Gheorghe Ceausila 11.10.1966

Home Forums Archive Foste glorii / Past Players Gheorghe Ceausila 11.10.1966

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #50924
  ultrasro
  Member

  Gheorghe Ceauşilă, fostul atacant de la Craiova, Steaua şi Dinamo, s-a întors în România şi s-a angajat într-o benzinărie la ieşirea din Brăila

  La 46 de ani, fostul C. Gheorghe s-a întors din Grecia şi vrea să înceapă o viaţă nouă în România. Spune că ar vrea să antreneze chiar şi în Liga a 3-a
  De şase săptămâni, Ceauşilă locuieşte într-o benzinărie şi aşteaptă ca staţia să fie deschisă

  Un reşou cu sârmele palide pierde lupta cu frigul într-o benzinărie cu pânze de păianjen pe pistolul de la pompă. Tot ce e deschis aici este un televizor, ai cărui pixeli fac naveta între posturile de sport. “Staţi jos aici băieţi, lângă ăsta, nu prea face el faţă, dar vă mai încălziţi. Noroc cu televizorul, aşa îmi trece şi mie timpul mai repede”. Domnul cu puloverul gros este Gheorghe Ceauşilă, fostul atacant de la Craiova, Steaua şi Dinamo. Mai sunt câteva zile şi se fac 23 de ani de când şi-a recăpătat identitatea confiscată înainte de Revoluţie de familia cu “escu” în coadă.

  Pentru a-l găsi pe timpul lui “escu” trebuia să mergi la rubrica “marcatori” şi să te uiţi după C. Gheorghe. Acum am ajuns la Brăila, pe dig, aşa cum îi spun riveranii locului, la o benzinărie cu tancurile îngheţate. “Sunt de şase săptămâni aici. Eu o să fiu administrator când o să-i dăm drumul la treabă”, ne spune Ceauşilă, în timp ce nouă ne fug ochii spre două geamantane sprijinite de un frigider de răcoritoare scos din priză ce încă au codul “OTP” prins pe mâner: “Ultima oară eraţi în Grecia, antrenaţi acolo o grupă de juniori”… “Nu a mai mers, e greu de tot la ei şi a trebuit să mă întorc. Soţia a rămas alături de copii, dar eu vreau să revin în România. Îi am pe ăia mici la şcoală şi acum aştept”.

  Cu posterele cu Craiova în benzinărie
  Întrerupem discuţia pentru că lumina fuge în spatele pădurii din orizont şi trebuie să facem fotografiile. Trei cadre şi înapoi lângă reşoul anemic: “Să vă arăt ceva (dintr-un sertar scoate un dosar plin de postere, articole decupate din ziar, fotografii). Fără astea nu plec de acasă, mă uit mereu pe ele”. Le înşiră mândru în faţa aparatului, iar apoi cariera sa se scurge printre fraze: Vâlcea, Scorniceşti, familia “escu”, Steaua, Craiova, Sportul, echipa naţională, Dinamo, Grecia. Închide dosarul şi se îndreaptă spre geamantanele de lângă frigider. În timp ce caută ceva într-un buzunar lateral răspunde la ultima întrebare: “Nu, nu e locul meu aici, nu am renunţat la fotbal”.

  “Aş vrea să antrenez, dar nu am spate”

  Gheorghe Ceauşilă îşi doreşte să revină în fotbal şi să antreneze. Fostul jucător al Craiovei spune că nimeni nu i-a întins o mână de ajutor în acest sens
  Fostul atacant povesteşte cum i-au schimbat comuniştii numele

  Cred că sunteţi obişnuit să începeţi orice interviu cu povestea legată de numele dumneavoastră…
  Da, aşa e, dar nu de multe ori am spus tot despre acel episod. Interesant e că în primii ani de viaţă pe mine nu m-a chemat Ceauşilă!

  Cum aşa?
  M-a chemat Giurcă. Bunicul meu a avut cinci fete şi a spus că în momentul în care se va naşte primul nepot, doreşte să-i schimbe numele. Eu am fost ăla, bunicul m-a înfiat şi aşa am devenit Ceauşilă.

  Şi apoi C. Gheorghe
  Ştii cum am aflat? Am luat ziarul după un meci şi m-am uitat să văd ce nota mi-au dat. Nu eram! Apoi l-am descoperit pe C. Gheorghe care juca pe postul meu, cu numărul meu. Eram eu. Aşa am rămas de atunci C. Gheorghe… Cornel, Costel, Cristinel, cum mi-or fi botezat ăia «C»-ul. Se ştia: când se dădea legătura la Domozină, la Craiova: «a dat gooool acelaşi C. Gheorghe».

  Şi până atunci nu ştiaţi de această nouă identitate?
  Valentin (n.r. Ceuşescu) mi-a spus când eram la Steaua, la tineret, că dacă vreau să fac performanţă trebuie să-mi schimb numele. Când m-au luat în Armată, un superior a venit la mine şi m-a întrebat dacă am vreo legătură cu familia Ceauşescu. I-am spus că «nu» şi a răsuflat uşurat.

  “De la 100.000 de lei în pungă la montat antene”

  Ştiţi ce e interesant? În carieră aţi jucat şi la Scorniceşti. S-a spus că era echipa familiei care v-a schimbat numele!
  Îmi aduc aminte cum m-au luat. Eram cu Vâlcea în cantonament şi m-am trezit la uşă cu un secretar de stat de la Scorniceşti. Mi-a dat o pungă cu 100.000 de lei, pe atunci o Dacie nouă era 60.000, şi m-a pus să semnez. A doua zi l-am sunat pe tata şi i-am spus să vină să ia banii că nu puteam să stau cu ei în cameră.

  Şi cum era la Scorniceşti?
  Stat în stat. Gândeşte-te că erau cofetării ca în Olanda, se găsea bere la 0.33, exista un ştrand cu tobogane de nu aveau ăia pe la Mamaia.

  Apoi a urmat Craiova, practic cea mai bună perioadă din cariera dumneavoastră
  M-a adus Sorin Cîrţu. Îmi aduc aminte că am jucat împotriva lui când eram la Vâlcea, am bătut cu 1-0, iar la final a venit la mine şi mi-a dat tot ce avea pe el, de la chilot până la apărători. Atunci mi-a spus: « să te ţii de treabă, o să ajungi departe» Şi am ajuns, la Craiova, adus de el când a fost numit antrenor. Am trăit cele mai frumoase momente ale carierei acolo. Băieţi! Sorin Cîrţu şi Cornel Dinu au fost cei mai buni antrenori pentru mine! Mister m-a chemat la naţională când eram la Sportul, dacă nu-l schimbau cu Iordănescu mergeam şi eu în America. A venit el cu mentalitatea lui comunistă, cu ăia ai lui de la Steaua şi am pierdut naţionala.

  Ce simţiţi când vă gândiţi că echipa a dispărut?
  (tace şi caută în dosar un poster cu Universitatea. Se arată pe el în fotografie) Mă doare sufletul. Fotbalul fără Craiova este precum mâncarea fără sare.

  Dar cine credeţi că e vinovat pentru ce s-a întâmplat acolo?
  Eu spun că Piţurcă l-a lucrat pe Mititelu. Asta e părerea mea. Cum domne, la naţională faci treabă, pe unde te duci eşti antrenor şi la Craiova nu îţi iese nimic?

  Domnule Ceauşilă, acum suntem într-o benzinărie şi nu pot să nu vă întreb dacă nu vă este dor de fotbal.
  (oftează) Îmi este. Aş vrea să antrenez chiar şi o echipă de Divizia C, nu în benzinărie e locul meu. În Grecia am avut o grupă de juniori.

  De ce v-aţi întors din Grecia? Familia a rămas acolo!
  Da, am copiii la şcoală, dar eu vreau să-i aduc aici, să mă întorc. Am revenit, dar eu nu am spate, am o grămadă de prieteni dar nu mă ajută nimeni. Acolo nu a mai mers nimic, am lucrat în construcţii, la hipermarket. Am făcut orice, nu e ruşine să munceşti. Repar instalaţii, calculatoare, montez şi antene parabolice.

  #94224
  dragos
  Member

  deunazi mi-am adus aminte de el vazandu-l in cateva poze ale Sportului Stud. (din albumele personale) si chiar ma intrebam ce mai face ?
  ma bucur ca, tu ai postat acest articol cu acest talentat fotbalist.
  sper sa reintre in fotbalul romanesc…

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.