Ioan "Mielu" Voica

Home Forums Archive Foste glorii / Past Players Ioan "Mielu" Voica

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • #50831
  Radu Dobrin
  Member

  Prosport, 2011-04-15


  Tragedia lui “Mielu” Voica: “După accidentul din ’75, am rămas cu sechele toată viaţa”  Autocarul gonea, avându-i la bord pe fotbaliştii Sportului Studenţesc. Bucureştenii se întorceau de la Cluj, unde pierduseră cu 1-0 jocul de campionat cu CFR din cadrul etapei a opta a sezonului 1975-1976. Era 11 noaptea, când maşina a intrat cu viteză prea mare într-o curbă pe Valea Oltului, la aproximativ 20 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. S-a oprit într-un copac, la 30 de metri de şosea.

  Patru morţi şi şase răniţi serios au ieşit la numărătoare. De fapt, unul nu ieşea deloc. Ioan Voica, “nea Mielu” pentru fotbalişti, secundul lui Angelo Niculescu, a fost găsit abia după câteva zeci de minute, fără cunoştinţă. Fusese – şi el! – aruncat prin parbriz şi ajunsese destul de departe de autocar.

  Sânge în lichidul cefalorahidian

  “Tot ce ţin minte este cum şoferul nostru, nea Cazacu, trăgea de volan să redreseze autocarul. Apoi, maşina a lovit un ciot de copac, iar de acolo am fost proiectaţi într-un pom. Eu, care stăteam pe al doilea scaun din dreapta, am fost printre cei azvârliţi prin parbriz. Adus la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, la primele analize mi-a ieşit că am sânge în lichidul cefalorahidian. Asta însemna moarte aproape sigură. Dumnezeu a vrut însă altfel şi, uşor-uşor, mi-am revenit. Doctorul care m-a îngrijit, Dumitru Tomescu, lucra şi pentru echipa naţională şi mi-a zis: «Nea Mielule, azi te-ai născut a doua oară!»”, rememorează profesorul Voica acele clipe, la mai bine de 35 de ani de atunci.

  Nu mai simte gustul mâncării şi al băuturii!

  Totuşi, accidentul a lăsat urme în organismul fostului antrenor, pensionar acum, la 77 de ani. El şi-a pierdut atunci atât simţul olfactiv, cât şi pe cel gustativ! Mai pe româneşte, nu mai are miros şi nici nu mai simte gustul mâncării sau al băuturii. De 35 de ani trăieşte astfel. “La început mi-a fost mai greu, dar apoi m-am obişnuit – spune el. Ba chiar cred că am fost norocos, cum era să-mi fi pierdut vederea sau auzul!? Simţul gustativ nu l-am pierdut chiar total. Când bag ceva în gură, simt dacă e cald, rece, dulce sau acru, dar atât, mai mult nu deosebesc, n-aş şti să spun că am în gură cutare sau cutare fruct ori cine ştie ce fel de mâncare dacă nu văd în prealabil ce mănânc. De mirosit, însă, nu simt nimic. O floare, un parfum, absolut nimic”.

  Mânca 40 de ardei iuţi la o ciorbă!

  Fotbaliştii, tot fotbalişti! Profitând de faptul că foarte puţini din afara echipei ştiau de suferinţa antrenorului, atunci când mergeau la masă cu toată echipa, Rică Răducanu, şi nu numai el!, făcea pariu cu ospătarii că Voica poate mânca 30-40 de ardei iuţi la ciorbă, ori câte o solniţă de sare în mâncare, ori nu ştiu ce cantitate de zahăr la altceva etc. Evident că antrenorul, nesimţind gustul, mânca orice. Se cruceau ospătarii, dar banii ajungeau în buzunarele fotbaliştilor. Profesorul spune însă că “ştiam ce făceau, dar le făceam jocul. Mie oricum îmi plăceau ardeii iuţi, iar dacă mâncam mai mulţi, poate simţeam şi eu un pic gustul”. Totuşi, la un moment dat, realizând că îi riscă sănătatea tehnicianului, jucătorii s-au oprit.

  Cine este Ioan Voica
  ª absolvent al ANEFS în anul 1961, antrenor emerit
  ª a antrenat între anii 1961 şi 1994
  ª la nivelul Diviziei B a pregătit echipele Politehnica Bucureşti (actuala Sportul Studenţesc), Ştiinţa Bucureşti (actuala Sportul), Muscelul Câmpulung.
  ª în Divizia A a antrenat-o în mai multe rânduri pe Sportul Studenţesc (atât ca principal, cât şi ca secund), dar şi pe Farul Constanţa, Gloria Bistriţa, FC Argeş (ca secund al lui Halagian)
  ª a activat în diferite etape în cadrul FRF, ca antrenor federal, cu diferite responsabilităţi

  “Sunt singurul antrenor român care i-a avut elevi pe cei doi Lucescu, tatăl, Mircea, şi fiul, Răzvan, ambii la Sportul. Amândoi nebuni după fotbal, avizi să înveţe, dar, din păcate, cred că fiului îi lipseşte scânteia în meseria asta”, Ioan Voica, fost antrenor Sportul Studenţesc

  “Cu trei minute înainte de accident a venit la mine Suciu, portarul, care m-a rugat să-l las pe locul meu, în faţă. M-am dus eu în spate. Din şoc a fost aruncat prin parbriz şi a rămas prins între botul autocarului şi copac, cu picioarele zdrobite. L-am scos după trei ore!”, Bruno Grigore, fost fotbalist Sportul Studenţesc

  “Eram în autocar, fiind antrenorul echipei de tineret a Sportului. Am trăit clipe tragice atunci, n-o să uit, de pildă, cum ţâşnea sângele din picioarele lui Suciu. S-a refăcut, dar fotbal n-a mai jucat”, Mircea Rădulescu, directorul Şcolii de Antrenori din cadrul FRF

  Rică Răducanu, Vasile Suciu, Nicolae Tănăsescu, Bruno Grigore, Marius Ciugarin, Paul Cazan, Octavian Ionescu, Romulus Chihaia, Gică Stroe, Aurică Rădulescu, Mircea Sandu erau printre jucătorii Sportului Studenţesc aflaţi în autocar

  4 oameni au pierit în acel accident: vicepreşedintele Liviu Colceriu, doctorul Ion Curea, şoferul Cazacu şi reprezentantul UASCR, un anume Georgescu

  Nicu Ceauşescu a rezolvat transferul lui Terheş

  Antrenorul care a dus Sportul Studenţesc în Cupa UEFA în anii 80, dar care a şi salvat în două rânduri gruparea alb-negrilor de la retrogradare, consideră că “pe vremea aialaltă Steaua şi Dinamo erau ajutate de arbitri, dar acum acest lucru nu mai e posibil şi se vede în clasament. La noi, la Sportul, Nicu Ceauşescu ne mai ajuta cu câte un turneu sau cu un jucător. Mi-aduc aminte că în vara lui 1981 îl voiam pe Terheş, de la Baia Mare. Băiatul ar fi venit şi el, dar ăia nu-l lăsau. Am fost cu preşedintele Mac Popescu la Nicu, i-am spus despre ce este vorba, el a pus mâna pe telefon şi în trei cuvinte i-a transmis prim-secretarului de la Baia Mare să rezolve urgent problema. În două zile, Terheş era la Bucureşti!”.

  Articol scrie de Ioan Viorel

  #89881
  Zibling
  Member

  Saracu’ om… dar, asa cum zicea si el “cum era să-mi fi pierdut vederea sau auzul!?”

  Cum s-a intamplat la acel accident de nu a murit nici un fotbalist??? Numai personal auxiliar.

  #89882
  Radu Dobrin
  Member

  probabil jucatorii stateau in spate in autobuz

  #89883
  dragos
  Member

  in fotbal, dar mai ales in viata daca nu ai noroc, s-a terminat totul…… X(
  cand scapi dintr-o asemenea tragedie, pretuiesti si mai mult viata, caci te nasti a doua oara.

  #89884
  razvanR
  Member

  Despre accident, din Almanahul Flacara 1976:

  #89885
  adi
  Member
  #89886
  razvanR
  Member

  Antrenorul Ion Voica a decedat

  http://www.mediafax.ro/sport/antrenorul-ion-voica-a-decedat-14697881

  Fostul antrenor al echipelor Sportul Studenţesc, Farul Constanţa, Gloria Bistriţa şi FC Argeş, Ion Voica, a încetat din viaţă, informează site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal.

  Ion Voica a fost absolvent al ANEFS în anul 1961 şi a primit ulterior titlul de antrenor emerit.

  Şi-a început cariera de tehnician în 1961 şi a încheiat-o în 1994. La nivelul Diviziei B a pregătit echipele Politehnica Bucureşti (actuala Sportul Studenţesc), Ştiinţa Bucureşti, Muscelul Câmpulung. La nivelul Ligii I a antrenat echipa Sportul Studenţesc, atât ca principal, cât şi ca secund, dar şi formaţiile Farul Constanţa, Gloria Bistriţa şi FC Argeş, ca secund al lui Florin Halagian.

  De asemenea, Ion Voica a activat în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, ca antrenor federal, cu diferite responsabilităţi.

  #89887
  razvanR
  Member

  Doliu în fotbalul românesc: a murit “Mielu” Voica, omul care l-a antrenat pe Hagi la Sportul Studenţesc

  Doliu în fotbalul românesc: a murit „Mielu” Voica, omul care l-a antrenat pe Hagi la Sportul Studențesc

  #89888
  dragos
  Member

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.