Home › Forums › General Football › Fotbal Intern / Romanian Football › Datoriile cluburilor
- This topic has 22 replies, 7 voices, and was last updated 11 years, 7 months ago by
dragos.
-
AuthorPosts
-
July 8, 2005 at 6:27 am #50452
Tavi
MemberUltimatum pentru cluburile care au mari datorii la stat
Dacă nu vor achita debitele către buget, patronii vor fi nevoiţi să renunţe la bunurile personale sau la o parte din jucători. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a dat un ultimatum de zece zile cluburilor de fotbal datornice la bugetul de stat. Toate echipele de fotbal vor fi obligate de ANAF să-şi achite restanţele la bugetul de stat, altfel se vor lua măsuri drastice împotriva patronilor. În cazul Stelei, atît actualul patron Gigi Becali, cît şi fostul finanţator Viorel Păunescu sînt vizaţi pentru plătirea datoriilor existente la buget. În cazul în care ei refuză să plătească, se va pune sechestru inclusiv pe case sau maşini, iar în cazul lui Păunescu pe hotelurile Rex şi Intercontinental. La Dinamo problema e mai simplă: ANAF are de ales între Rolls-ul noului preşedinte, Giovani Becali, şi Hummer-ul lui Borcea pentru un miliard de lei. Chiar şi noua societate Dinamo 1948 SA are deja datorii de 153 de milioane. Lucrurile se complică însă la Oţelul Galaţi, întrucît noii acţionari nu vor apuca să îşi mai verifice conturile. Inspectorii lui Sebastian Bodu au pus deja sechestru pe conturile bancare, dar şi pe bunurile mobile. Vicepremierul George Copos nu este absolvit de la plata datoriilor către stat, iar inspectorii Ministerului de Finanţe sînt hotărîţi să îi ia chiar şi cofetăriile dacă liderul conservatorilor nu va restitui statului cele 73 de miliarde.
Nici jucătorii echipelor datornice nu pot sta liniştiţi, întrucît fac parte din bunurile mobile ale cluburilor, ei urmînd să fie vînduţi la licitaţie de inspectorii agenţiei. ANAF a trimis deja adrese oficiale tuturor cluburilor datornice la bugetul de stat, iar în cazul în care termenul de zece zile va fi depăşit, executorii şi inspectorii vor porni acţiunea de recuperare silită. Patronii sau preşedinţii echipelor restante care nu vor să achite banii vor fi deferiţi justiţiei.Etapele recuperării banilor
În scopul recuperării sumelor datorate bugetului de stat şi neachitate, Sebastian Bodu (foto), preşedintele ANAF, a stabilit următorii paşi de recuperare a banilor:
* transmiterea notificării debitului datorat (se acordă un termen de 15 zile)
* determinarea conturilor bancare şi oprirea lor (opereraţiunea durează o zi)
* după o perioadă de încă 15 zile se va întocmi sechestru asigurător pe bunurile mobile şi imobile. Aici se includ şi fotbaliştii, ale căror drepturi de vînzare vor reveni ANAFRădoi, Petre şi Niculae pot fi scoşi la licitaţie
Pentru recuperarea banilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va pregăti, dacă va fi nevoie, cîţiva inspectori care vor îndeplini funcţia de impresari. Aceştia vor avea sarcina de a negocia cu marile cluburi europene vînzarea jucătorilor cu cea mai bună cotă de la echipele datornice. Printre cei vînduţi astfel s-ar putea număra fotbalişti ca Mirel Rădoi (Steaua), Florentin Petre (Dinamo), Daniel Niculae sau Bogdan Mara (ambii Rapid).October 7, 2005 at 1:49 pm #71873dragos
MemberBodu vrea ca, in 3 saptamani sa scoata bani de la cluburile datornice…….
in emisiunea “nasul”, mitica de la liga incerca sa-l convinga pe Bodu (cu care dialoga telefonic), ca fotbalul la noi in tara este sarac si NU PRODUCE BANI !!
pentru mai multa credibilitate, au sarit sa-l sprijine pe mitica: jiji, giovani, sile
Bodu sustine ca, daca cluburilor nu va avea ce sa le ia (fiind sarace), atunci va lua de la patroni, caci de undeva va trebui sa scoata bani…….vom vedea.February 22, 2007 at 8:16 pm #71874adi
MemberRusine ! Rusine ! Rusine !
http://www.adevarul.ro/articole/afc-steaua-a-scapat-de-plata-a-peste-400-miliarde-de-lei/303785
AFC Steaua a scăpat de plata a peste 400 miliarde de lei
de Ionel StoicaGigi Becali a găsit pârghiile necesare pentru lichidarea Asociaţiei Fotbal Club Steaua
“Asociaţia Fotbal Club Steaua Bucureşti” a scăpat de plata a 420 miliarde de lei către bugetul de stat, reprezentând impozite pe salariu, şomaj, CAS, după ce magistraţii au constatat situaţia financiară precară şi au decis lichidarea acesteia.
Judecătoria Sector 6 a decis în decembrie, anul trecut, lichidarea “Asociaţiei Fotbal Club Steaua Bucureşti”, după ce a instanţa a constatat că aceasta se află în stare de insolvabilitate. Magistraţii au luat această decizie la cererea celor 55 de membri ai Adunării Generale Extraordinare a AFCSB, care au votat, în 18 august 2006, în unanimitate, dizolvarea. În cadrul Adunării, care a avut loc în imobilul lui George Becali din strada Aleea Alexandru, preşedintele AFCSB Teia Sponte, a explicat participanţilor că starea financiară precară s-ar datora “managementului defectuos din perioada 1998-2002. “Din anul 2003, activitatea propriu-zisă prin voinţa membrilor nu se mai defăşoară în cadrul AFCSB, ci în cadrul SC FC Steaua Bucureşti”, a explicat Sponte situaţia actuală a clubului. Dizolvarea a fost votată de preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei, Teia Sponte şi George Becali, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, omul de afaceri Fatih Taher, fostul director sportiv al Stelei, Leonard Strizu, managerul general Mihai Stoica, Mihai Lucian Becali, nepotul lui Gigi Becali, dar şi alţi patru membri ai familiei Becali, precum şi de mai mulţi foşti fobalişti din perioada de aur a Stelei Bucureşti. Unul din membri, luptătorul K1 Cătălin Zmărăndescu, a propus şi s-a acceptat lichidatorul judiciar.
Patrimoniul: un televizor, un laptop şi o imprimantă
Cu trei luni înainte ca Adunarea să se întrunescă, în 02.05.2006, Garda Financiară a încheiat un proces-verbal de insolvabilitate pentru AFCSB, care figura în evidenţele fiscale cu o datorie la bugetul de stat de 42.747.491 RON.
Comisarii care s-au deplasat la sediul Asociaţiei, din Bulevardul Ghencea, au constatat că aceasta nu mai are activitate şi au aplicat sechestru pe câteva bunuri din patrimoniu: un televizor, un laptop şi o imprimantă. Din primele calcule, statul mai poate recupera, după valorificarea electronicelor şi a unor clienţi debitori, aproximativ 178.732 RON.
Reprezentanţii ANAF susţin că, anterior declarării insolvabilităţii, AFCSB a transferat cu titlu gratuit elementele fondului de comerţ ale Asociaţiei la Societate şi a fost de acord cu rezilierea contractelor de muncă încheiate de jucători cu Asociaţia şi a încheiat noi contracte cu Societatea.
Datorii istorice la bugetul de stat
Potrivit raportului de activitate al AFCSB, principala cauză a insolvabilităţii ar trebui căutată în managementul Asociaţiei în primii ani de înfiinţare şi în acumularea datoriilor datorate neplăţii dărilor către stat.
Datoriile istorice ale Stelei încep încă din 1999, când AFCSB încheia un acord cu MApN, în urma unei HG date de Radu Vasile, prin care prelua în folosinţă gratuită terenul de fotbal Ghencea. În urma acordului, Asociaţia a preluat datoriile şi creanţele Clubului Sportiv al Armatei Steaua şi ale fostei secţii de fotbal profesionist, acumulate anterior datei de 08.07.1999, exclusiv pentru componenţii echipei de fotbal, stafful tehnic şi cheltuielile cu echipa de fotbal.
Potrivit actelor, era vorba de datorii în valoare de aproape 8 miliarde de lei şi 2,5 milioane dolari, iar creanţe de aproape un miliard de lei şi 3,5 milioane dolari.
February 23, 2007 at 6:27 am #71875adi
MemberDin Romania Libera de azi:
Ingineriile patronilor de cluburi au gaurit bugetul
Fotbalistii ne-au mancat 60 de milioane de euro
Vineri, 23 Februarie 2007 – Un articol de Bogdan Costea“Baieti destepti” exista peste tot, inclusiv in fotbal, iar in acest moment peste 60 milioane de euro se afla in buzunarele acestora in loc sa stea in bugetul statului.
Cluburile de fotbal par a fi unele dintre cele mai inventive entitati economice din Romania in ceea ce priveste evitarea platirii impozitelor la bugetul de stat. Doua sunt “liniile” pe care se petrece aceasta evaziune fiscala: la contractele de transfer al fotbalistilor din tara in strainatate si la contractele individuale pe care le au fotbalistii cu cluburile, salariile propriu-zise ale acestora. “Prime la punga”, donatii, transferuri intr-un “paradis fiscal”, plati in produse, comisioane grase pentru impresari sau infiintarea de firme pe banda rulanta sunt tot atatea metode prin care bugetul statului este prejudiciat de actiunile oamenilor de fotbal.
Steaua se afla in topul “ingineriilor” fiscale. Gigi Becali este acuzat ca prin actiunile sale a provocat insolvabilitatea AFC Steaua, care este datoare statului cu peste 12 milioane de euro. De asemenea, faptul ca multe dintre primele acordate jucatorilor sunt “de la punga” provoaca mari prejudicii.
Cluburile de fotbal par a fi unele dintre cele mai inventive entitati economice din Romania in ceea ce priveste evitarea platirii impozitelor la bugetul de stat. Una peste alta, daca ar fi sa adunam si sa tragem linia sub afacerile cunoscute de “fentare” a Fiscului, am ajunge la circa 60 de milioane de euro care, in loc sa stea in buzunarele statului, se afla in cele ale oamenilor de fotbal. Doua sunt “liniile” pe care se petrece aceasta evaziune fiscala: la contractele de transfer ale fotbalistilor din tara in strainatate si la contractele individuale pe care le au fotbalistii cu cluburile, salariile propriu-zise ale acestora.
Dupa cum veti vedea, inventivitatea nu are margini. De la metode simple la unele complicate, oamenii de fotbal se prevaleaza de tot felul de subterfugii pentru a evita plata impozitelor catre stat. Din zecile de cazuri care fac obiectul unor anchete, unul singur a fost dus pana acum la bun sfarsit: cel al transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray, impresarul Gica Popescu fiind obligat sa vireze la bugetul de stat 400.000 de euro ca impozit la tranzactie.
Cazul transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray poate sa fi deschis o adevarata “cutie a Pandorei” din care risca sa iasa la lumina multe secrete bine ascunse de ani de zile. Pornind de la dubiosul transfer al lui Ilie Dumitrescu de la Steaua la Tottenham si terminand cu mult discutata trecere a lui Bratu in Turcia, sunt zeci de tranzactii care nu miros cum trebuie, iar daca stai si aduni ajungi la sume ametitoare, diferente inregistrate intre ce au declarat cluburile romanesti si impresarii lor si ce figureaza in strainatate! Transferurile lui Daniel Pancu, Bogdan Lobont, Florin Cernat, Adrian Mutu, Tibi Ghioane, Cristi Dulca, Adrian Iencsi, Ciprian Marica si multe altele au fiecare, in parte, probleme.
Pe de alta parte, milioane de euro se scurg printre degetele statului din cauza declararii la Fisc a altor contracte ale jucatorilor fata de cele cunoscute de toata lumea. “Radoi are 500.000 de euro pe an la Steaua!”, anunta oficialii campioanei, dar cei de la Fisc gasesc in acte cu totul alte sume sau alte clauze si, normal, impozitul este mult mai mic.
Steaua se afla in topul “ingineriilor” fiscale.
Gigi Becali este acuzat ca prin actiunile sale a provocat insolvabilitatea AFC Steaua, care este datoare statului peste 12 milioane de euro. De asemenea, prin faptul ca multe dintre primele primite de jucatori sunt “de la punga” provoaca mari prejudicii, ca si faptul ca, la un moment dat, salariile jucatorilor de la echipa campioana erau de 5 milioane de lei pe luna, restul banilor (pana la sutele de mii de euro…) fiind donatii sau imprumuturi.10 metode prin care dispar banii pe drum
1. “Punga”. Cea mai simpla. Jucatorii si antrenorii sunt recompensati dupa o victorie, de exemplu, cu prime care sunt date direct din buzunarul patronului. Nu exista acte, nu se platesc impozite. Metoda se practica pe scara larga, de la echipele din Liga I pana la ultimele esaloane.
2. “DonaTii”. Patronii isi platesc jucatorii oficial, dar prin acte de donatie. Avantajul este ca la donatii nu se plateste impozit… deci iar sunt milioane de euro care nu ajung unde trebuie.
3. “AsociaTia”. O metoda mai noua. Mai multi jucatori se strang si fac o asociatie, iar patronii le vireaza banii din contracte pe asociatie. Avantajele sunt multiple, dar nu pentru stat: nu se plateste impozit pe venit, iar pe asociatie sunt permise tot felul de operatiuni, cum ar fi cumpararea de masini, de case sau terenuri.
4. “Paradis fiscal”. Un exemplu in acest sens este cel al transferului lui Ionel Ganea de la Gloria Bistrita la VfB Stuttgart. Gloria a primit in urma tranzactiei 600.000 de euro, iar alte doua milioane de euro au ajuns in contul unei firme din Olanda. Pentru cei 600.000 de euro s-a platit impozit, iar acum se asteapta un raspuns de la autoritatile fiscale din Olanda pentru a afla daca firma implicata nu este cumva a unui cetatean roman. In Olanda taxa de transfer este de 2%.
5. “Furt la moneda”. O alta metoda utilizata mai ales la transferurile in strainatate, dar cunoscuta chiar si la alcatuirea contractelor fotbalistilor. Un exemplu bun este cel al transferului lui Ilie Dumitrescu de la Steaua la Tottenham. Pe ruta Bucuresti-Londra, s-au volatilizat aproape doua milioane de dolari, si asta intr-o maniera extrem de simpla: in Romania s-a spus ca transferul s-a efectuat pentru 2,6 milioane de dolari, in Anglia suma era insa in… lire sterline! Iar diferenta de curs valutar, la data respectiva, o bagatela de circa 1,8 milioane de dolari!
6. “Plata In produse”. Este una dintre metodele folosite de cluburile mai mici. Primele de obiectiv nu se platesc in bani, ci in produse. Este deja celebru cazul clubului Sportul Studentesc, unde la promovarea echipei pe prima scena jucatorii au primit… paltoane, telefoane mobile, produse alimentare. Normal, fara a fi inregistrate in vistieria clubului, pentru ele nu s-a platit nici un impozit.
7. “Comisioane pentru impresari”. Suma anuntata in Romania este una extrem de mica, mult diferita fata de cea inregistrata in strainatate. Diferenta vine din… comisioanele pe care le primesc unii impresari, comisioane inregistrate sub alte forme, care evita impozitarea. Un exemplu este cel al transferului lui Cristi Dulca in Coreea de Sud. Rapid a anuntat ca l-a vandut la Pohang Steelers pentru 120.000 de dolari, dar la federatia sud-coreeana transferul a fost de… 600.000 de dolari, diferenta fiind considerata “comision”!
8. “Cu sau fara salariu”. La unele contracte apar diferente mari de bani, tot in defavoarea statului, care are de impozitat o suma mult mai mica. Cel mai bun exemplu este cel al tranzactiei de la transferul lui Mutu de la Dinamo la Inter Milano. La noi, oficial, s-a declarat si impozitat suma de 2,1 milioane de dolari. In Italia insa in dreptul lui Mutu a fost trecuta suma de 6 milioane de euro, adica peste 7 milioane de dolari! Explicatia oficiala a fost ca italienii ar fi publicat nu numai suma tranzactiei, ci si… salariul lui Mutu pe nu se stie cati ani.
9. “Firme pe banda rulanta”. Un alt procedeu simplu, utilizat cu mare succes in trecut. Se fac datorii pe o anumita firma, raman restante mari la platile impozitelor catre stat, iar apoi firma este… abandonata! Cel mai bun exemplu este cel al AFC Steaua – firma care a derulat afacerile gruparii din Ghencea ani de zile a ajuns la datorii de peste 12 milioane de euro catre stat, iar acum este a nimanui! Nici FC National nu se poate “rusina” cu cele 4-5 firme care in trecut au gestionat echipa si care acum zac, doar ca acte si cu milioane de euro datorii.
10. “Imprumuturile”. Metoda favorita a patronilor recunoscuti de toata lumea, dar care nu au statut de patroni si in acte. Cazul lui Vasile Siman este elocvent, despre el toata lumea stiind ca este patronul Sportului Studentesc, cand, de fapt, acesta doar finanteaza clubul prin.. imprumuturi. Avantajul sau este ca pana acum Fiscul nu a gasit “portita” de a-l face sa raspunda pentru datoriile imense ale echipei si, implicit, de a plati statului banii ce i se cuvin.February 23, 2007 at 11:03 pm #71876franz_kafka
MemberSe pare ca Vasile Siman nu e suficient de ingenios, asa cum pretind unii, pt ca totusi SS a retrogradat!
February 24, 2007 at 4:07 pm #71877Zibling
MemberUrat articolul din “Romania Libera”, Sportul Studentesc esta data ca exemplu la 2 din cele 10 modalitati, si nici un alt club nu mai apare in 2 astfel de exemple. Face cum face presa, incat tot clubul din Regie este aratat cu degetul ca si cum ar fi “ciuma” din fotbalul romanesc. Este clar ca nu este dorita revenirea noastra pe prima scena fotbalistica.
February 24, 2007 at 8:51 pm #71878ultrasro
MemberOricum exemplele sunt cretine …. un exemplu de lipsa de profesionism.
February 25, 2007 at 1:23 am #71879laucantona
Memberpt mine articolul din R. L. este cam straniu cum adica noi astia mici aparem de doua ori si alde Steaua(care doar si-a schimbat numele) sau Dinamo(care la mai mult de jumate din transferuri au luat bani negri..adica suma reala era alta) nu se vad…eu cred ca unii scriu ca sa scrie…cum am facut eu aici..dar eu nu iau bani ci o fac asa din refulare ca pe aici nu am cu cine vorbii de Sportul..ba mai mult un roman cam prost zice ca bine a facut ca i-a retrogradat ca Siman este un rus mafiot…si ca el uraste tot ce-i rus…degeaba i-am expplicat eu ca Siman are numele mai romanesc ca al lui…asta e
LaurentiuFebruary 25, 2007 at 5:04 am #71880ultrasro
MemberRepet, articolul se situeaza la limita subtire dintre amatorism, rea intentie si prostie.
February 25, 2007 at 10:22 am #71881franz_kafka
MemberE usor sa-ti faci un nume ferindu-te a-i deranja pe cei mari, dar lovind in schimb, pt a-ti justifica pretentiile de corectitudine, intr-unul mic si mai ales cazut la pamant. Eu il sfatuiesc pe jurnalistul dreptatii absolute sa propuna autoritatilor decorarea lui Gigi Becali, Marin Condescu et comp, si impuscarea lui Vasile Siman fara judecata in piata centrala! Ii garantez ca pt verticalitatea sa va avea rezervata o pagina in viitoarea editie a Istorie Romanilor, publicata sub egida Academiei!
March 6, 2007 at 9:51 pm #71882Giani
MemberDaca Siman este destept, da primele jucatorilor in tichete de masa si tichete-cadou. Pentru astea este ilegal sa percepi impozit. Atat ca tichetele de masa sunt limitate la nivelul de unul pe zi lucratoare a lunii, dar la tichete-cadou e fara limita. Si vai Doamne, marele ilegalist e Siman, nu impostorul care vinde in Pipera terenuri contaminate (in mod cert chimic, am suspiciunea ca si radioactiv) de pe locatia fostului depozit de materiale speciale al MApN.
March 18, 2007 at 9:18 pm #71883Zibling
MemberSa nu-l spargem cu totii la nas pe Prunea ????????
March 23, 2007 at 6:57 pm #71884Giani
MemberCa sa fie foarte clar: conform manualului de licentiere UEFA, care este cel mai permisiv, datoriile catre jucatori, salariati sau terti constituie criteriu de acordare a licentei. Datoriile catre fisc vor fi criteriu de licentiere incepand cu sezonul 2008-2009. FRF a bagat textul cu datoriile la fisc pe 2005 dupa ce a acordat in prima faza licentele, pentru a ne retrograda. In aceeasi situatie mai erau Dinamo, Jiul, Poli Iasi, National, Pandurii si Steaua (care intre timp a scapat de ele in urma unui act de injustitie). In plus, Poli Iasi, Rapid, Gloria, National, SDR, Vaslui, Bragadiru, aveau datorii catre terti, criteriu dupa care, conform reglementarilor UEFA, ar fi trebuit sa li se retraga licenta. Amenda luata de ferefe se datoreaza scandalului retrogradarii noastre: au fost cu ochii pe ei, au vazut ca licentele au fost acordate dupa cum a votat fiecare la alegeri, au constatat un abuz la care nu aveau cum reactiona, si atunci au operat diplomatic o amenda modica, pe care o vor plati tot cluburile.
Si ca veni vorba, pentru maine seara: HAI OLANDA!!!!!!! Daca nu se termina minim 4-0 pentru “portocalii” voi fi dezamagit la extrem. Oi tine eu cu Romania, dar nu cu aceea condusa de mafia ferefista.
March 23, 2007 at 9:40 pm #71885Zibling
Member@Giani wrote:
Si ca veni vorba, pentru maine seara: HAI OLANDA!!!!!!! Daca nu se termina minim 4-0 pentru “portocalii” voi fi dezamagit la extrem. Oi tine eu cu Romania, dar nu cu aceea condusa de mafia ferefista.
Nu sunt eu vreun mare patriot, insa daca erau in primul 11 al nationalei mari vreo 2-3 jucatori de la Sportul Studentesc, sa vezi cum iti schimbai parerea la 180 de grade. Pana atunci ne multumim cu ce avem.
March 24, 2007 at 4:08 am #71886Giani
MemberCat trimp performantele Nationalei legitimeaza nesimtirea si nepotismele maharilor ferefe, voi fi contra acestei echipe.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.