea de juniori şi tineret. Marcaj atent pe zonă centrală şi să le blocăm benzile. Să încercăm să avem posesie, să-i pasăm, iar pe fază ofensivă să jucăm rapid, pe jos. Cât mai multe un-doi-uri, pentru că ei sunt mai rigizi şi îi păcălim mai uşor aşa. Dar, sigur, astea sunt generalităţi, eu sunt sigur că Emil Săndoi va şti exact ce să le ceară jucătorilor lui. Poate îi eliminăm, ar fi o revanşă pentru generaţia noastră. Chiar şi aşa, la distanţă de 30 de ani.
  “În lumea asta reuşesc tupeiştii, nu oamenii de bun-simţ. Uite la Gigi Becali! Eu l-am cunoscut pe vremuri, la Hotel Nord, la o petrecere a noastră, la Sportul. L-am văzut pe unul că bagă mâna în brânză, peste masă, şi l-am întrebat pe Hagi ce-i cu ăsta. «Lasă-l, e o cunoştinţă de-a mea!», mi-a zis Gică”, Alexandru Terheş, fost fotbalist

  Omul care a „masacrat” Anglia în 1982 îi încurajează pe tricolori: „Nu le sunteți inferiori!”

  #87182
  Zibling
  Member

  Frumos articol. De mult nu am mai auzit ceva despre Terhes.

  #87183
  dragos
  Member

  @razvanR wrote:

  L-am văzut pe unul că bagă mâna în brânză, peste masă, şi l-am întrebat pe Hagi ce-i cu ăsta. «Lasă-l, e o cunoştinţă de-a mea!», mi-a zis Gică”, Alexandru Terheş, fost fotbalist

  mishto faza :)) =))
  atunci baga mana in branza si acu’ are “cascaval” ;) =)) :)) =))

  #87184

  Ar fi frumos sa repetam performanta in fata englezilor :) .Pana la urma nici ei nu mai sunt ce au fost

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.