Home › Forums › Sportul Studentesc › Sportul Studentesc – Forumul suporterilor / Fan Zone › Centenar 1916-2016
- This topic has 20 replies, 4 voices, and was last updated 6 years, 9 months ago by
Constantin Secareanu.
-
AuthorPosts
-
February 11, 2016 at 6:38 pm #94790
cameliu
Memberhttp://dolce-sport.ro/fotbal/fotbal-intern/sportul-studentesc-100-ani-istorie.html
in link e si un video de 10 minute.
SPORTUL STUDENŢESC, 100 DE ANI DE ISTORIE! Povestea a început pe 11 februarie 1916. Urmărește un reportaj Dolce Sport
10.02.2016 0 0Înființat pe 11 februarie 1916, Sportul Studențesc rămâne unul dintre cluburile de mare tradiție ale fotbalului românesc. Primul președinte al grupării nou înființate a fost reputatul matematician Traian Lălescu. Unul dintre oamenii care au ajutat la fondarea acestei echipe a fost Octav Luchide, secretar general al Federației de Fotbal din România (între 1930-1942), organizatorul sistemului divizionar ca formulă de desfășurare a campionatului național de fotbal.
De-a a lungul anilor pe la echipa din Regie au trecut nume grele precum Gheorghe Hagi, Mircea Sandu sau Gino Iorgulescu. În ultimele două decenii, tricoul studențiilor a fost îmbrăcat de Marius Șumudică, Vali Negru, Bogdan Pătrașcu, Stelian Stancu, Ionuț Mazilu sau Petre Marin.
Sportul Studențesc a avut mereu un centru de copii și juniori foarte bine pus la punct. Echipa bucureșteană s-a bazat de-a lungul timpului pe jucătorii crescuți în propria curte și apoi promovați la prima echipă. Iar de aici vânduți spre alte echipe. Pentru că în Regie s-au format sau consacrat mulți jucători: începând cu Hagi, continuând cu Stănici, Claudiu Vaișcovici și ajungând la Florentin Dumitru, Marius Șumudică, Gabriel Caramarin, Petre Marin, Răzvan Lucescu, Bogdan Andone, Cătălin Mulțescu, Cătălin Necula, Bogdan Pătrașcu.
La fiecare sfârșit de săptămână, Petre Marin, Mazilu, Pătrașcu și Stancu se întâlnesc la un turneu de fotbal în sală. Cei patru par neschimbați și arată în multe momente că ar face față și acum în liga întâi, cel puțin o repriză. Chinuit de mai multe accidentări, Ionuț Mazilu a fost nevoit să treacă de pe gazon pe banca tehnică. La fel ca în cariera de jucător, Mazilu a ales Sportul Studențesc pentru startul carierei de antrenor. A luat-o de jos, de la liga a patra și visează să-i readucă pe “studenți” în elita fotbalului românesc.
DENUMIRILE ANTERIOARE ALE ECHIPEI
– Sporting Club Universitar (1916–1919)
– Sportul Studențesc (1919–1946)
– Sparta București (1946–1948)
– Clubul Sportiv Universitar (1948–1954)
– Știința București (1954–1966)
– Politehnica București (1966–1969)
– Sportul Studențesc (1969–prezent)PALMARES SPORTUL STUDENŢESC
– vicecampioni în Liga 1: 1985-1985
– câştigători în Liga a II-a: 1936-37, 1971-72, 2000-01, 2003-04
– câştigători în Liga a III-a: 1958-59
– finalişti în Cupa României: 1938-39, 1942-43, 1978-79
– câştigători Cupa Balcanilor: 1979–80Pe parcursul celor 100 de ani de existență, misiunea, valorile, scopurile și obiectivele Sportului Studențesc au rămas neschimbate. Pe de o parte clubul a format campioni care au concurat cu rezultate de excepție la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Balcaniade, campionate naționale și Cupe ale României.
Sportivii clubului studențesc s-au remarcat constant, obținând titluri și medalii pentru Sportul Studențesc sau aducându-ți contribuția la performanțele obținute de echipele naționale ale României. Pe de altă parte, o componentă la fel de importantă în filosofia clubului a fost cea educativă. Sportul Studențesc a pregătit, pregătește și va pregăti oameni pentru societate. Recrutarea sportivilor s-a făcut din rândul studenților și cadrelor didactice din învățământul superior, activitatea academică fiind primordială, în raport cu cea sportivă.
La momentul actual, Clubul Sportul Studențesc funcționează cu un număr de 12 secții sportive, rugby, baschet, polo pe apă, hochei pe gheață, tenis de câmp, badminton, dans sportiv, karate, baseball și softball, modelism, kaiac-canoe și yachting.
February 11, 2016 at 9:42 pm #94791Constantin Secareanu
MemberNovember 8, 2016 at 8:39 pm #94792razvanR
MemberPoveşti de demult
http://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/2016/11/08/povesti-de-demult/
M-am numărat printre cele 400 de persoane care au omagiat luni centenarul Sportului Studenţesc. Am ajuns la Hotelul Intercontinental nu atât în calitate de ziarist, cât de fost component al echipei de juniori a clubului sărbătorit. În 1962, venit la facultate de la Giurgiu, unde fusesem coleg cu viitorii reputaţi internaţionali Narcis Coman, Bebe Năsturescu şi Gică Grozea, am nimerit la Sportul sub mâna profesorului Morărescu. Nu ne antrenam în Regie, ci în Tei, iar Morărescu ne striga la fiecare două minute „viteză, porumbeilor, capul sus şi talpa întinsă!”. Nu cred că terminase liceul, însă lumea îi zicea respectuos „Domn’ Profesor” unui bărbat care ne trăgea când şi când o palmă. Părintească, dar zdravănă. Dintre coechipierii de-atunci, mi-l amintesc pe Adrian Rămureanu, care va face carieră în poarta Rapidului.
Am stat la Sportul un singur sezon. În vara următoare, m-am retras, oferind astfel exemplul ideal al celui născut talent şi mort speranţă. Cum meseria de fotbalist nu era foarte preţuită în epocă, părinţii mi-au impus să mă ţin de carte. Nu ştiu dacă am ales cum trebuia. Mă linişteşte însă gândul că, dacă am greşit prima opţiune, ea n-a fost şi ultima!
Asta am şi spus la manifestarea de la Inter, o deplină reuşită datorată perseverenţei arhitectului „Mac” Popescu, strădaniei doamnelor Mitroi-Banu şi Tocală. Nu mi-am ascuns regretul că Sportul a împlinit un secol exact în momentul în care fotbalul alb-negru, victorios cu Hagi, Mircea Sandu, Gino Iorgulescu et Comp., câştigător al Cupei Balcanice în 1979, vicecampion naţional în 1986 şi triplu finalist al Cupei României, se chinuieşte în liga a 4-a! Noroc că baschetul, hocheiul pe gheaţă şi celelalte 10 secţii, rămase din 33!, duc mai departe spiritul nepereche al sportului universitar. Niţel rebel, un pic boem, totdeauna tânăr şi ferice.
Mă folosesc de prilej pentru a evoca aici doi oameni din familia Sportului Studenţesc care mi-au fost nu doar prieteni, ci chiar fraţi, Florin Dumitrescu şi Constantin Ardeleanu. Destituit de la FRF pentru că altcineva omisese să înscrie echipele româneşti în cupele europene, cel dintâi era un monument de candoare şi de entuziasm. Parcă-l aud, „Ai o problemă? Numai eu o pot rezolva!”. O rezolva, n-o rezolva, dar „Fofa” te împingea să uiţi de ea, te elibera. Din păcate, ca şi Titi Ardeleanu, s-a prăpădit timpuriu, trădat de inimă pe durata unei deplasări în Italia ca vicepreşedinte al Sportului.
Cu Dumitrescu şi cu Ardeleanu, în 1970 antrenor al „naţionalei” de juniori, apoi pe banca Sportului la istoricul 1-0 cu Internazionale din 1984, jucam de 4-5 ori pe săptămână pe bitumul Şcolii Sanitare din strada Pitar Moş. Nu lipseau Vladimir Moraru, fugit în America după JO din 1984, Dadi Graur şi uneori Geo Raeţchi. Jucam şi ne certam la cuţite, pentru a ne împăca mai târziu la nesfârşitele cafele de după, vorbite „la varice” în localul lui Şaram, un armean rudă cu Florin Halagian, magazinul lui înghesuindu-se la parterul blocului Patria. Cel mai pătimaş era Vasile Zavoda, secundul lui Ardeleanu de la lot, necruţător la şuetă ca şi pe teren. Fără milă pentru adversar.
Când spiritele se încingeau, adică des, intervenea împăciuitor „Fofa”, anunţând că el şi numai el poate rezolva problema. Înainte de asta însă, Şaram ne trimitea acasă, convins că a doua zi o vom lua de la capăt. Şi o luam.
November 8, 2016 at 9:02 pm #94793razvanR
MemberTragedia clubului care l-a facut mare pe Hagi. In ziua in care a implinit 100 de ani, Sportul mai exista doar in amintiri. Cum arata stadionul din Regie
Nimeni nu mai joaca fotbal la Sportul Studentesc, iar stadionul din Regie e o ruina. Echipa de suflet a lui Nicu Ceausescu, la care au jucat Hagi, Mircea Sandu sau Razvan Lucescu a implinit 100 de ani.
Mircea Lucescu l-a insotit pe Razvan la gala de 100 de ani a Sportului Studentesc.
“Nasul” Sandu a stat cel mai mult pe scena. Le-a premiat pe fostele handbaliste de la Sportul.
Hagi n-a ajuns la gala, dar a trimis un mesaj pentru Sportul, club care nu mai are sectie de fotbal. Totusi, echipa lui Siman, care poarta acelasi nume, joaca in liga a patra.
“Sportul poate reveni, dar nu mai devreme de 10 ani. In mod cert, daca incepe cu copii de 10-12 ani, s-ar putea dezvolta”, spune Mircea Sandu.
Stadionul pe care Hagi, Sandu si Gino Iorgulescu au dat goluri pentru Sportul arata de parca nu s-ar mai fi jucat fotbal acolo de 100 de ani.
November 19, 2016 at 5:02 pm #94794cameliu
MemberLIGA B • STADION
GALERIE FOTO 100 de ani de la înființarea Sportului Studențesc și 96 de la inaugurarea arenei din Regie! Imagini triste de pe stadionul pe care au scris istorie Hagi, Lucescu și Mircea SanduGalerie foto (38)
FOTO: Vlad Nedelea (Gazeta Sporturilor)
Articol de — Vlad Nedelea, Alin Grigore Sambata, 19 Noiembrie, 11:24
Sportul Studențesc a împlinit 100 de ani în această lună. O aniversare tristă pentru echipa preferată a lui Nicu Ceaușescu.
La fel de trist este stadionul din ” Regie”, pe care au jucat nume mari din fotbalul românesc: Gică Hagi, Gino Iorgulescu, Mircea Lucescu, Mircea Sandu sau Paul Cazan.
Ionuț Mazilu, Laurențiu Diniță, Tibi Bălan, Viorel Ferfelea, Marius Șumudică, Octavian Chihaia sau Costin Curelea sunt alți fotbaliști importanți care au mai trecut pe aici.
Construită în 1920, micuța arenă a Sportului este acum părăsită, ruginită și plină de gunoaie. Nu e nici măcar păzită, motiv pentru care din când în când studenții mai coboară din cămine și încing câte un fotbal pe pământul care ține acum loc de gazon.
Se pot folosi chiar și de tabelă. Asta pentru că cifrele sunt în continuare la locul lor.
GSP.RO a vizitat stadionul și vă prezintă peste 30 de imagini din Regie!
December 15, 2016 at 2:57 pm #94795Constantin Secareanu
Membernu stiu unde sa o postez…
RAPID OLD BOYS-SPORTUL STUDENȚESC
În data de 16 decembrie 2016, RAPID OLD BOYS va susține al doilea meci oficial din istorie. Partida se va disputa acasă, în Sala Sporturilor Rapid, iar adversar va fi o altă formație de legendă din fotbalul românesc, Sportul Studențesc.
Evenimentul este organizat de către Clubul Sportiv Rapid, căruia îi mulțumim pentru susținere, iar la pauza meciului vor fi premiați sportivii rapidiști cu rezultate deosebite în 2016.
RAPID OLD BOYS
Rică RĂDUCANU, Marian IONIȚĂ, Dani COMAN, Florentin RĂDULESCU, Marian GRIGORE, Ion ISPAS, Adrian IENCSI, Ionuț VOICU, Daniel SAVA, Mihai IOSIF, Mugur BOLOHAN, Valentin NEGRU, Marius MĂLDĂRĂȘANU, Valentin BĂDOI, Arman KARAMYAN, Rodin VOINEA, Vasile CACIUREAC, Daniel PANCU
Antrenor: Marian RADA
Manager: Lucian IONESCUSPORTUL STUDENȚESC (Gașca Nebună)
George GALAMAZ, Adrian RUSU, Octavian CHIHAIA, Ionuț MAZILU, Florin MAXIM, Tibi BĂLAN, Gigel BUCUR, Laurențiu DINIȚĂ, Romeo PĂDUREȚU, Florentin CRUCERU, Alin RAȚIU
Antrenor: Romeo CHIHAIAPână la ora meciului, în ambele formații pot să apară completări pentru bucuria spectatorilor.
Intrarea este liberă!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.