Home › Forums › Archive › Foste glorii / Past Players › Dan Coe 08.09.1941 – 08.09.1982
- This topic has 6 replies, 4 voices, and was last updated 14 years, 11 months ago by
Domenech.
-
AuthorPosts
-
January 17, 2007 at 3:34 am #50577
07Ex
KeymasterDan Coe era dintr-o veche familie de aromâni tatăl său, Duce Coe a fost component al Sportului Studenţesc înainte de război, în echipa care reuşea prima promovare în Divizia A în 1937 sub bagheta lui Cibi Braun Bogdan. Extrema stângă era Gheorghe Popescu, care avea să fie cel mai tânăr jucător romăn selecţionat în naţionala (puţin peste 17 ani). Dan Coe s-a afirmat de tânăr ca unul din cei mai buni stoperi ai fotbalului românesc, fiind în anii 60 împreuna cu dinamovistul Nelu Nunweiller şi stelistul Bujor Hălmăgeanu unul din stâlpii apărării naţionale. A cucerit cu naţionala locul 5 la olimpiada din 1964 şi a fost unul din oamenii de bază ai calificării în Mexic, de neuitat fiind meciurile cu Elveţia de la Lausanne când împreună cu Boc şi Rică Răducanu au format un triunghi inexpugnabil. Totuşi, în Mexic n-a fost folosit nici un minut, fiind preferat dinamovistul Cornel Dinu. La Rapid a fost componentul echipei care aducea în 1967 primul titlu în Grant, apărarea Răducanu-C.Lupescu-Dan Coe-Motroc-Greavu fiind una din cele mai bune din acel campionat Şi-a incercat norocul ca antrenor în Germania federală, după ce părasise ilegal România, dar norocul nu i-a mai surâs. Fire intransigentă, care nu accepta compromisurile, s-a sinucis chiar de ziua lui, spânzurându-se într-o mansarda lângă Köln. Unele surse spun că de fapt a fost ucis de securitatea română, dar adevărul probabil nu se va şti niciodată. A jucat din 1959 până în 1971 pentru Rapid, apoi la Royal Antwerpen (Belgia) şi FC Galaţi. În Divizia A a jucat 214 meciuri, marcând 12 goluri; a fost internaţional jucând 41 meciuri pentru naţională unde a marcat 2 goluri. (http://www.romaniansoccer.ro)
January 17, 2007 at 9:52 pm #77509franz_kafka
MemberSuperba idee de a readuce aminte despre jucatori SS! Totusi, pretindem ca avem traditie, ceea ce inseamna ca am avut si nisca jucatori de valoare…, pe care ar fi cazul sa-i cunoastem!
January 18, 2007 at 8:18 pm #77510Giani
MemberMai mult, Duce Coe a fost component al Nationalei in perioada 1928-1935; este mentionat ca o mare valoare a fotbalului romanesc (atacant lateral, daca mai retin bine) de catre Mihai Flamaropol, in memoriile sale, “Amintiri din fotbal si hochei”. In acea carte Sportul Studentesc apare, in anii ’20, ca un club boem, fara bani, care se baza numai pe studenti, iar acestia jucau de placere, fara absolut nici un fel de recompense materiale. Mai mult, isi cumparau singuri echipamentul de joc, pentru ca finantarea era nula. Sper sa mai gasesc cartea prin biblioteca si sa va reproduc niste citate care definesc din plin spiritul Sportului Studentesc interbelic.
January 21, 2007 at 2:42 pm #77511franz_kafka
MemberNu stiu de ce se pare ca in cazul SS, istoria tine neaparat sa se repete!
Constatarea: SS – o echipa boema! cred ca nu e valabila doar pt perioada interbelica, ci si pt cea mai insemnata parte a celei postdecembriste!July 29, 2007 at 12:05 pm #77512dragos
Member@franz_kafka wrote:
Nu stiu de ce se pare ca in cazul SS, istoria tine neaparat sa se repete!
Constatarea: SS – o echipa boema! cred ca nu e valabila doar pt perioada interbelica, ci si pt cea mai insemnata parte a celei postdecembriste!de asemenea, partea financiara nu este roza nici azi (dupa atatea decenii).
July 18, 2008 at 8:28 pm #77513dragos
Member“Rapid și Olympique Lyon vor juca sâmbătă seara, în meciul de prezentare al restructuratei echipe giuleștene, și pentru trofeul ”Dan Coe”!
Cu ocazia celor 85 de ani împliniți de clubul giuleștean, a fost instituit ”trofeul Dan Coe”, care se va acorda anual (înaintea deschiderii sezonului oficial) echipei învingătoare în meciul dintre formația gazdă și invitata acesteia. Numele trofeului a fost decis pentru a se cinsti memoria unuia dintre cei mai reprezentativi jucători ai istoriei Rapidului, Dan Coe, care a plecat mult prea devreme dintre noi, la doar 41 de ani, în 1982.
Fiul fostului jucător al Sportului Studențesc, Duce Coe, Dan a fost un produs sută la sută al Giuleștiului, unde a jucat de la 10 ani și până când, la 30 de ani, a plecat în Belgia, la Antwerp. Fundaș central puternic, cu deposedare și joc de cap excelente, la care a adăugat o dăruire de sine dusă la extrem, Dan Coe a fost supranumit ”ministrul apărării”. A fost campion național de juniori, în 1960, cu Rapid, pentru a cărui echipă de seniori a debutat la 20 de ani. A fost unul dintre oamenii de bază ai echipei care a adus primul titlu de campioni în Giulești (1967). A luat parte, cu echipa națională, la Olimpiada de la Tokyo (1964), dar n-a fost folosit niciun minut, ca și Gicu Dobrin, la turneul final al CM din 1970. În 1975 a părăsit țara și s-a stabilit în Germania la Köln, unde s-a sinucis șapte ani mai târziu, destule voci autorizate considerând moartea sa mai mult decât suspectă după ce Dan vorbise, în mai multe rânduri, la ”Europa Liberă”!
Partida dintre Rapid și Lyon va începe la ora 20:45 și va fi transmisă în direct de postul Antena 1. Francezii sosesc chiar în ziua meciului, la prânz, și vor pleca imediat după meci.”
17 iulie 2008intrucat Dan a jucat 2 decenii pentru Rapid, iar aici, pe acest topic, s-au evocat articole ce vorbesc doar despre Dan, nu putem gasi articole si despre tatal sau (Duce Coe), care a jucat pentru Sportul ??
doar suntem la capitolul – foste glorii….October 11, 2008 at 12:13 pm #77514Domenech
MemberDan Coe a făcut parte din lotul reprezentativ de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic (1970), purtând pe tricou numărul 6. Chiar dacă nu a jucat nici un minut la „Mundialul” din Mexic (fiind preferat pe postul său dinamovistul Cornel Dinu), Coe a fost unul dintre artizanii calificării României la acel turneu final. În meciul Elveţia-România (0-1), desfăşurat la 14 mai 1969 în oraşul Lausanne, căpitan al echipei României a fost Dan Coe, iar apărarea selecţionatei României a fost de netrecut, presa denumind tripleta Rică Răducanu – Dan Coe – Sandu Boc „triunghiul de aur de la Lausanne”.
wikipedia -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.