In Memoriam Marian Cozma

Home Forums Miscelaneous Diverse / Miscelaneous In Memoriam Marian Cozma

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #50686
  dragos
  Member

  “Îl ştiaţi pe Marian?
  February 8th, 2009 | Diverse

  De-abia atunci cînd se întîmplă ceva rău, ca moartea lui Cozma, ne putem cunoaşte cu adevărat

  Nu l-am cunoscut pe Marian Cozma, voi da? Habar nu avem ce fel de om era, ce îi plăcea, ce nu îi plăcea, dacă era blînd, dacă era un dur. Ignorăm dacă era vesel sau dacă era trist, ce îşi dorea, ce ura. Ce voia de la viitor. Viitor, ce cuvînt pompos şi mincinos! Viitorul care dispare într-o noapte blestemată printre lovituri de cuţit. Una, două, trei, nu se ştie cîte, ce importanţă mai are? Violenţa nu se măsoară în grade de comparaţie.

  Pe Marian Cozma nu-l cunoşteam, dar îl ştiam. Îl ştiţi, era flăcăul acela blond-şaten, înalt şi solid. Băiatul acela voinic care se oprea să dea declaraţii presei şi după înfrîngeri. Era. Pivotul echipei naţionale de handbal a României. L-am descoperit la Mondialele din Croaţia, nu a jucat foarte mult, nu a înscris zeci de goluri. Dar se vedea, îi zăreai scăfîrlia şi cînd stătea pe bancă, cum naiba să neglijezi aşa ceva, o forţă a naturii, un Gulliver care făcea mingiuţa pătrată atunci cînd arunca la poartă?

  Nu pot să scriu necrologuri. Nu ştiu şi nu vreau să învăţ. Tristeţea îndeamnă la patetism, la melodramă. La o formă perversă de scriitură. Dar meseria de ziarist te obligă să te ocupi de multe lucruri care nu îţi sînt pe plac. Nu în fiecare zi se joacă o finală de Cupă Mondială, nu în fiecare săptămînă e o finală de Mare Şlem. Despre asta aş vrea să discutăm un pic, fără ipocrizie, fiindcă despre amintirea bietului Marian are cine să vorbească. Are cine să plîngă.

  GSP TV-ul şi-a început dimineaţa cu ştirea dispariţiei lui Cozma. O dimineaţă nu ca oricare alta. Pentru o televiziune tînără, pentru orice ziarist în general, un astfel de moment înseamnă o probă. Trebuie să fii decent şi echilibrat. Informat şi prudent. Suficient de tare încît să pui întrebări pe care în mod normal le deteşti. Pe care nu le-ai pune în astfel de clipe. Să nu îi dai senzaţia omului care te priveşte şi te ascultă că intri cu bocancii în sufletele oamenilor stinşi de durere. Să nu joci teatrul ieftin al durerii, să nu pari afectat într-un mod scandalos. George Dobre a prezentat exemplar ediţia specială. N-a căzut în nici una dintre aceste capcane. A fost firesc, uman, prezent, reţinut. Chiar şi atunci cînd a vorbit cu Petre Cozma, tatăl lui Marian. A găsit tonul potrivit în discuţiile cu toţi colegii celui ucis. N-a arborat aerul acela fals al tipului care participă la durerea interlocutorului, a pus întrebări simple, de bun-simţ.

  În tristeţea care ne înconjoară, mă bucur că sînt coleg cu oameni ca George Dobre şi cei din spatele lui. Sînt consternat, amărît, dar pot să răsuflu uşurat. Nu ne-am pierdut cu toţii minţile în numele ratingului.”

  Marian Cozma a fost ucis de reprezentanţii mafiei rrome, cei care terorizează Ungaria de mai bine de doi ani

  1.000 de oameni în Veszprem. 500 în Budapesta. 500 în Szeged. 200 de persoane în Bekescsaba. 2.500 au aprins lumînări în Debrecen, înaintea meciului cu Oţelul Galaţi. 100 au ieşit pe străzile din Gyor. Ungaria plînge şi fierbe. Nu mai are răbdare.

  Jafuri, tîlhării şi controlul prostituţiei
  Sînt aproape 600 de ani de cînd rromii s-au stabilit pe actualul teritoriu maghiar. Astăzi, ei au ajuns la 200.000 dintr-o populaţie de 10 milioane de locuitori.

  Sînt 2 ani de cînd cruzimea mafiei ţigăneşti terorizează lumea aici, în Ungaria. Jafuri, tîlhării şi controlul prostituţiei. Agresiuni. Morţi violente. Uciderea, duminică dimineaţă, a handbalistului român Marian Cozma, chiar în centrul Veszpremului, a perforat zidul fricii.

  Tăiat în carne vie
  Lumea a ieşit în stradă, consternată de sălbăticia atacului. Marian a primit trei lovituri de cuţit în inimă. Medicii spun că în gaura lăsată puteai să introduci lejer două degete.

  Cel care l-a înjunghiat pe Ivan Pesici, colegul de echipă al românului, nu doar l-a înţepat în rinichi, ci apoi a început să taie în carne, crestîndu-l pe pîntece pe croat. Ospătăriţa de la care a pornit scandalul a fost izbită cu faţa de masă, fracturîndu-i-se maxilarul.

  Poliţistul demis pentru “instigare la ură de rasă”
  Potrivit presei locale şi relatărilor la care, ca ziarist străin, ai imediat acces, relatările oamenilor, rromii ţin sub teroare judeţe întregi din Ungaria, de unde îşi recoltează taxele de protecţie şi unde îşi desfăşoară activităţile ilicite. Organizaţi în clanuri, rivali sîngeroşi, aceştia operează inclusiv cu arme de foc.

  Cu cîteva zile înainte de conflictul în urma căruia şi-a pierdut viaţa Marian, şeful Poliţiei din Miskolc, a treia localitate ca mărime din Ungaria, Pasztor Albert, a spus într-o conferinţă de presă ceea ce toată lumea doar şoptea: că Ungaria s-a săturat de jafurile, teroarea şi ameninţările mafiei rrome. Avea să fie destituit la o oră după aceea, de ministrul de interne maghiar, pentru că “instigase la ură de rasă”. Ura are acum motive în plus să se ascută.

  Rromii stau în case de frică
  La Enying, satul lui Rafael Sandor şi Sztojka Ivan, suspecţii principali în cazul uciderii lui Cozma, sau la Dek, o localitate controlată de rromi, aceştia nu au ieşit din case în ultimele două zile de frica furiei maselor. Duminică seară, primarul din Vezsprem, Debreczeny Janos, a încercat să liniştească apele, adresîndu-se concetăţenilor: “Suspecţii capturaţi sînt cetăţeni maghiari, să nu amestecăm întreaga etnie în asta”. A fost huiduit copios.

  Românul plîns de unguri
  Maghiarii îl plîng pe Marian Cozma, victimă inocentă într-un conflict etnic intern. 1.000 de oameni în Veszprem. 500 în Budapesta, tot atîţia în Szeged. 2.500 în Debrecen, 100 în Gyor. Îl plîng şi speră că moartea lui îi va scoate, cumva, de sub teroare.

  “Acest atac a tulburat liniştea întregii ţări. Indiferent de intensitatea furiei sau a durerii sufleteşti pe care o simte, nimeni nu ar trebui să se răzbune pe atacatori. Lupta împotriva infractorilor este a poliţiei”
  Tibor Draskovics, ministrul ungar al justiţiei

  Iubit la Veszprem
  Colegii şi oficialii de la clubul la care evolua Marian Cozma, MKB Veszprem, au numai cuvinte frumoase despre român. “Îl iubeam ca pe un frate mai mic”, spune portarul sloven Dejan Perici. “Era ca un puşti de 16 ani”, adaugă managerul clubului, Csaba Hajnal. “Dacă îi cerea cineva haina de pe el, i-o dădea fără să întrebe la ce îi trebuie. Rîdea mereu, îi plăcea viaţa”.

  Am ales doar doua din zecile de articole existente in acest moment in ziarele cotidiene.
  Era tanar (26 ani), avea in fata o cariera frumoasa de sportiv, avea de gand, ca in acest an, sa-si intemeieze o familie, avea un suflet MARE, era un MARE OM.
  ce nedreapta este viata: a doua zi (peste cateva ore), Marian ar fi trebuit sa semneze un contract cu noua sa echipa Barcelona sau Real Madrid, parca.

  sunt revoltat de faptul, ca o viata de OM a fost curmata intr-o mod barbar si nedrept.
  nu este posibil asa ceva !!!
  sper, ca toti acei nenorociti agresori rromi (20 sau cati or fi fost) sa nu fie prinsi de politie, ci de trupa de comando condusa de tatal unui coleg de-al sau de echipa.
  comandantul a jurat RAZBUNARE pentru MARIAN si ceilalti 2 colegi ai sai schiloditi.
  toti acei talhari merita facuti carne tocata (pasta de mici) – alta pedeapsa ar fi mult prea mica pentru ei.
  pana in prezent au fost prinsi doar 2 nenorociti.
  DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA IN PACE, “PASARILA” !
  NU TE VOM UITA !!!

  #82530
  Zibling
  Member

  Dumnezeu sa-l odihneasca! Wrong guy in the wrong place! 😥

  #82531
  dragos
  Member

  s-a intamplat in romania:

  Hardy Chauncey era de o lună şi jumătate la Giurgiu. “Aici sînt cel mai fericit, vreau să rămîn definitiv!”, mărturisea sportivul prietenos şi pus mereu pe şotii. Baschetul îl salvase din calea drogurilor şi a sărăciei

  “Mama, eu plec. Voi juca baschet, asta e cel mai important. Nu cred că ştii tu unde, dar e în Europa. România. Ştii că îmi doream să joc peste Ocean”. Curios, nu? În Connecticut, un tînăr visa la mai bine, legînd totul de un oraş străin din sudul unei ţări necunoscute. Giurgiu, România.

  La echipa Sacred Heart Athletic, în campionatul universitar american, Hardy terminase sezonul 2009-2010 cu o medie de 12,5 puncte pe meci. Poate nu era tocmai un coordonator de joc pentru NBA. Poate că era prea devreme.

  Slam-dunk pentru supravieţuire
  La jumătatea lui august 2011, Hardy soseşte în România. Un american de culoare părăsind Statele pentru un salariu de nici o mie de euro, la Giurgiu? Da. Acasă, Onnalisa şi Jada, surorile lui, ştiau că e vorba şi de dragostea pentru slam-dunk, dar şi de supravieţuire, cumva. Iar singurul bărbat din familie trebuia să facă ceva. Declara înainte să se mute la Dunăre:

  “Acolo de unde vin eu, mulţi copii intrau în belele, vindeau droguri. Cred că pe mine baschetul m-a ţinut departe de necazuri, m-a luat de pe stradă”

  La CSŞ Giurgiu mai jucau un american, un sîrb şi o gaşcă de români talentaţi, aflaţi la primul sezon în Divizia A la baschet. Antrenorul, tot yankeu, Theo Evans. Chauncey a ales să stea singur în camera de hotel. “După cîteva zile însă, nu se mai dezlipea de ai noştri”, îşi aminteşte plîngînd managerul echipei, Smărăndiţa Iliescu.

  “Fiul meu îl lua în braţe de cum îl vedea, pentru că Chauncey rîdea tot timpul şi se uita cu ochii mari la tine. Iar pe teren, talent uriaş şi dăruire. Combinaţie rară!”, continuă femeia care a avut ambiţia să pună Giurgiul pe harta unui sport, în plină criză. Din primul şi singurul salariu pe care a avut vreme să-l primească în România, Hardy a trimis o parte din bani acasă.

  “Basketball and smile”
  Fanii, cam o sută de oameni care merg în sala de la marginea oraşului să vadă baschet, se lipiseră de el. “Avea ceva din Denzel Washington, actorul lui preferat”, îl descriu spectatorii, “vorbea tot timpul, se vedea că e uns cu toate alifiile şi ştie să se facă plăcut”. Iar ce i-a mulţumit cel mai mult pe oameni era faptul că Hardy părea să trăiască la fel ca ei şi chiar să fie fericit. “Basketball and smile”, iar Chauncey povestea şi secretul:

  “În copilărie, nu era altceva de făcut în afară de sport. El te ţinea departe de necazuri. Jucam baschet afară, iar asta m-a ajutat mult, am cunoscut tot felul de adversari. Jucam în fiecare zi, constant. Cînd era ora de intrat în casă, eu eram tot pe teren, încercînd să fiu mai bun în fiecare zi”

  Pînă sîmbătă, apucase deja să meargă de cîteva ori în clubul Emotione, după victoriile lui CSŞ. “Chestia că s-ar fi certat pentru o femeie e exclusă”, spun cei din jurul echipei: “Poate din orgoliu, poate dintr-o neînţelegere, dar pentru femei, nici dacă era mort de beat! Omul ăsta exista doar ca să se joace şi să îi fie bine familiei lui!”.

  22 de puncte, 36 de bătăi pe minut
  Iniţial ar fi vrut să joace în Italia sau Germania. S-a mulţumit cu ce i s-a dat. Nimeni nu ştie dacă învăţase zicala “Decît codaş la oraş, mai bine la sat fruntaş”. Cel mai probabil nu, după doar o lună de viaţă la Giurgiu, româna era mai rece decît oamenii din jur.
  Dar a marcat 22 de puncte în CSŞ-Dinamo Bucureşti, ultimul meci. Echipa lui era pe 4 în prima ligă. Iar în tribune, ca niciodată, 250 de oameni! Hardy cîştigase pînă la jumătate pariul cu mama.

  Mai departe, Romanian Dream se opreşte. Puştiul din Connecticut face paşi uriaşi, se înalţă şi pluteşte cîteva secunde: ajunge la 23 de ani, suficient ca să fure cineva din film inelul, panoul şi mingea de baschet. Chauncey Hardy se izbeşte cu capul de pămînt. Inima, 36 de bătăi pe minut. De necrezut. La fel ca visul americanului de-a fi fericit aici.

  “Şi baschetbaliştii au dreptul să se distreze. Totuşi, cei de la Giurgiu o bătuseră pe Dinamo, iar Hardy a fost cel mai bun de pe teren. Chiar nu mai poţi să mergi pe stradă dacă ai peste 1.90 m? Copilul meu a fost omorît la comandă! De ce trebuie să se tot întîmple aşa ceva? Chiar nu putem să trecem şi noi linia asta, numai ei au voie?”
  Petre Cozma, tatăl handbalistului Marian Cozma ucis în 2008

  “Nu e vorba doar de un baschetbalist, ci şi de omul Chauncey Hardy. Depăşeşte ce se întîmplă pe terenul de baschet”
  Dave Bike, antrenorul lui Hardy la Sacred Heart Athletic

  “Sîntem profund îndureraţi, un tînăr extraordinar şi-a pierdut viaţa la o vîrstă atît de fragedă, în timp ce făcea ceea ce iubea, departe de casă, peste Ocean”
  Donald Cook, preşedinte Sacred Heart Athletic

  http://www.gsp.ro/sporturi/baschet/coechipieri-bodyguarzi-si-medici-lantul-lasitatii-din-cazul-mortii-lui-hardy-chauncey-270330.html

  Poză făcută în clubul de noapte Emotione, în seara producerii tragediei. Sursa: facebook emotioneUPDATE 23:00 // Carmen Tocală, preşedinta Federaţiei Române de Baschet, a declarat la Realitatea TV că Hardy avea alcoolemie doar 0.03, ceea ce înseamnă că băuse echivalentul unei beri! Unele ţări, ca India, Serbia sau Japonia chiar tolerează această valoare cînd e vorba de şoferi.

  UPDATE 19:30 // Foştii colegi ai lui Hardy Chauncey s-au strîns la sala de baschet din Giurgiu pentru a-i aduce un omagiu baschetbalistului american care a decedat ieri. Sînt prezenţi şi primarul Giurgiului, Lucian Iliescu, însoţit de soţia acestuia, Smaranda, managerul CSS Giurgiu. Cîteva zeci de suporteri au afişat bannere de adio pentru fostul conducător de joc al echipei oraşului. “Hardy nu a făcut probleme nimănui, niciodată. A fost un caz izolat în care au fost implicaţi nişte copii dezaxaţi”, a spus Smaranda Iliescu.
  Fanii prezenţia la sala de sport poartă tricouri cu chipul lui Hardy Chauncey şi inscripţionate cu textul “One more angel in Heaven” (Încă un înger în Rai) Vezi imagini în galeria foto de mai jos!

  UPDATE 17:05 // Judecătorii au decis aretarea lui Ionuţ Tănăsoaia pentru 29 de zile. Avocatul agresorului are 3 zile la dispoziţie pentru a face recurs la această hotărîre.

  În propunerea procurorului criminalist Aurel Soare, de arestare a lui Ionuţ Tănăsoaia pentru 29 de zile, sînt aduse la cunoştinţă principalele informaţii oficiale privind circumstanţele în care baschetbalistul Hardy Chauncey a fost agresat.

  Din dosar reiese faptul că Hardy şi-a pus şapca pe capul unei tinere în timp ce dansa în discoteca din Giurgiu, atrăgîndu-şi reproşuri de la un tînăr, iar Ionuţ Tănăsoaia a intervenit. În timp ce mericanul îi dădea de înţeles că nu ştie limba română, agresorul l-a lovit puternic în bărbie pe sportiv.

  Victima a fost proiectată şi s-a izbit cu capul de pardoseala sălii de dans. Procurorul Aurel Soare, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, a propus Tribunalului giurgiuvean arestarea, pentru 29 de zile, a lui Ionuţ Tănăsoaia pentru săvârşirea infracţiunilor de loviri cauzatoare de moarte şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

  Concret, în noaptea de sîmbătă spre duminică, ora 3.30, “la discoteca Emotione din Giurgiu, Tănăsoaia a provocat scandal în prezenţa a aproximativ o sută de persoane, lovindu-l cu pumnul pe Hardy Chauncey D (23 de ani), care a fost proiectat cu capul de pardoseala asfaltică a discotecii, ocazie cu care acesta a suferit leziuni traumatice corporale grave ce au condus la deces”. Totodată, s-a tulburat grav ordinea şi liniştea publică, spune procurorul în propunerea de arestare a lui Tănăsoaia.

  Moartea sportivului a fost violentă
  În dosar, au fost audiaţi mai mulţi martori, care au descris împrejurările care au condus la conflictul spontan între cei doi. S-a stabilit că Hardy Chauncey dansa printre ceilalţi tineri – aşa cum proceda de obicei – şi la un moment dat şi-a pus şapca pe capul Alinei R, care dansa lîngă o masă pe care dansa Şerban C., martor în dosar.

  “Întrucât victima nu cunoştea limba română, nu a înţeles reproşurile martorului (aflat în stare de ebrietate), motiv pentru care a intervenit şi inculpatul (Ionuţ Tănăsoaia). Victima, prin gesturi, i-a dat de înţeles inculpatului că nu cunoaşte limba română, însă acesta i-a aplicat o lovitură puternică cu pumnul în bărbie. Victima a fost proiectată şi s-a izbit cu capul de pardoseala sălii de dans, situată la o diferenţă de nivel de 40 de centimetri de locul unde se afla victima în momentul lovirii. Urmare a evenimentului respectiv, s-a tulburat grav ordinea şi liniştea publică, participanţii la discotecă părăsind clubul”, consemnează procurorul, citat de Mediafax.

  Tănăsoaia şi-a recunoscut fapta
  Din analiza principalelor mijloacelor de probă, care au fost administrate au rezultat date şi indicii temeinice, atît cu privire la vinovăţia inculpatului, cît şi cu privire la starea de pericol pe care o prezintă lăsarea lui în libertate, fiind întrunite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală, spune Parchetul.

  Tănăsoaia a comis o infracţiune contra vieţii, pentru care pedeapsa prevăzută de lege este mai mare de patru ani, iar probele care privesc săvîrşirea faptelor constituie tot atâîtea probe certe cu privire la pericolul concret pentru ordinea publică, pe care l-ar prezenta lăsarea în libertate a acestuia.

  “Cercetarea în stare de libertate a inculpatului pentru faptele grave comise, infracţiuni împotriva vieţii, constituie o circumstanţă ce ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni de acelaşi gen şi creează totodată un sentiment de insecuritate în rândul colectivităţii locale”, notează Parchetul în propunerea de arestare a acuzatului.

  Deocamdată, faţă de inculpatul Tănăsoaia a fost luată măsura reţinerii pe o perioadă de 24 ore, începînd cu luni, ora 5:00, pînă marţi, la ora 5:00, iar la ora 15:00 încă se judeca solicitarea arestării pentru 29 de zile.

  Conform raportului preliminar oferit de IML după autopsia efectuată în cazul baschetbalistului decedat din cauza loviturii la cap pe care a suferit-o în barul din Giurgiu, Hardy a suferit o fractură de craniu şi hemoragie masivă, anunţă mediafax. Pentru aplicarea de lovituri cauzatoare de moarte, suspectul principal, Ionuţ George Tănăsoaia, poate primi o pedeapsă cu închisoarea între 5 şi 15 ani.

  http://www.gsp.ro/gsp-special/tragedie/agresorul-lui-hardy-a-fost-arestat-pentru-29-de-zile-270181.html

  Dumnezeu sa-l odihneasca !

  #82532
  dragos
  Member

  un alt articol despre Hardy:

  O persoană care susţine că s-a aflat în clubul în care a fost stîlcit în bătaie baschetbalistul american a vorbit pentru Libertatea, oferind detalii şocante.

  Conform mărturiei acestuia, acordată sub protecţia anonimatului, la masa la care au stat interlopii s-ar fi aflat şi fiica unui şef al poliţiei din Giurgiu.

  Martorul povesteşte: “Hardy avea obiceiul să danseze mult, să se simtă bine cu toată lumea. În seara aia a dat o tură prin tot localul, aşa cum făcea de obicei. A dansat cu multe fete. Printre ele era şi fiica unui poliţist şmecher din oraş. A fost suficient să-i scoată din sărite pe interlopi“

  E momentul în care lucrurile încep să devină dramatice pentru Hardy.

  “La masa aia erau şase persoane. Fata asta de poliţist, încă o tipă, un nepot de-al lui Butoane, unul dintre fiii lui, un apropiat al clanului şi Gipsy, ăsta care a ieşit singur în faţă. Din senin, fără avertisment, ăia patru s-au năpustit asupra americanului. Toţi, nu unul cum se spune. Unul i-a dat în cap cu o sticlă de şampanie, după care a urmat măcelul. Pumni, picioare. La final, cînd l-au văzut pe jos, au jucat cu picioarele pe capul lui”, a povestit martorul la scenele de groază din clubul Emotione, din Giurgiu.

  De la ce a pornit incidentul încheiat tragic pentru sportiv?

  “Totul a plecat de la dansurile cu fata poliţaiului, care acum tace. Toată lumea a văzut scenele, dar sunt terorizaţi, le e frică să nu fie ucişi. La cîteva mese de locul în care sportivul a fost bătut cu cruzime, se afla, cu amicii ei, o altă fiică de poliţist. Apoi a urmat mizeria aia că Hardy ar fi fost în comă alcoolică. Nici n-a băut săracu.”, a încheiat persoana care a dezvăluit incidentul pentru Libertatea. Întreg articolul poate fi citit aici.

  PREŢUL TĂCERII

  Conform sursei citate, interlopii din Giurgiu s-au întîlnit după grozăvie şi au căzut de acord ca cineva să ia toată vina asupra lui. Cel mai potrivit ar fi fost Ionuţ George Tănăsoaia, bun prieten cu unul dintre fiii lui Butoane, care ar fi acceptat “oferta” contra sumei de 100.000 de euro.

  http://www.gsp.ro/gsp-special/tragedie/un-martor-ocular-povesteste-cum-a-murit-hardy-patru-indivizi-l-au-lovit-nu-unul-cum-se-spune-270990.html

  #82533
  dragos
  Member

  http://www.gsp.ro/sporturi/handbal/sportiv-injunghiat-si-nevinovat-cind-se-termina-handbalistul-beniamin-maruseac-a-fost-taiat-de-doua-ori-in-zona-gitului-simbata-noaptea-intr-un-club-din-suceava-361783.html

  Sportiv, înjunghiat şi nevinovat. Cînd se termină? » Handbalistul Beniamin Maruseac a fost tăiat de două ori în zona gîtului, sîmbătă noaptea, într-un club din Suceava

  Junior la LPS Suceava, Beniamin Maruseac (18 ani) a încercat să aplaneze un conflict, dar a devenit victimă colaterală, spun organele de anchetă * “E răzbunarea clanurilor de rromi din Şcheia, o comună la 6 km de oraş, de mult voiau să taie , adică mezinul familiei, pentru că fratele cel mare le-a făcut rău”, povestesc localnicii * Agresorul Aurel Munga (30 ani) a fost prins ieri dimineaţă şi este cercetat pentru tentativă de omor

  Moartea handbalistului Marian Cozma se derulează terifiant în minte. Apoi tragedia de la Giurgiu a baschetbalistului Chauncey Hardy. Coordonatele se repetă, ascuţit şi dincolo de prejudecăţi: un club, o noapte, un sportiv. De data aceasta, Beniamin a avut un noroc uluitor. Înjughiat de două ori, în gît şi în zona de sub ureche, elevul de clasa a XII-a a fost operat imediat la Spitalul de Urgenţă din Suceava, sîmbătă noapte, iar tragedia a fost evitată. Agresorii, ca şi în cazurile Cozma şi Hardy, cetăţeni rromi. Dar a fost iar un gest interpretat greşit sau o răzbunare cumplită?

  Elevul exemplar urmărit de clanuri
  “Beniamin e un copil cuminte, ca şi conduită, nu cred să fi avut zece absenţe la şcoală şi maximum trei de la antrenamente, toate motivate. Da, s-a întîmplat într-un club de noapte, dar nu merg toţi tinerii de vîrsta lui pe-acolo?”, povesteşte Bogdan Macovei, antrenorul şi profesorul juniorului Maruseac de la LPS Suceava. La începutul nopţii de sîmbătă spre duminică, sportivul a ieşit într-un bar împreună cu prietenii: toţi ceilalţi aveau sub 16 ani. Au plecat din bar în clubul sucevean “Ranch”. “Au fost urmăriţi toată seara, de multe luni îl caută clanurile de rromi din Şcheia pe handbalist”, povestesc localnicii.

  Răzbunare în contul fratelui
  Beniamin mai are trei fraţi, iar unul dintre ei, Daniel (31 ani), a trecut printr-un arest preventiv în urma răfuielilor de ani buni pe care le are cu acest clan. Ultimul episod s-a consumat în aprilie anul acesta, culmea, tot în clubul sucevean “Ranch”! Fratele sportivului a fost implicat într-un scandal cu pistoale şi cuţite, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. “A tăiat mulţi rromi, a făcut ravagii, iar clanurile au jurat să se răzbune. De mult se ştia că îl caută pe handbalist, că e cel mai mic şi că dacă-l taie se face vîlvă, se aude de răzbunarea lor”, povestesc apropiaţii lui Maruseac.

  Victimă întîmplătoare sau ţintă?
  În clubul “Ranch”, handbalistul de 18 ani a ocupat o masă alături de prietenii lui mai tineri, la ora 23:40. Întîmplător sau nu, la o masă apropiată, oameni din clanul din Şcheia. Cum arată concluziile preliminare ale IPJ Suceava: “De la masa lui Maruseac, un băiat de 16 ani se pare că a făcut un gest interpretat drept obscen de cele patru persoane aflate la masa agresorului. Acesta, un bărbat în vîrstă de 30 de ani, s-a ridicat şi a pălmuit băiatul de 16 ani. Maruseac a vrut să aplaneze conflictul”. Martorii povestesc terifiaţi: “Agresorul s-a ridicat şi i-a băgat cuţitul în gît, a ţîşnit sîngele peste tot, ne-am scos tricourile şi i le-am pus la gît lui Beniamin!”. Atacatorii au părăsit localul imediat.

  Cercetat pentru tentativă de omor
  Ajuns de urgenţă la Spitalul din Suceava, Maruseac a fost operat. Starea lui era ieri stabilă şi era monitorizat atent, “a fost vorba de două plăgi, una la zona gîtului, iar cealaltă sub ureche”, povestesc surse medicale. Agresorul Aurel Munga a fost prins ieri dimineaţă, se află în arest preventiv şi este cercetat pentru tentativă de omor.

  În cazul Marian Cozma, pedeapsa pentru principalii agresori a fost redusă în vară de la închisoare pe viaţă la 18 ani de detenţie. În vreme ce al treilea participant a scăpat de cei 20 de ani de temniţă şi va rămîne doar 8 după gratii. În cazul lui Chauncey Hardy, agresorul a fost condamnat la 5 ani de închisoare, dar recursul său a fost acceptat, iar dosarul se va rejudeca.

  “Nici nu simţeai că e în clasă, aşa cuminte e Beniamin! La antrenamente se străduia mult, pentru că voia să ajungă la nivelul colegilor săi, care se pregătesc de mai multă vreme”
  Bogdan Macovei, antrenor LPS Suceava

  “Ştiu exact ce ştie şi Poliţia. E un sportiv aflat la început, un copil, bine totuşi că a fost evitată o tragedie”
  Dumitru Bernicu, director LPS Suceava

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.