Centenar 1916-2016

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)
 • Author
  Posts
 • #50957
  dragos
  Member

  In luna Februarie clubul nostru va implini 100 ani de existenta. :ymparty:

  Ne adunam intr-un pub pentru a depana amintiri la o bere si un mic (cu mustar) ?

  #94776
  razvanR
  Member

  Clubul Sportul Studențesc împlinește 100 de ani de existență

  http://www.agerpres.ro/sport/2016/02/09/clubul-sportul-studentesc-implineste-100-de-ani-de-existenta-11-46-57

  Clubul Sportul Studențesc București împlinește, în data de 11 februarie, 100 de ani de existență, potrivit grupării cu sediul în Strada Mihail Moxa din Capitală.

  Actul de naștere al Societății Sportive Universitare Sportul Studențesc București a fost semnat, conform monumentalei lucrări Palestrica, semnată de Constantin Kirițescu, la data de 11 februarie 1916. Primul președinte al clubului studențesc a fost nominalizat profesorul universitar doctor în matematici Traian Lalescu, iar primul secretar Octav Luchide, care atunci avea vârsta de 15 ani.

  Fotbalul și rugby-ul sunt primele secții din cadrul noii entități sportive, însă unele surse vorbesc despre fotbal și tenis, ca fiind prime secții. Apoi au apărut alte preocupări sportive studențești, cum ar fi natația, baschetul, voleiul și atletismul.

  Sportul Studențesc a dominat întrecerile la sporturile de echipă în perioada interbelică, atunci când clubul a fost și membru fondator al majorității federațiilor sportive naționale, înființate ca foruri de sine stătătoare.

  Sportul Studențesc a trecut, de-a lungul timpului, printr-o serie de metamorfoze de ordin structural. Clubul s-a reorganizat în 1919, după reinstaurarea păcii, apoi, după ce regimul comunist s-a instalat la cârma țării, gruparea studențească a dispărut din prim-plan. A rezistat, în acel interval, echipa de fotbal, care a fuzionat cu Sparta, activități răzlețe sub titulaturi studențești fiind semnalate la volei, baschet sau rugby.

  După 1950, studenții din Capitală au reînființat Clubul Sportiv Universitar, care s-a transformat apoi în Știința ICF. Unele secții au funcționat sub denumirea de Politehnica București, iar din 1972 a reapărut pe firmament vechea denumire Sportul Studențesc, păstrată de clubul patronat de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, până în zilele noastre.

  Sportul Studențesc a avut, în decursul unui veac de performanță, următoarele secții: fotbal, rugby, volei, baschet, handbal, polo pe apă, hochei pe gheață, hochei pe iarbă, natație, pentatlon modern, atletism, bob, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, oină, alpinism, dans sportiv, karate, badminton, tenis de câmp, tenis de masă, modelism, automobilism, kaiac-canoe, canotaj, yachting, baseball și softball, șah etc.

  La momentul actual, Clubul Sportul Studențesc funcționează cu un număr de 12 secții sportive, rugby, baschet, polo pe apă, hochei pe gheață, tenis de câmp, badminton, dans sportiv, karate, baseball și softball, modelism, kaiac-canoe și yachting.

  Pe parcursul celor 100 de ani de existență, misiunea, valorile, scopurile și obiectivele Sportului Studențesc au rămas neschimbate. Pe de o parte clubul a format campioni care au concurat cu rezultate de excepție la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Balcaniade, campionate naționale și Cupe ale României. Sportivii clubului studențesc s-au remarcat constant, obținând titluri și medalii pentru Sportul Studențesc sau aducându-ți contribuția la performanțele obținute de echipele naționale ale României. Pe de altă parte, o componentă la fel de importantă în filosofia clubului a fost cea educativă. Sportul Studențesc a pregătit, pregătește și va pregăti oameni pentru societate. Recrutarea sportivilor s-a făcut din rândul studenților și cadrelor didactice din învățământul superior, activitatea academică fiind primordială, în raport cu cea sportivă.

  Sportul Studențesc va celebra 100 de ani de existență printr-o gală programată în prima jumătate a lunii noiembrie.

  AGERPRES (AS-autor: Mihai Țenea, editor online: Irina Giurgiu )

  #94777
  razvanR
  Member

  Sportul Studentesc isi sarbatoreste centenarul!
  EXCLUSIV / Gabriela Mitroi: ”Va aparea istoria Sportului Studentesc. Va vedea lumina tiparului intr-o luna sau doua.”

  http://sptfm.ro/2016/02/10/sportul-studentesc-isi-sarbatoreste-centenarul-exclusiv-gabriela-mitroi-va-aparea-istoria-sportului-studentesc-va-vedea-lumina-tiparului-intr-o-luna-sau-doua/

  Infiintat pe 11 februarie 1916, Clubul Sportiv Sportul Studentesc urmeaza sa implineasca 100 de ani de existenta. Cu o zi intainte de sarbatorirea centenarului, directoarea clubului, Gabriela Mitroi, a anuntat, la Sport Total FM, in emisiunea ”Trafic Sport”, ca, in curand, va aparea o carte cu istoria Sportului Studentesc.

  ”Clubul nostru a fost membru fondator al unor federatii nationale, baschet, volei, atletism, natatie.

  Am crescut in ograda Sportului Studentesc si am trait istoria ultimilor 30 de ani.

  Nu cred ca s-a facut vreodata performanta la Sportul Studentesc in pozitie de drepti. S-a facut performanta, iar valorile care ne-au animat au fost altele. Prietenia, respectul, spiritul de echipa.

  Va aparea istoria Sportului Studentesc. Va vedea lumina tiparului intr-o luna sau doua. S-a facut o documentare foarte buna si sper sa nu lipseasca nimic.

  Au fost nume mari care au trecut pe la Sportul Studentesc. Am avut si sporturi precum hochei pe iarba.

  Acum avem 12 sectii la Sportul Studentesc (badminton, baschet, baseball si softball, dans sportiv, hochei, karate, kaiac, yachting, modelism, polo, rugby si tenis). La hochei continuam sa avem activitate desi nu exista niciun patinoar in Bucuresti.

  Sportul Studentesc a redat bucurestenilor 7 ha din Parcul Herastrau”, a declarat Gabriela Mitroi, la Sport Total FM.

  #94778
  razvanR
  Member

  Gabriela Mitroi-Banu: Vrem să arătăm că avem activitate, că nu există doar legenda Sportului Studențesc

  http://www.agerpres.ro/sport/2016/02/09/interviu-gabriela-mitroi-banu-vrem-sa-aratam-ca-avem-activitate-ca-nu-exista-doar-legenda-sportului-studentesc-12-08-33

  Directorul clubului Sportul Studențesc, Gabriela Mitroi-Banu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES că gruparea pe care o conduce rezistă bine la cei 100 de ani de existență pe care îi va împlini în curând și vrea să demonstreze că este mai mult decât un club de legendă.

  Clubul a fost fondat pe 11 februarie 1916, iar de-a lungul timpului a cunoscut multe momente de glorie. În prezent, cele mai reprezentative secții sportive ale grupării sunt cele de polo pe apă, hochei pe gheață, karate și tenis, în timp ce echipa de fotbal, cunoscută la un moment dat drept ”gașca nebună”, desprinsă din clubul sportiv, a dispărut din prim-plan.

  Conducătoarea clubului speră ca sărbătorirea centenarului să aducă un plus de vizibilitate clubului, care numără în prezent 12 secții sportive și are 610 sportivi legitimați.

  La împlinirea a 100 de ani de existență, fiecare secție sportive a clubului va organiza o competiție legată de acest eveniment, care va culmina cu o gală ce va avea loc în toamnă.

  AGERPRES: Cum rezistă clubul Sportul Studențesc în sportul românesc la cei 100 de ani pe care îi va împlini anul acesta?
  Gabriela Mitroi-Banu: Clubul Sportul Studențesc rezistă și rezistă bine, zic eu. Este adevărat că în domeniul jocurilor sportive ne-am restrâns oarecum activitatea. În anul 2013, spre exemplu, pentru prima dată după mulți ani de zile ne-am retras din prima ligă națională de baschet. Nu am mai avut bani să susținem echipa în primul eșalon valoric. Acesta este motivul principal pentru care am început un proiect cu copiii. Am făcut acest lucru pentru că nu ne lasă un secol de tradiție. Echipa de baschet a clubului universitar a obținut cele mai strălucite performanțe din baschetul românesc, ajungând până în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Pentru asta nu am putut să lăsăm să dispară acest sport din clubul nostru. Astfel, în anul 2015, am obținut medaliile de campioane la prima categorie. Cu alte cuvinte, sperăm să creștem o piramidă, iar în anii următori să găsim și susținerea financiară.

  AGERPRES: Care este situația la alte sporturi de echipă?
  Gabriela Mitroi-Banu: Dacă mă refer la hochei pe gheață, era foarte ușor să renunțăm, mai ales că nu este niciun patinoar în București. Jucăm toate etapele în deplasare, iar acum avem o colaborare cu un club de copii — Husky. La polo am obținut o colaborare cu clubul Corona Brașov. Rezultatele sunt foarte bune și suntem în lupta pentru medalii în ultimii doi ani de zile. Aici avem un manager foarte bun, doamna Oana Dinulescu, cea care este și în biroul federal la polo.

  AGERPRES: Câte secții are Sportul Studențesc?
  Gabriela Mitroi-Banu: Avem 12 secții: badminton, baseball și softball, baschet, dans sportiv, karate, hochei pe gheață, kaiac-canoe și yachting sunt secțiile nautice ale CS Sportul Studențesc, apoi modelism, polo pe apă, rugby și tenis de câmp.

  AGERPRES: Care este cea mai reprezentativă secție ?
  Gabriela Mitroi-Banu: Îmi este greu să spun asta. Avem rezultate bune la sporturile individuale. Spre exemplu, la karate, avem campioni europeni, avem rezultate bune și la Campionatele Mondiale. La fel, la badminton avem rezultate bune, este o secție în plin avânt, a întinerit mult. Avem copii care vin din spate. Vreau să mai amintesc o performanță din palmaresul Sportului Studențesc: în anul 2014, junioara noastră Ioana Ducu a obținut la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing locul patru la tenis de câmp.

  AGERPRES: Câți sportivi legitimați are clubul?
  Gabriela Mitroi-Banu: Numărul sportivilor legitimați la noi este de 610.

  AGERPRES: Care este relația clubului cu Ministerul Educației? Cum poate fi îmbunătățită?
  Gabriela Mitroi-Banu: Avem relații bune, foarte bune cu Ministerul Educației. Desigur, nu pot să spun că ne putem lăuda cu bugetele cluburilor municipale, cu banii acordați de primării. Cu toate acestea, cluburile universitare au obținut sprijinul Ministerului Educației. În general, am reușit să ne desfășurăm activitatea la un nivel foarte bun.

  AGERPRES: Cum stă clubul la sectorul juvenil? Are viitorul asigurat? Mai vin copii la sport?
  Gabriela Mitroi-Banu: Noi stăm bine și oricum este o întreagă discuție la Ministerul Educației. Înainte, cluburile universitare aveau o plajă de selecție în cluburile școlare. Din păcate, cluburile școlare suferă în ultimii ani. Multe și-au restrâns activitatea, altele fac performanțe cu banii părinților. Numărul copiilor a scăzut dramatic, iar la noi nu mai ajunge nimic. Prin urmare, am început noi să ne ocupăm de copii. Este o întreagă discuție la nivelul Ministerului Educației dacă este bine sau nu, dacă putem cheltui banii publici la nivelul copiilor… Lucrurile stau exact așa, cluburile universitare cresc copii. Noi avem clar echipe de copii și la baschet, avem juniori.

  AGERPRES: Ce acțiuni aveți în vedere pentru o mai bună promovare a clubului Sportul Studențesc?
  Gabriela Mitroi-Banu: Acum, în 2016, este un cumul de factori care sperăm să conducă la dezvoltarea imaginii noastre. Este apariția unei cărți, colaborarea cu dl. Cristian Frisk, el ne ajută la promovare, și la istorie și la site-ul clubului, cu toate știrile și în rândul bloggerilor. Avem multe competiții în anul 2016, care sperăm să ne promoveze imaginea, faptul că mai existăm, că avem activitate, că nu există doar legenda Sportului Studențesc, o echipă frumoasă de nebuni, cum a fost în anii trecuți. Ne continuăm activitatea și zic eu bine.

  AGERPRES: Cum va aniversa clubul cei 100 de ani de existență? Aveți în plan organizarea unor evenimente cu acest prilej?
  Gabriela Mitroi-Banu: Mă bucur și sunt onorată că trăim acest eveniment. Fiecare secție din clubul nostru va organiza un turneu aniversar. Dorim să marcăm și să mediatizăm cât se poate de bine această aniversare, să îi aducem iar aproape pe foștii sportivi și antrenori. La finalul anului, dorim să facem o gală, o întâlnire cu toți oamenii care în acești ani au fost alături de noi și care doresc să fie cu noi, pentru că mereu CS Sportul Studențesc a fost o grupare de succes. Chiar dacă unii oameni au plecat la alte cluburi, oamenii au rămas aproape de Sportul Studențesc. În luna noiembrie, vom finaliza acest an cu o gală mare, zicem noi. (Foto pe flux)

  AGERPRES (autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Țenea, editor online: Irina Giurgiu)

  #94779

  [attachment=0:25lq63ke]mimi sportul.jpg[/attachment:25lq63ke]

  #94780

  La multi ani, Sportul Studentesc! Sa va uitati astazi la jurnalul de sport TVR de la ora 19:45 unde voi face un subiect frumos care va avea interviuri cu Hagi, STancioiu, Galamaz si Curelea…sper sa imi iasa ceva frumos…o sa il postez si aici vineri pentru cine nu il poate vedea la TV. La multi ani, oameni frumosi, sper sa ne revedem intr-o zi la o bere langa Regie, dupa care sa intram pe stadion pentru meci….amintiri frumoase…Sanatate la toata lumea!

  #94781
  dragos
  Member

  La Multi Ani Sportul Stud. ! :ymparty:

  Sper ca intr-o buna zi, echipa noastra sa revina in prim plan.

  La Multi Ani suporterilor, oriunde s-ar afla !

  #94782
  cameliu
  Member

  unul trist…

  100 DE ANI DE SPORTUL STUDENȚESC
  VIDEO De la scene de film la “meciul ăla mi-a dat fibrilații!” » 5 filmulețe MEMORABILE cu cea mai nebună trupă a țării

  http://www.gsp.ro/fotbal/liga-b/video-de-la-scene-de-film-la-meciul-ala-mi-a-dat-fibrilatii-5-filmulete-memorabile-cu-cea-mai-nebuna-trupa-a-tarii-469848.html

  Articol de — Răzvan Luţac, Iulia Iordache Joi, 11 Februarie, 13:10

  În ziua în care Sportul Studențesc împlinește 100 de ani, Gazeta a pregătit o serie de povești dedicate clubului din Regie, amintiri prezentate atît în varianta tipărită și ediția digitală, cît și în format exclusiv online

  Iată 5 filmulețe memorabile din istoria clubului bucureștean, de la scene de film la meciuri de infarct.

  1. Stadionul în 1975

  Porțiuni din filmul “Singurătatea florilor”, cu Radu Beligan, Toma Caragiu și Colea Răutu, filmate pe arena din Regie:

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 1!

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 2!

  2. Victoria cu Inter

  Pe 20 septembrie 1984, în primul tur al Cupei UEFA, Sportul Studențesc, cu Hagi, Iorgulescu și Speriatu în mare formă învingea marele Inter Milano cu 1-0. Era prima manșă, disputată pe “23 August”, iar “studenții” învingeau prin golul lui Mircea Sandu (84).

  Înaintea reușitei, “Nașul” a fost în centrul unei scene controversate, în care un fundaș al Interului a scos balonul de pe linia porții, iar gazdele au cerut gol.

  În retur, trupa la care jucau 5 campioni mondiali (Bergomi, Collovati, Marini, Causio, Altobelli) s-a impus cu 2-0 și s-a calificat mai departe.

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 3!

  3. Hagi

  Cel mai bun fotbalist român din istorie s-a remarcat în Regie (foto). Aici, un gol marcat în poarta ciprioților de la Omonia, în 1986, chiar înaintea transferului la Steaua. Sportul depășea, după 1-0 și 1-1, primul tur al Cupei UEFA.

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 4!

  4. Anii ’90

  Sportul, o forță a anilor ’80 și o echipă iubită de mulți în anii 2000, a traversat momente oscilante în primul deceniu de după Revoluție. Aici, un meci cu Poli Timișoara, decis de un gol înscris de Romeo Pădureț.

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 5!

  5. Victoria cu Dinamo din “Ștefan cel Mare”, 5-4 în minutul 90

  Meciul care l-a făcut pe Gigi Mulțescu să exclame “am avut fibrilații”, la aproape 10 ani de la disputarea acestuia

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 6!
  http://www.gsp.ro/fotbal/liga-b/exclusiv-nu-ma-duc-acolo-e-serparie-3-amintiri-ale-jucatorilor-sportului-despre-echipa-care-si-celebreaza-azi-centenarul-469843.html

  EXCLUSIV “Nu mă duc acolo, e șerpărie!”. 3 amintiri ale jucătorilor Sportului despre echipa care-și celebrează azi centenarul!

  Articol de — Răzvan Luţac, Iulia Iordache Joi, 11 Februarie, 13:09

  În ziua în care Sportul Studențesc împlinește 100 de ani, Gazeta a pregătit o serie de povești dedicate clubului din Regie, amintiri prezentate atît în varianta tipărită și ediția digitală, cît și în format exclusiv online

  Mircea Rădulescu, 300 de meciuri pentru “studenți” ca fotbalist și apoi antrenor al echipei din Regie, dar și doi reprezentanți ai “Găștii Nebune”, Costin Curelea și Răzvan Stanca, povestesc momente amuzante din istoria stufoasă a clubului bucureștean.
  “Șerpărie”

  “Aveam antrenament la Braşov şi în spatele tribunei era un bloc locuit de oameni dubioși. A sărit mingea peste tribună chiar în bloc. Maseurul echipei s-a dus după minge, dar după ce a ajuns la etajul 3 al blocului s-a întors şi ne-a zis că mai bine o lasă acolo, că e şerpărie!”, rîde Răzvan Stanca, portar cu 8 sezoane în tricoul Sportului Studențesc, alături de care a reușit două promovări în Liga 1.
  “Las-o așa”

  “Din perioada cînd jucam am o poveste bună!”, începe și Mircea Rădulescu.

  “Evoluam în Regie, în divizia B, la ora 11 şi aveam un antrenor, Cornel Simionescu, care de la ora 9 ne făcea o şedinţă tehnică. Atunci anunţa primul 11, dar şi rezervele. Înainte de această şedinţă, se ducea la magazioner cu lista ca să pregătească echipamentele. Doar că s-a întîmplat și să se răzgîndească, să ducă o listă la magazioner şi o alta la noi. Un jucător, Urseanu, îşi aude numele la şedinţa tehnică, dar cînd ajunge la magazie, nea Titi, magazionerul, îi spune: «Măi, Florică, nu eşti pe listă!».

  «Lasă-mă domne în pace! Vrei să-mi strici starea de spirit!», explodează Urseanu. Se duce băiatul la antrenor şi îi explică situaţia. Îi cere să vorbească cu magazinerul”.

  Urmează un dialog spumos, deschis de antrenor.
  – Ştii că eu nu vorbesc cu el!
  – Păi şi eu ce fac?
  – Eh, las-o aşa, las-o cum are el lista!
  “2 kilograme mai puțin”

  Costin Curelea, în prezent la CSU Craiova, are și el o poveste savuroasă. “Cînd unii dintre noi erau mai dolofani şi venea momentul cîntarului, ne ajutam unul pe altul să păcălim cîntarul. Ne împingeam cu degetul de la spate şi, ca popa!, scăpam de 2 kilograme”, rememorează, rîzînd, vîrful de 31 de ani.

  #94783
  cameliu
  Member

  http://www.gsp.ro/fotbal/liga-b/exclusiv-nu-ma-duc-acolo-e-serparie-3-amintiri-ale-jucatorilor-sportului-despre-echipa-care-si-celebreaza-azi-centenarul-469843.html

  EXCLUSIV “Nu mă duc acolo, e șerpărie!”. 3 amintiri ale jucătorilor Sportului despre echipa care-și celebrează azi centenarul!

  0 comentarii . Scrie și tu!

  Articol de — Răzvan Luţac, Iulia Iordache Joi, 11 Februarie, 13:09

  În ziua în care Sportul Studențesc împlinește 100 de ani, Gazeta a pregătit o serie de povești dedicate clubului din Regie, amintiri prezentate atît în varianta tipărită și ediția digitală, cît și în format exclusiv online

  Mircea Rădulescu, 300 de meciuri pentru “studenți” ca fotbalist și apoi antrenor al echipei din Regie, dar și doi reprezentanți ai “Găștii Nebune”, Costin Curelea și Răzvan Stanca, povestesc momente amuzante din istoria stufoasă a clubului bucureștean.
  “Șerpărie”

  “Aveam antrenament la Braşov şi în spatele tribunei era un bloc locuit de oameni dubioși. A sărit mingea peste tribună chiar în bloc. Maseurul echipei s-a dus după minge, dar după ce a ajuns la etajul 3 al blocului s-a întors şi ne-a zis că mai bine o lasă acolo, că e şerpărie!”, rîde Răzvan Stanca, portar cu 8 sezoane în tricoul Sportului Studențesc, alături de care a reușit două promovări în Liga 1.
  “Las-o așa”

  “Din perioada cînd jucam am o poveste bună!”, începe și Mircea Rădulescu.

  “Evoluam în Regie, în divizia B, la ora 11 şi aveam un antrenor, Cornel Simionescu, care de la ora 9 ne făcea o şedinţă tehnică. Atunci anunţa primul 11, dar şi rezervele. Înainte de această şedinţă, se ducea la magazioner cu lista ca să pregătească echipamentele. Doar că s-a întîmplat și să se răzgîndească, să ducă o listă la magazioner şi o alta la noi. Un jucător, Urseanu, îşi aude numele la şedinţa tehnică, dar cînd ajunge la magazie, nea Titi, magazionerul, îi spune: «Măi, Florică, nu eşti pe listă!».

  «Lasă-mă domne în pace! Vrei să-mi strici starea de spirit!», explodează Urseanu. Se duce băiatul la antrenor şi îi explică situaţia. Îi cere să vorbească cu magazinerul”.

  Urmează un dialog spumos, deschis de antrenor.
  – Ştii că eu nu vorbesc cu el!
  – Păi şi eu ce fac?
  – Eh, las-o aşa, las-o cum are el lista!
  “2 kilograme mai puțin”

  Costin Curelea, în prezent la CSU Craiova, are și el o poveste savuroasă. “Cînd unii dintre noi erau mai dolofani şi venea momentul cîntarului, ne ajutam unul pe altul să păcălim cîntarul. Ne împingeam cu degetul de la spate şi, ca popa!, scăpam de 2 kilograme”, rememorează, rîzînd, vîrful de 31 de ani.

  #94784
  cameliu
  Member

  Mersi de info!

  @Constantin Secareanu wrote:

  La multi ani, Sportul Studentesc! Sa va uitati astazi la jurnalul de sport TVR de la ora 19:45 unde voi face un subiect frumos care va avea interviuri cu Hagi, STancioiu, Galamaz si Curelea…sper sa imi iasa ceva frumos…o sa il postez si aici vineri pentru cine nu il poate vedea la TV. La multi ani, oameni frumosi, sper sa ne revedem intr-o zi la o bere langa Regie, dupa care sa intram pe stadion pentru meci….amintiri frumoase…Sanatate la toata lumea!

  #94785
  cameliu
  Member

  http://www.gsp.ro/fotbal/liga-b/video-de-la-scene-de-film-la-meciul-ala-mi-a-dat-fibrilatii-5-filmulete-memorabile-cu-cea-mai-nebuna-trupa-a-tarii-469848.html

  100 DE ANI DE SPORTUL STUDENȚESC
  VIDEO De la scene de film la “meciul ăla mi-a dat fibrilații!” » 5 filmulețe MEMORABILE cu cea mai nebună trupă a țării

  Articol de — Răzvan Luţac, Iulia Iordache Joi, 11 Februarie, 13:10

  În ziua în care Sportul Studențesc împlinește 100 de ani, Gazeta a pregătit o serie de povești dedicate clubului din Regie, amintiri prezentate atît în varianta tipărită și ediția digitală, cît și în format exclusiv online

  Iată 5 filmulețe memorabile din istoria clubului bucureștean, de la scene de film la meciuri de infarct.

  1. Stadionul în 1975

  Porțiuni din filmul “Singurătatea florilor”, cu Radu Beligan, Toma Caragiu și Colea Răutu, filmate pe arena din Regie:

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 1!

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 2!

  2. Victoria cu Inter

  Pe 20 septembrie 1984, în primul tur al Cupei UEFA, Sportul Studențesc, cu Hagi, Iorgulescu și Speriatu în mare formă învingea marele Inter Milano cu 1-0. Era prima manșă, disputată pe “23 August”, iar “studenții” învingeau prin golul lui Mircea Sandu (84).

  Înaintea reușitei, “Nașul” a fost în centrul unei scene controversate, în care un fundaș al Interului a scos balonul de pe linia porții, iar gazdele au cerut gol.

  În retur, trupa la care jucau 5 campioni mondiali (Bergomi, Collovati, Marini, Causio, Altobelli) s-a impus cu 2-0 și s-a calificat mai departe.

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 3!

  3. Hagi

  Cel mai bun fotbalist român din istorie s-a remarcat în Regie (foto). Aici, un gol marcat în poarta ciprioților de la Omonia, în 1986, chiar înaintea transferului la Steaua. Sportul depășea, după 1-0 și 1-1, primul tur al Cupei UEFA.

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 4!

  4. Anii ’90

  Sportul, o forță a anilor ’80 și o echipă iubită de mulți în anii 2000, a traversat momente oscilante în primul deceniu de după Revoluție. Aici, un meci cu Poli Timișoara, decis de un gol înscris de Romeo Pădureț.

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 5!

  5. Victoria cu Dinamo din “Ștefan cel Mare”, 5-4 în minutul 90

  Meciul care l-a făcut pe Gigi Mulțescu să exclame “am avut fibrilații”, la aproape 10 ani de la disputarea acestuia

  CLICK AICI PENTRU VIDEO 6!

  #94786
  razvanR
  Member

  Sportul Studenţesc, 100 de ani de ISTORIE! Totul a început pe 11 februarie 1916

  http://www.fanatik.ro/sportul-studentesc-100-de-ani-de-istorie-totul-inceput-pe-11-februarie-1916-650091

  Sportul Studenţesc împlineşte astăzi, 11 februarie, 100 de ani de existenţă. Primul preşedinte al clubului studenţesc a fost nominalizat profesorul universitar doctor în matematici Traian Lalescu, iar primul secretar Octav Luchide, care atunci avea vîrsta de 15 ani.

  Fotbalul și rugby-ul sunt primele secții din cadrul noii entități sportive, însă unele surse vorbesc despre fotbal și tenis, ca fiind prime secții. Apoi au apărut alte preocupări sportive studențești, cum ar fi natația, baschetul, voleiul și atletismul.

  Sportul Studenţesc a trecut printr-o serie de schimbări de ordin structural. Clubul a fost reorganizat în 1919, după reinstaurarea păcii, apoi, după regimul comunist s-a instalat la cîrma ţării, gruparea studenţească a dispărut din prim-plan. După 1950, studenţii au reînfiinţat Clubul Sportiv Universitar, care s-a transferat apoi în Ştiinţa ICF. Unele secţii au funcţionat sub denumirea de Politehnica Bucureşti, iar din 1972 a reapărut vechea denumire Sportul Studenţesc, păstrat de clubul patronat de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, pînă în aceste momente.

  În acest moment, Clubul Sportul Studenţesc funcţionează cu un număr de 12 secţii sportive. Clubul a format campioni care au concurat cu rezultate de excepţie la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Balcaniade, campionate naţionale şi Cupe ale României.

  Nume de calibru în istoria clubului

  Sportul Studențesc rămîne una dintre formațiile emblemă ale fotbalului românesc, echipa din Regie fiind unul dintre principalele centre de formare din România.

  Echipa studenţească are unul dintre cel mai mare procent de jucători emblematici din România înregistraţi și formaţi. De la Ion Voica, Mircea Rădulescu, Gabi Balint, Ioan Andone, Dan Petrescu sau Gh. Mulţescu şi pînă la Rică Răducanu, Moraru, Speriatu, Cristian, R. Lucescu, Suciu (portari), Tănăsescu, M. Marian, G. Iorgulescu, Cazan, Şerbănică, Ciugarin, Manea, R. Chihaia, O. Ionescu, Hagi, Ţicleanu, Bozeşan, Aurică Rădulescu, Mircea Sandu, Bucurescu, Terheş, Stănici, Ciornoavă, Mircea Lucescu, Kraus, Cristea, Coraş, Şumudică şi Mazilu sînt printre cei mai reprezentativi.

  Performanța de la Pireu

  Finalistă a Cupei Balcanilor în sezonul 1976, Sportul Studenţesc a avut şase sezoane în care a participat în cupele europene. Cea mai notabilă performanţă este eliminarea lui Olympiakos Pireu în ediţia 1976-1977 (3-0 la Bucureşti, 1-2 la Pireu).

  COMPETITII INTERNATIONALE:
  Cupa Balcanilor: 1979-1980 2-0 1-1 NK Rijeka
  Cupa Balcanilor : finalistã 1976 1-3 3-2 NK Dinamo Zagreb
  1976-1977
  UEFA : Sportul Studenţesc – Olympiakos Pireu 3-0 1-2
  UEFA : Sportul Studenţesc – Schalke 0-1 0-4
  1983-1984
  UEFA : Sportul Studenţesc – SK Sturm Graz 1 – 2 , 0 – 0
  1984-1985
  UEFA : Sportul Studenţesc – Internazionale Milano 1 – 0 , 0 – 2
  1985-1986
  UEFA : Neuchâtel Xamax – Sportul Studenţesc 3 – 0 , 4 – 4
  1986-1987
  UEFA : Sportul Studenţesc – Omonia Nicosia 1 – 0 , 1 – 1
  UEFA : Sportul Studenţesc – KAA Gent 0 – 3 , 1 – 1
  1987-1988
  UEFA : Sportul Studenţesc – GKS Katowice 1 – 0 , 2 – 1
  UEFA : Bröndby IF – Sportul Studenţesc 3 – 0 , 0 – 3
  UEFA : Hellas Verona – Sportul Studenţesc 3 – 1 , 1 – 0
  Sportul Studenţesc va celebra 100 de ani de existenţă printr-o gală programată în prima jumătate a lunii noiembrie.
  Cele 12 secţii sportive:
  – rugby
  – baschet
  – polo pe apă
  – hochei pe gheaţă
  – tenis de cîmp
  – badminton
  – dans sportiv
  – karate
  – baseball şi softball
  – modelism
  – kaiac-canoe
  – yahting

  #94787
  razvanR
  Member

  Sportul Studenţesc împlineşte azi 100 de ani!
  Clubul de fotbal care l-a crescut pe Gică Hagi şi a bătut marele Inter Milano joacă în Liga a patra

  http://adevarul.ro/news/sport/sportul-studentesc-implineste-100-ani-clubul-fotbal-l-a-crescut-gica-hagi-batut-marele-inter-milano-joaca-liga-patra-1_56bb72595ab6550cb8a872d7/index.html

  Club înfiinţat în 1916, înaintea marilor echipe bucureştene, Sportul Studenţesc nu a îmbrăcat niciodată faima aşa-zişilor „granzi” din Capitală, însă a avut momente multe de strălucire în decursul istoriei. În Regie s-au scris povestiri despre fotbalişti mari, şi la propriu şi la figurat, cu Marcel Coraş, poreclit „Dulapul”, sau cu „Chioru” Gino Iorgulescu.

  Anii de glorie
  La jumătatea anilor 80, Sportul scotea capul în Europa, o învingea pe Inter Milano cu 1-0 sau întorcea un 0-3 de pe terenul echipei daneze Brondby pentru a se califica dramatic în următorul tur. Gino, Mircea Sandu, Coraş, Paul Cazan, Speriatu şi tânărul Gică Hagi erau actorii care ofereau reprezentanţii de gală în Regie şi atrăgeau spectatori neutrii ai Bucureştiului. În anul în care Steaua cucerea Cupa Campionilor, 86, Sportul încheia campionatul pe doi, ceea ce avea să rămână cea mai bună performanţă din istoria clubului. Echipa acelor vremuri era protejata „Prinţişorului”, a lui Nicu Ceauşescu. „N-a intervenit niciodată pentru noi să câştigăm un meci. Clubul îl folosea ca un paravan, să nu ni se fure jucători”, susţine Paul Cazan, liderul de meciuri în tricoul Sportului.

  Epoca Şiman
  Anii de după Revoluţie n-au fost cei mai buni pentru Sportul, echipă care ajunsese aproape de faliment în 1999. Apariţia unui tânăr afacerist cu accent ciudat avea să schimbe cursul clubului. Maramureşean născut în Ucraina, în satul românesc Apşa de Jos, Vasile Şiman era la o tereasă în Herăstrău când a aflat de oportunitatea de a prelua Sportul, în urma unei discuţii cu un apropiat al lui Barbu „Mac” Popescu, rectorul de la Arhitectură şi cel care a ţinut echipa în viaţă. Meritul lui Şiman este acela de a fi pus pe picioare ceea ce s-a numit în România „Gaşca nebună” a fotbalului, cu Mazilu, Gigel Bucur, Varga, Lazăr, Irimia şi mulţi alţii, echipă ce a tras la titlu în 2005, dar a terminat pe patru. De referinţă rămâne un meci din 2006, când Sportul a câştigat cu 5-4 în „Ştefan cel Mare”,instalându-se, la acea vreme, pe prima poziţie a clasamentului. A urmat decăderea, iar clubul alb-negru joacă în acest moment în Liga a patra, alături de o altă colegă bătrână de sufeirnţă, Progresul Bucureşti.

  Top 10 meciuri în tricoul Sportului
  1. Paul Cazan 465
  2. Mircea Sandu 388
  3. Marian Mihail 385
  4. Gino Iorgulescu 326
  5. Octavian Ionescu 315
  6. Romulus Chihaia 309
  7. Ion Munteanu II 292
  8. Nicolae Tănăsescu 270
  9. Constantin Pană I 245
  10. Constantin Stănici 228

  Top 10 goluri în tricoul Sportului în Liga I
  1. Mircea Sandu 163
  2. Marcel Coraş 71
  3. Octavian Ionescu 62
  4. Gheorghe Hagi 58
  5. Gino Iorgulescu 50
  6. Gheorghe Popescu I 44
  7. Ionuţ Mazilu 42
  8. Romulus Chihaia 37
  9. Alexandru Terheş 37 1
  0. Gheorghe Bucur 36

  Marile meciuri ale Sportului în Europa
  76-77, Cupa UEFA, turul I: Sportul a bătut-o pe Olympiakos Pireu cu 3-0. Printre jucători, Rică Răducanu, Adalbert Kassai sau Octavian Ionescu.
  84-85, Cupa UEFA, turul I: Sportul a câştigat cu 1-0 meciul cu Inter Milano, gol Mircea Sandu în minutul 84. Sportul şi Dinamo sunt singurele echipe româneşti cu victorii în faţa Interului.
  87-88, Cupa UEFA, Turul II: Învinşi cu 3-0 în Danemarca, Sportul câştigă cu acelaşi scor returul cu Brondby (goluri Ion Munteanu, Bozeşan şi C. Pană) şi se impune la penaltyuri.

  DENUMIRILE ANTERIOARE ALE ECHIPEI
  – Sporting Club Universitar (1916–1919)
  – Sportul Studenţesc (1919–1946)
  – Sparta Bucureşti (1946–1948)
  – Clubul Sportiv Universitar (1948–1954)
  – Ştiinţa Bucureşti (1954–1966)
  – Politehnica Bucureşti (1966–1969)
  – Sportul Studenţesc (1969–prezent)

  PALMARES SPORTUL STUDENŢESC
  – vicecampioni în Liga 1: 1985-1985
  – câştigători în Liga a II-a: 1936-37, 1971-72, 2000-01, 2003-04
  – câştigători în Liga a III-a: 1958-59
  – finalişti în Cupa României: 1938-39, 1942-43, 1978-79
  – câştigători Cupa Balcanilor: 1979–80

  #94788

  http://stiri.tvr.ro/sportul-studentesc-implineste-astazi-100-de-ani_70655.html

  Aici este stirea despre care pomeneam mai devreme..sper sa va placa si sa va readuca in minte toate amintirile pe care le-ati petrecut in tribunele batranului stadion din Regie. La Multi Ani, Sportule!

  #94789
  razvanR
  Member

  Am vazut pe TVR2 si pe TVR1 secventele! Felicitari!

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.