Dumitru Manea 07.12.1948

Home Forums Archive Foste glorii / Past Players Dumitru Manea 07.12.1948

Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)
 • Author
  Posts
 • #50574
  razvanR
  Member

  �Copiii vin din ce in ce mai rar la stadion�
  Monday, 11 December 2006

  Considerat unul dintre cei mai mari descoperitori de talente, antrenorul Dumitru Manea trage un semnal de alarmã ºi spune cã viitorul fotbalului românesc este în pericol.
  Pe 7 decembrie va împlini 58 de ani. Ultimele douã decenii ºi le-a dedicat copiilor ºi juniorilor, pe care i-a crescut de parcã ar fi fost ai lui. Dumitru Manea este, probabil, antrenorul cu cei mai mulþi fotbaliºti daþi primei ligi. Angajat la Sportul Studenþesc, Manea este tatãl spiritual al vedetelor Mazilu ºi Lazãr, al lui Galamaz ºi al lui Gigel Bucur. Ca antrenor al naþionalelor de juniori, el i-a avut �în grijã� pe Cristi Chivu, Dolha, Neaga ºi Dãnuþ Coman. Cu Dumitru Manea, �fabrica de fotbaliºti� din Regie continuã sã scoatã jucãtori pe bandã rulantã. Antrenorul spune însã cã la fotbal vin din ce în ce mai puþini copii, iar viitorul nu sunã deloc bine.

  Reporter: Care este secretul rezultatelor ºcolii de fotbal din Regie?
  Dumitru Manea: Munca antrenorilor ºi cea a copiilor. Ar mai fi dorinþa lor. Degeaba te omori tu, ca dascãl, dacã ei nu vin cu plãcere ºi nu îºi propun sã atingã un þel în viaþã. În grupa asta de 15 ani sînt copii nu doar din Bucureºti. Sînt de la Rãcari, de la Brãneºti, Dragomireºti, Clinceni, chiar ºi de la Lunguleþu de Dîmboviþa. Vin zilnic la antrenamente. ªi mai e ceva: au vãzut cã fotbalul le poate aduce foarte mulþi bani.

  Reporter: Este adevãrat cã la Sportul Studenþesc pãrinþii nu sînt nevoiþi sã dea obiºnuita ºpagã pentru ca odraslele lor sã fie bãgate în seamã?
  Manea: La Sportul nu s-a cerut niciodatã nici mãcar cea mai micã atenþie. Nici nu s-a dat! Este în primul rînd politica noastrã ºi a patronului Vasile ªiman. ªtiu cã prin alte pãrþi sînt întîlnite astfel de practici. Nu vreau sã spun unde. Se ºtie! Poate ºi de aceea copiii vin în continuare aici sã înveþe fotbal. Uitaþi-l pe puºtiul acela, Claudiu Grigore îl cheamã ºi are 15 ani. A venit de la Steaua, unde nu prea era bãgat în seamã. Sã vedeþi ce fotbalist scoatem din el.

  Reporter: Ce fel de copii vin la Sportul?
  Manea: În general sãraci, dacã la asta vã referiþi. Puþini sînt copiii de bani gata care vin la fotbal. Din generaþia lui Mazilu, doar Stãcioiu era mai rãsãrit. Tatãl este colonel, iar mama, profesoarã de istorie.

  Reporter: ªi ºcoala?
  Manea: Cine nu se þine de ºcoalã, nu are ce cãuta la fotbal. Existã o legãturã permanentã cu ºcoala ºi cu familia.

  Reporter: Mai vin copiii la fotbal?
  Manea: Din ce în ce mai puþini. Nu mai sînt maidane pe care sã se poatã învãþa abecedarul fotbalului. Mergem pe la ºcoli, iar într-o clasã, din 36 de elevi, dacã mai sînt ºase bãieþi. Iar dintre aceºtia ºase, trei poartã ochelari, unul cîntã la pian, iar doi nu au treabã cu fotbalul. Pe unii îi aduc pãrinþii. Mai întîi îi întreb pe aceºtia: �Cînd a lãsat pãpuºa din braþe?�. Unii sînt sinceri, alþii nu, dar dupã primul antrenament îþi dai seama. Sînt copii care se sperie de minge. Cu toate acestea, îi încurajez sã vinã la antrenamente. E mult mai educativ ºi mai sãnãtos decît sã piardã vremea aiurea.

  Reporter: Care sînt copiii de care sînteþi mîndru?
  Manea: Mazilu ºi Lazãr.

  Reporter: Dezamãgiri?
  Manea: Bogdan Meiu. Un fundaº stînga, nãscut în 1981, care astãzi trebuia sã fie titularul postului în naþionalã. O clasã peste Rãzvan Raþ. Este cel mai bun exemplu al lipsei de colaborare dintre noi ºi pãrinþi. Cînd avea 14 ani, i-am spus mamei sale cã fumeazã. Dupã un an, aceasta m-a sunat ºi s-a plîns cã bãiatul ei fumeazã. I-am spus sã fie atentã sã nu facã ºi altceva, mult mai grav. Exact asta fãcea. I-am mai întins mîna o datã, dar degeaba, s-a distrus singur.

  Reporter: De ce credeþi cã unii dintre foºtii fotbaliºti plecaþi din Regie nu confirmã în alte pãrþi?
  Manea: Aici depinde de fiecare. Mazilu merge bine. Lazãr zici cã joacã la Rapid de cînd l-a nãscut maicã-sa.

  Reporter: Gigel Bucur?
  Manea: A avut ghinion cu acea accidentare.

  Reporter: Cristi Ciubotariu?
  Manea: Are probleme cu caracterul.

  Reporter: Cît de bine cîºtigã un antrenor de copii ºi juniori?
  Manea: Eu am fãcut ºi multã muncã patrioticã, mai ales înainte de 1989. Ce sã spun? Sînt mulþumit. Nu ar fi rãu, ºi sper sã nu se supere domnul ªiman, dacã am primi un procent atunci cînd un produs al nostru ajunge la echipa mare sau este vîndut altor cluburi, aºa cum se procedeazã prin alte pãrþi.

  Reporter: Ce urîþi cel mai mult la tinerii fotbaliºti?
  Manea: Minciuna ºi furtul.

  ADI DOBRE
  http://www.kickeronline.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=36

  #77441
  Giani
  Member

  Ii prmit domnului Manea ca peste un an ii voi aduce un puradel de 6 ani. Stie deja sa dea in minge, are tupeu, injura tot ce misca in jurul lui, este imun la bataie, are fizic si se numeste Silviu Stefan Apostol. Din pacate in urma cu exact sapte zile a implinit doar cinci ani, mai trebuie sa il lasam inca un sezon. Daca asta ajunge fotbalist, rupe tot. Nu poarta ochelari, sare la bataie din orice, loveste mingea cu placere, daca sta pe scaun doua minute deja te trimite la psihiatrie, este reteta ideala pentru un viitor fotbalist de succes.

  EDIT: principalele replici ale pustiului sunt: UE Steaua, UE Dinamo; daca l-am provocat a zis si UE Rapid. E convertibil.

  #77442
  Ultras
  Member

  Cauti schimb pentru Varga? 😈

  #77443
  Zibling
  Member

  @Giani wrote:

  Ii prmit domnului Manea ca peste un an ii voi aduce un puradel de 6 ani. Stie deja sa dea in minge, are tupeu, injura tot ce misca in jurul lui, este imun la bataie, are fizic si se numeste Silviu Stefan Apostol. Din pacate in urma cu exact sapte zile a implinit doar cinci ani, mai trebuie sa il lasam inca un sezon. Daca asta ajunge fotbalist, rupe tot. Nu poarta ochelari, sare la bataie din orice, loveste mingea cu placere, daca sta pe scaun doua minute deja te trimite la psihiatrie, este reteta ideala pentru un viitor fotbalist de succes.

  Pai, nu crezi ca e mai bine la K1 cu el, decat la fotbal ? 😆 [/b]

  #77444
  laucantona
  Member

  ma bucur ca sunt antrenori la grupele de copii al clubului nostru ca Dumitru Manea…ar trebuii ca acest articol sa fie citit si de altii…eu zic ca acest club mai exista si datorita acestui om…daca ma gandesc in ultimii 5 ani cati(fotbalisti) si-au luat zborul de la noi si cati au venit ma gandesc sa-i facem statuie lui nea Manea…
  Laurentiu

  #77446
  razvanR
  Member

  UN FOST MARE FOTBALIST S-A STINS
  http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/i-a-invatat-fotbal-pe-lazar-si-bucur-cel-care-a-construit-gasca-nebuna-din-regie-dumitru-manea-a-murit-la-63-de-ani-242376.html

  I-a învăţat fotbal pe Lazăr şi Bucur » Cel care a construit “gaşca nebună” din Regie, Dumitru Manea, a murit la 63 de ani.

  S-a nascut în anul 1948 în Cernica şi a făcut parte din echipa naţională a României, unde a fost coleg cu Boloni, Dudu Georgescu, Lucescu şi Iordănescu. Dumitru Manea, un nume important în pagina de istorie a fotbalului românesc, a decedat aseară, la vîrsta de 63 de ani, din pricina unui infarct.

  Tatăl handbalistei Oana Manea (Oltchim), acesta era antrenor la Luceafărul în perioada în care Hagi începuse primii paşi în fotbalul mare, iar regretatul tehnician este cel care a descoperit o mare parte din componenţii “găştii nebune” a Sportului Studenţesc: Ionuţ Mazilu, Costin Lazăr, Edi Stăncioiu, George Galamaz, Cristi Irimia sau Gigel Bucur.

  În ultima perioada a vieţii sale, Manea s-a dedicat activităţii de scouter al Sportului, fiindu-i imposibil să mai antrenze din cauza unor probleme medicale la picior, ce l-au făcut dependent de cîrje.

  Familia fostului fotbalist nu avea cunoştinţă de eventuale probleme medicale ale lui Manea.

  #77447
  razvanR
  Member

  Oana Manea, în doliu! Tatăl sportivei de la Oltchim a încetat din viaţă
  http://www.prosport.ro/alte-sporturi/handbal/oana-manea-in-doliu-tatal-sportivei-de-la-oltchim-a-incetat-din-viata-8298585

  Fostul antrenor la clubul Sportul Studenţesc, Dumitru Manea a încetat din viaţă la vârsta de 63 de ani. Cel care i-a descoperit pe Gigel Bucur, George Galamaz sau Costin Lazăr a fost răpus de un infarct.

  #77448
  dragos
  Member

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !!

  pacat .
  trista veste.

  #77449
  ngm
  Member

  EU L-AM PRINS CIND JUCA LA NOI.
  IMI PARE RAU…
  CONDOLEANTE FAMILIEI !

  #77450
  Zibling
  Member

  Veste trista. Dumnezeu sa-l odihneasca!

  #77445

  S-a stins Dumitru Manea
  Ieri a trecut la cele veșnice Dumitru Manea.

  S-a născut la 7 decembrie 1948, la Cernica (jud. Ilfov), localitate celebră pentru mănăstirea de pe malul lacului.

  A început să joace fotbal în satul natal, pe terenul situat în lunca din partea de sud a cimitirului și în curtea școlii. În 1962 este legitimat la centrul juvenil al Stelei. În 1965, la doar 17 ani, debutează pentru roș-albaștri în Divizia A. Cu Steaua, la care evoluează până în 1971, va cuceri un titlu național, în 1968, și cinci Cupe ale României!

  După o escală la Metalul Târgovişte, ajunge, în 1972, la Sportul Studenţesc. Aici va atinge apogeul carierei sale. Puternic și rapid, se reprofilează fundaș stânga, din extremă stânga. Strânge 3 selecţii în naţionala României, toate în toamna lui 1976. Primele două, în amicale cu Cehoslovacia, cea care în acel an se încununase campioană a Europei! Ultima, în returul finalei Cupei Balcanice, cu Bulgaria.

  În 1979 trece la Mecanică Fină Bucureşti, apoi la Sirena Bucureşti şi FCM Giurgiu.

  După încheierea carierei de jucător, a antrenat în special la nivel juvenil, cu rezultate excepționale. La Luceafărul București (unde l-a avut elev și pe Hagi), la Centrul de copii și juniori al Sportului Studențesc (punând decisiv umărul la formarea mai multor jucători lansați în ultimul deceniu de echipa din Regie: Gh. Bucur, Galamaz, Mazilu, C. Lazăr), la naționalele de juniori ale României (unde i-a antrenat pe Chivu și pe Mutu, pe primul chiar el debutându-l într-o națională de juniori). A fost tehnician și la câteva echipe din diviziile inferioare. În ultimul timp a fost scouter al Sportului Studențesc.

  Fiica sa, Oana Manea, este handbalistă la Oltchim Rm. Vâlcea și în echipa națională a României, adică în cele mai puternice echipe (de club, respectiv naționale) pe care sportul românesc le are în ultimii ani.

  Dumnezeu să-l odihnească.

  http://www.regelefotbal.ro/legende/s-a-stins-dumitru-manea

  #77451

  Condoleante familiei.Dumnezeu sa-l odihneasca.

  #77452

  Frumos articolul si bine scris.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

  #77453

  Am avut ocazia sa-l cunosc si personal si ma impresionat.
  Condoleante familiei.Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i usureze sufletul.

Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.