Octavian Ionescu

Home Forums Miscelaneous Diverse / Miscelaneous Octavian Ionescu

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)
 • Author
  Posts
 • #50221
  Tavi
  Member

  Spaga la guvern! Octavian Ionescu isi asuma riscul de a acuza la scena deschisa consilieri si membri ai guvernului

  Fostul mare fotbalist Octavian Ionescu acuza coruptia din interiorul Palatului Victoria si din judetul Prahova
  “Evenimentul zilei” a prezentat, ieri, plingerea penala in care Octavian Ionescu, initiatorul proiectului de turism Omu, reclama la PNA autoritatile din Busteni, pe care le acuza de coruptie. Mai exact, de deturnarea unor fonduri PHARE in valoare de 5 milioane euro. Octavian Ionescu mai sutinea ca deturnarea de fonduri pe care o reclama a fost posibila datorita coruptiei dimn Romania. Intr-un interviu pe care-l publicam astazi, Ionescu acuza ca i s-au cerut diverse sume de bani in mai multe rinduri, iar o parte din aceste cereri a fost nevoit sa le onoreze. Unul dintre personajele care i-ar fi cerut bani este Virgil Teodorescu, consilier al ministrului Serban Mihailescu. “Daca-ti dam garantia asta de 60 de milioane pentru proiectul Omu, trebuie sa dai si tu, acolo, doua milioane. Poti sa dai doua milioane?”, sustine Octavian Ionescu ca ar fi fost intrebat de Virgil Teodorescu. Chiar daca declara ca a refuzat onorarea acestei sume inainte de finalizarea investitiei, Octavian Ionescu afirma ca i-ar fi dat in mai multe rinduri lui Teodorescu, consilierul lui Serban Mihailescu, suma totala de 95.000 de dolari.
  Cine sinteti, domnule Octavian Ionescu?
  Sint fost fotbalist de performanta, la Sportul Studentesc, am plecat in Cipru si de acolo in Elvetia. Din 1983 sint rezident in Tara Cantoanelor, dar sint doar cetatean roman, nu si elvetian.
  Cind si de ce v-ati decis sa investiti in turismul romanesc?
  Visez de mult la proiectul Omu, dar primii pasi i-am facut abia in 2000. Atunci, firmele Omu Bucegi si TeleBusteni 2000, infiintate de mine special in acest scop, au incheiat contracte de asociere in participatiune cu Consiliul Local Busteni, pentru realizarea proiectului Omu. Ei ne puneau la dispozitie terenul pe care noi urma sa-l amenajam, construind hoteluri, vile, amenajind un patinoar, pirtii de schi, instalatii de transport pe cablu etc. Aveam doi parteneri de renume – Unionmatex Industrieanlagen Gmbh (Germania) si Rowema AG (Elvetia) – specializati in industrie hoteliera, respectiv instalatii de transport pe cablu. Ambele firme au gasit finantari la doua banci de renume – UBS (United Bank of Switzerland) din Zurich, Elvetia, respectiv D.G. Bank din Germania, pentru o investitie totala in zona Valea Cerbului- Gura Diham- Izvoarele de aproximativ 70 milioane dolari. Finantare acordata celor doua firme partenere cu Consiliul Local.
  Cine si de ce a solicitat finantare PHARE?
  In baza contractelor de participatiune, aratind ca zona devine extrem de interesanta turistic, Consiliul Local Busteni a intocmit un proiect de infrastructura, in cadrul Programului PHARE 2000, pentru amenajarea si modernizarea drumului de acces Busteni-Gura Diham si a transportului pe cablu pe distanta Gura Diham-Izvoarele. In acest mod (drum, transport) pe cablu s-ar fi asigurat legatura intre Busteni si Predeal. Sigur ca proiectul nu ar fi fost selectionat si aprobat fara documetatia la proiectul Omu. Nimeni nu finanteaza un drum in pustiu. Intre timp au venit alegerile locale, s-a schimbat primarul la Busteni, la fel si Consiliul Local, care a contestat legalitatea asocierii facute in anterior, incercind sa anuleze contractele existente. Acest lucru nu numai ca nu s-a intimplat, noul Consiliu Local a recunoscut asocierea, marind suprafata destinata proiectului de la 30 de hectare la 90 de hectare. N-am dat mare importanta proiectului PHARE deoarece in 15 februarie 2001 am primit o confirmare scrisa de la presedintele Consiliului Judetean prin care ni se promitea acordarea unor garantii guvernamentale in valoare de 58.750.000 de dolari. In aprilie 2001, cu noul Consiliu Local am incheiat un act aditional in care se mentiona posibilitatea ca drumul si transportul prin cablu pe distantele amintite sa fie finantate prin programul PHARE 2000, in caz contrar realizarea lor sa cada in competenta noastra.
  De ce s-a ajuns la solicitarea de garantii guvernamentale, altfel necuprinse in contract, intreaba acum adversarii proiectului?
  Pot sa va pun la dispozitie 23-24 de adrese din care se poate vedea ca am avut chiar din 15 februarie 2001 promisiuni ale presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma cu privire la acordarea garantiilor de stat, garantii guvernamentale pentru proiectul Omu. In aceste conditii, nu m-a interesat daca drumul este finantat din fonduri PHARE sau construit de noi. Ca fondurile PHARE s-au aprobat aveam sa aflu mult mai tirziu. In 26 iunie am primit o nota de la Primaria Busteni in care mi se cerea sa scot din contractele mele drumul de acces si instalatia de transport prin cablu din zona. Ori eu nu puteam sa scot ceva ce n-am. Drumul nu era al meu, ci era un drum comunal. Practic, actul aditional nu specifica foarte clar in competenta cui intra caile de acces si asta ne incurca planurile. Am cerut Primariei printr-o adresa sa-mi dea documentele care stau la baza cererii de finantare PHARE si le-am primit. Am primit toata documentatia cu costul investitiei care se ridica la 11,1 milioane euro, din care 5 milioane euro contributie PHARE. Asta demonstreaza ca la data aceea erau intocmite proiectele si ele nu erau altele decit cele initiale, ale fostei Primarii de la Busteni. Abia dupa un an am aflat ca fondurile PHARE primite pentru Valea Cerbului (pe documentatia proiectului Omu) au fost redirectionate pentru locatia Valea Alba-Calinderu, iar mutarea locatiei a fost aprobata in sedinta de Consiliu Local. In acest rastimp, mi-am dat seama ca obstacolele si tergiversarile proiectului Omu au o baza: proiectul PHARE, prin care s-au deturnat sume importante de bani de la proiectul initial la un alt proiect comunitar din Busteni, care nu era al nostru. Atunci n-am vrut sa fac valuri si mi-a fost si frica sa ma ating de acest subiect.

  “Faceti tot ce va cere Virgil si primiti garantiile”

  In acest timp in care, fara stirea dumneavoastra se incerca mutarea locatiei la proiectul PHARE, ce va spuneau autoritatile? Mai exact, ce se intimpla la vedere?
  La inceputul anului 2001 am mers la Mircea Cosma cu delegatia de elvetieni, am discutat problema acestei finantari. Cosma ne-a trimis la guvern, la secretarul general al guvernului, domnul Serban Mihailescu, care ne-a primit. I-am prezentat proiectul, in valoare de 70 de milioane de dolari si, dupa cinci minute de discutii a zis: “Da, sintem de acord sa sprijinim proiectul. Guvernul sprijina proiectul. Trebuie sa ne grabim sa-i dam drumul repede”. Ni l-a prezentat atunci pe domnul Virgil Teodorescu si a spus: “El este reprezentantul guvernului pentru proiectul Omu”. Virgil Teodorescu era consilier la guvern, mai exact consilierul lui Serban Mihailescu. La plecare mi-a spus, citez: “Faceti tot ce va cere Virgil si primiti garantiile”. Am facut tot ce ne-a cerut si am inceput cu studii, proiecte, deplasari, analize. In luna aprilie 2001, Teodorescu m-a chemat la el. Ca de obicei, ne-am intilnit in parcarea de linga guvern…
  Conspirativ, sau cum?
  Mergeam peste tot in teritoriu, discutam, dar la guvern ne intilneam in parcare si totdeauna Teodorescu se ferea. Mi-a spus: “Domnule, ai societati cu 100 de dolari, nu se poate asa, trebuie sa arati ca ai bani”. “Pai, aveti conventia cu bancile, loan agreement-ul, ce va mai trebuie?” “Domnule, nu merge. Trebuie sa justifici ca ai bani si ca poti, lucrurile astea nu se fac pe gratis, noi muncim. Facem eforturi disperate sa te ajutam, vezi prea bine cit alergam, si daca-ti dam garantia asta de 60 de milioane, trebuie sa dai si tu acolo doua milioane. Poti sa dai doua milioane?” Eu am ramas cu gura cascata. Zice, doua milioane: unul acuma si unul cind incep lucrarile. M-a intrebat care este forma de derulare a acestui credit si i-am spus ca e vorba de un credit furnizor. Societatea de constructii si montaj elvetian urma sa primeasca creditul de la UBS pe ceea ce facea. Astfel, UBS-ul a acordat societatii “Rowema” o scrisoare de credit care intra in vigoare in momentul cind instalatiile ajungeau in vama romana. Pe baza facturii de vama transmisa la bancii, aceasta elibera banii. Practic, i-am explicat lui Teodorescu ca eu nu dispun de credit ca sa umblu in el cum vreau si cind vreau. I-am explicat ca pot dispune de bani dupa bunul plac abia dupa ce dau investitia la cheie si incepe derularea efectiva a incasarilor din exploatare.
  Cum a explicat Teodorescu cererea de care vorbiti, de doua milioane de dolari? Era comision, mita?
  A spus ca era comision pentru el, pentru Cosma si pentru Mihailescu. Astea sint lucruri pe care mi l-a spus Teodorescu.

  “Mi-a spus sa-i dau 50.000 de dolari”

  Sinteti constient ca Teodorescu poate nega tot si poate spune ca nu v-a cerut nici un leu?
  Da, el poate sa spuna nu mi-a cerut nici un leu, dar o sa dovedesc ca mi-a cerut. Va povestesc ceva mai incolo. I-am explicat inca o data ca noi avem credit la banca, nu avem bani cash in valiza si pe sub masa, bani gheata au numai teroristii. Mi-a spus: “N-aveti bani, n-aveti bani, dar acuma noi muncim pentru voi? Macar ne acoperiti cheltuielile curente”. Mi-a spus ca pina la sfirsitul luni aprilie sa-i dau 50.000 de dolari ca sa plateasca oameni care muncesc la acest program. La sfirsitul lunii aprilie, Teodorescu m-a chemat iar acolo, la aurolaci (n.r. – in parcarea de la Guvern) si mi-a zis: “Domnule, mi-ai promis ceva si nu te-ai tinut de cuvint”. Eu i-am spus: “Da, o sa va dau, dar nu sint aici, sint in Elvetia”. Am pus mina pe telefon si am sunat un prieten in Elvetia, ca nu puteam sa spun asa ceva partenerilor elvetieni, si i-am spus sa-mi trimita citi bani are in casa pina ajung eu sa scot din cont. Mi-a trimis a doua zi 5.000 de dolari, prin Western Union, pe care i-am luat si i-am dus lui Teodorescu. Banii nu erau o problema, 5, 10, 20 de mii de dolari dar nu voiam sa le spun asociatilor de acolo cum stau lucrurile. Ne-am vazut dupa citeva zile si Teodorescu iarasi mi-a amintit despre promisiune. “Trebuie sa rezolv problema, are nevoie seful de bani”, mi-a spus. Seful fiind Serban Mihailescu. M-am dus la un prieten al meu si i-am cerut 50.000 de dolari. Asta mi-a zis ca sint nebun. Mi-a dat 10.000 de dolari, atitia avea in casa, m-am dus si i-am dat lui Teodorescu, spunindu-i ca restul ii aduc cind merg in Elvetia. I-am mai dat si alta data inca 5.000 de dolari.
  Cit ipretindeti ca ati dat, cu totul, adunind ce-ati oferit, cu tiriita?
  Dupa calculele mele, in jur de 95.000 de dolari. Astfel, dupa ce s-a aprobat in Camera Deputatilor schimbul de teren, in iulie, Teodorescu mi-a spus: Vezi, domnule, ca e nevoie, toata lumea are nevoie si Cosma are nevoie, a iesit si legea acuma”. Eu, de bucurie ca a iesit legea, am plecat in ziua aceea in Elvetia. Joi seara m-am urcat in masina, simbata dimineata eram la hotel Montana la Sinaia, Teodorescu era acolo, am stat in masina de vorba, i-am dat 20 de bilete a cite 1.000 de franci elvetieni si am plecat inapoi in Elvetia. Altadata m-am intilnit cu Cosma si Teodorescu la restaurantul “Doina” si mi-au spus ca daca dau 100.000 de dolari dam drumul la treaba. In 22septembrie, intr-o discutie cu Mircea Cosma i-am reamintit episodul si el mi-a spus ca n-am nici o dovada ca mi-a cerit acesti bani. I-am reamintit o discutie din mai 2001, la Sinaia, despre proiectul Omu, la care participau si ministrul Dan Matei Aghaton, si presedintele Consiliul de Administratie al firmei “Rowema”, domnul Rutz in care mi s-a confirmat inceperea proiectului. “Let’s do it”, au fost cuvintele lui Agathon. O sa-l facem, adica. La iesire, cind eram cu domnul Rutz, Cosma a zis: “Domnule, sari cu 100.000 de dolari si-i dam drumul la proiect”. Rutz m-a intrebat ce-a zis Cosma. I-am spus ca imi cere 100.000 de dolari, el a ris si a zis: “Numai atit?”. La Ploiesti, in 22 septembrie, i-am spus lui Cosma: “Domnul Rutz poate sa confirme ca ne-ati cerut atunci 100.000 de dolari”. Si Cosma n-a mai zis nimic. A tacut.

  “Domnule, s-a rezolvat, cadoul a fost primit. Asta este om, intii face si pe urma ia”

  Cind sustineti ca i-ati mai dat bani lui Teodorescu?
  In septembrie 2001, mi-a cerut iarasi niste bani. Am mers la banca, la BCR, am scos 30.000 de dolari si-am plecat la Ploiesti cu Teodorescu. Am stat de vorba cu Cosma. Cosma mi-a spus ca intii facem si dupa aceea o sa vedem noi. N-am discutat de bani, pe fata. La intoarcere, in Bucuresti, Teodorescu m-a intrebat ce fac cu banii si mi-a spus: “Da-i la mine, ca-i tin eu”. Si i-am dat. Dupa ce legea cu schimbul pamintului a trecut in Senat si urma promulgarea de catre presedinte, Teodorescu mi-a spus: “Domnule, s-a rezolvat, cadoul a fost primit. Asta este om, intii face si pe urma ia. Asta ca sa vezi!”. Am fost bucuros ca s-a rezolvat. In tot timpul asta imi dadeau mereu ceva de facut, sa aduc acte, ba din Elvetia, ba din Romania.
  Cite drumuri ati facut din Elvetia in Romania?
  O data sau de doua ori pe luna, cu avionul sau cu masina, se vede in pasaport cite vize am avut in acesti trei ani. In iarna lui 2002, Teodorescu a cerut sa mearga sa vorbeasca cu constructorii, in Elvetia, si a vizitat ambele firme. Acolo, iar a mai cerut bani, a facut cumparaturi de 6-7.000 de euro – abia intrase euro pe piata – si i-am dat la plecare 10.000 de euro. Cind am venit la Bucuresti, in februarie, i-am dat alti 10.000 de euro. Am mers impreuna la Cosma, la Ploiesti, iar ei au intrat in biroul din spate. In momentul cind s-a deschis usa, s-a facut curent. S-a deschis usa de la birou si i-am vazut mina lui Cosma care numara banii. In 4 aprilie mi-a trimis o scrisoare in care mi-a spus sa vin pe 10 aprilie si sa fiu insotit de furnizorii de echipamente, reprezentantii bancilor si constructorii pentru semnarea conventiei de cesiune de actiuni intre firma mea si Consiliul Judetean ca, in felul acesta, sa ne poata da garantiile. De la cele 60 de milioane promise, am ajuns la garantii de 10 milioane de dolari date de Consiliul Judetean Prahova, nu de catre Guvern. Am venit pe 10 aprilie si in loc de cesiune am avut parte de un circ de prost-gust in care Cosma i-a adus pe toti cei care se impotriveau proiectului – in realitate, sau fiindca asa li s-a zis – ca sa-mi demonstreze ce opozitie intimpina si cit de greu este sa ma sustina, dar m-a asigurat ca vom face proiectul in ciuda adversitatilor. La discutia asta a luat parte si Teodorescu, ca reprezentant al guvernului. Au sarit pe noi ca niste ulii si au spus ca ne dau garantiile daca le dam 51% din actiuni. Au urmat trei luni de corespondenta neinteligibila, intr-o limba de lemn, incit mi-a fost practic imposibil sa traduc partenerilor elvetieni ce acte mai doreau de la noi pentru ca nu intelegeam nici eu ce doreau, in romaneste. Va pun la dispozitie aceste acte sa vedem daca intelegeti ceva. In iulie 2002 ajunsesem la disperare. Vroiam sa fac greva foamei in fata guvernului in Piata Victoriei. In halul asta ajunsesem. I-am amenintat ca o sa fac asta. La jumatatea lunii iulie, Teodorescu m-a sunat in Elvetia si mi-a spus ca s-a rezolvat problema a gasit solutia si m-a chemat la 1 august la Sinaia. Acolo, a venit si Serban Mihailescu. Exista procesul verbal al sedintei. Mihailescu s-a angajat ca pina in 7 august 2002 sa rezolve problema schimbului de teren si pina in 15 septembrie 2002 sa se inceapa lucrarile.
  Pe ce ati mai dat bani, ca spuneti ca ati cheltuit doua milioane de dolari in acesti trei ani?
  Pai am tot schimbat documentatiile pentru toate sumele de finantare si garantii, care se schimbau de la luna la luna, am platit studii de fezabilitate, avocati, documentatii, drumuri, onorarii, am comandat utilaje. Autoritatile locale au cerut infiintarea a doua societati noi, ca sa poata intra in asociere cu noi, dar cind ajungeau la garantii mai gaseau un tertip. In august 2001, au decis sa garanteze proiectul cu valoarea terenului, in suma de 9.480.000 de dolari. Adresa a fost semnata de primarul de la Busteni, Ilie Ilinca si aprobata in Consiliul Local. Au mai vrut sa faca o sovcitate pe actiuni – un S.A.- cu doar trei actionari, ceea ce ar fi fost ilegal. M-am trezit la timp si am facut un S.A. cu cinci actionari, asa cum prevede legea, societatea Schi Valea Cerbului. Nu erau idioti, asta a fost o capcana. Pe urma puteau anula toate actele. A fost nevoie de alte hotariri in Consiliile local si judetean, s-au pierdut alti timpi pretiosi.

  #59540
  Tavi
  Member

  … si noi ne luam de bietul siman …

  #59541
  Ultras
  Member

  Pai, ce te mira? Credeti ca mai exista multi in lumea asta pe care sa ii intereseze si altceva decat banii. Si mai ales cat mai usor castigati!

  #59542
  ultrasro
  Member

  ACOLO A FOST VORBA DE O SPAGA MARE DATA IN SUVEICA INCEPAND CU 2000 PENTRU OBTINEREA UNOR AVIZE DE MEDIU CARE IN MOD NORMAL NU TREBUIAU DATE!

  EU AM FOST IMPOTRIVA ACESTUI PROIECT CARE ESTE O MARE TAMPENIE! SE VA INTAMPLA ACELASI LUCRU CUM A FOST SI CU PARTIA DINSPRE BABELE – PESTERA. ACOLO AU NIVELAT CU BULDOZERUL IN IDEEA DE A FACE O MARE PARTIE OLIMPICA, CARE A ESUAT APOI LAMENTABIL, ZONA FIIND EXPUSA ACUM EROZIUNII PUTERNICE.

  IN PLUS ACEA ZONA UNDE VREA OCTAVIAN IONESCU SA FACA PARTIE DE SCHI ALPIN CU ECHIPAMENTE ELVETIENE SECOND HAND ESTE SI REZERVATIE IAR DEFRISAREA EI SI DISTRUGEREA CARACTERULUI MAI PUTIN UMBLAT AVUT DE VALEA CERBULUI PANA ACUM, PRIN TRANSFORMAREA EI INTR-O POTECA PENTRU SINUCIGASI CUM ESTE SI VALEA JEPILOR, MI SE PARE O CRIMA CU PREMEDITARE!

  DE CE NU SE DUCE NIMENI SA INVESTEASCA IN VALEA JIULUI UNDE MUNTII SUNT MULT MAI LARGI IAR VAILE SI PANTELE SE PRETEAZA MULT MAI BINE PENTRU PARTII DE SCHI DE DIFERITE GRADE DE DIFICULTATE!

  #59543
  ultrasro
  Member

  A avut multiple ocazii intre anii 1992 si 1997 sa devina investitor la Sportul dar la durut in …… de echipa…. Acum se plange ca l-au tepuit altii intr-un proiect care oricum calca in picioare din start normele de protectia mediului… Indivizii probabil stiau asta si l-au muls de bani pe elvetianul nostru…

  #59544
  Tavi
  Member

  Ovidiu … scuze pana la urma forumul este pentru fotbal si in special pt Sportul …

  Octavian Ionescu este un blazon al Regiei fotbalistice si am considerat normal ca o stire care-l vizeaza sa apara aici!

  Cazimir te rog sterge acest post sau, daca vreti sa ramana, poate sa fie mutat la altele …

  #59545
  Ultras
  Member

  Pai, baiatu’ e om de afaceri, ce e prost sa isi ingroape banii la Sportul! Cand “investesti” in fotbal la noi trebuie sa o faci in ideea ca nu ii vei recupera, probabil, niciodata! Cum face ciobanu’ de exemplu.

  #59546
  Tavi
  Member

  @Ultras wrote:

  Pai, baiatu’ e om de afaceri, ce e prost sa isi ingroape banii la Sportul! Cand “investesti” in fotbal la noi trebuie sa o faci in ideea ca nu ii vei recupera, probabil, niciodata! Cum face ciobanu’ de exemplu.

  Ciobanul tocmai a declarat ca vrea sa scoata 10 mil USD pe 4 jucatori ???

  nu va reusi … dar intentia e clara sau nu?!?

  #59547
  Ultras
  Member

  Da’ si eu vreau sa scot 100 de milioane $ prin gaura posterioara la prima strigare! Ma crede cineva? Daca da, care e fraieru’?

  #59548
  ultrasro
  Member

  E un inceput bun pentru Cioban….

  #59549
  07Ex
  Keymaster

  @Tavi wrote:

  Cazimir te rog sterge acest post sau, daca vreti sa ramana, poate sa fie mutat la altele …

  Gata am mutat postul de pe forumul de fotbal. Merci mult pentru vigilenta Tavi. Daca vrei te pun si pe tine administrator pe forum ca sa mai avem si pe altcineva care sa faca curatenie printre mesaje. :)

  #59550
  Ultras
  Member

  Da’ pe General nu-l intrebi de sanatate 😈

  #59551
  ultrasro
  Member

  Sau nu stii ca si el e General?

  😆

  #59552
  Tavi
  Member

  @97SiR wrote:

  @Tavi wrote:

  Cazimir te rog sterge acest post sau, daca vreti sa ramana, poate sa fie mutat la altele …

  Gata am mutat postul de pe forumul de fotbal. Merci mult pentru vigilenta Tavi. Daca vrei te pun si pe tine administrator pe forum ca sa mai avem si pe altcineva care sa faca curatenie printre mesaje. :)

  Merci mult Caz … dar eu sunt afon rau la calculatoare! :) … daca imi dai si instructiuni de folosire … 😉

  #59553
  cameliu
  Member

  I se spunea Celibidache,
  Asa l-au caracterizat pe Octavian Ionescu fostii sai colegi de la Sportul Studentesc. Porecla celui care a declansat ultimul scandal de coruptie la nivel inalt iin Romania provine de la organizarea de care dadea dovada pe terenul de fotbal. “Vedea excelent jocul”, au spus fostii fotbalisti din Regie

  SCANDAL DE CORUPTIE

  Marius Geanta, Ioan Viorel

  Din mijlocas coordonator al Sportului de acum 20 de ani, Octavian Ionescu a devenit in ultimele zile virful de atac al luptei impotriva coruptiei din administratie. Stabilit de 17 ani in Elvetia, Ionescu a intentionat in 2000 sa realizeze, in parteneriat cu doua firme din Tara Cantoanelor si cu Consiliul Local Busteni, un complex cuprinzind hoteluri, vile, un patinoar, pirtii de schi si instalatii de transport pe cablu in aceasta statiune. Investitia era estimata la aproximativ 70 de milioane de dolari, care ar fi urmat sa fie luati credit de la doua banci, din Elvetia si Germania. “Acestea au solicitat garantii guvernamentale, iar pentru asta am discutat cu Serban Mihailescu. Secretarul general al Guvernului mi l-a prezentat pe consilierul sau, Virgil Teodorescu, care mi-a solicitat, in schimbul facilitarii obtinerii garantiilor, doua milioane de dolari”, a spus Ionescu in presa de zilele trecute. Fostul fotbalist sustine ca i-a dat lui Teodorescu 95.000 de dolari, in mai multe transe. Nemultumit de intirzieri si de piedicile puse de autoritatile locale din Prahova, Ionescu a facut un autodenunt la PNA in luna aprilie in care acuza ca 10 functionari i-ar fi cerut spaga.

  Pina acum citeva zile, despre fotbalistul Octavian Ionescu putini isi mai aminteau. A facut parte din echipa Sportului Studentesc la inceputul anilor ’80, alaturi de Mircea Sandu, Kassai, Romeo Chihaia, Paul Cazan, Rica Raducanu si Gino Iorgulescu. Apoi a plecat in Occident, devenind rezident in Elvetia. Fostii sai colegi si-au amintit de mijlocasul la constructie din Regie odata cu acuzatiile de coruptie enuntate in ultimele zile.

  Mircea Radulescu l-a avut jucator pe Octavian Ionescu in cele trei sezoane, 1977-1980, cit a antrenat in Regie. “Tavi era capitanul echipei. Probabil ca era cel mai profesionist jucator din tot lotul. |n tot ce facea se gindea la fotbal. Era ambitios, nu-i placea sa piarda, ura aranjamentele. Din aceasta ultima cauza a avut clinciuri cu Rica Raducanu, care mai scapa cite un gol printre picioare. Punctele lui forte erau clarviziunea in joc, doar era regizorul din teren, si lovitura de cap. A dat multe goluri din cornerele executate de Chihaia. Ca om era la fel, un tip corect. Nu stiu in ce s-a bagat el acum, dar nu pot sa spun minciuni, ca era nu stiu cum, cind el era un tip foarte corect”.

  Actualul director al Scolii de Antrenori isi mai aduce aminte ca “porecla lui era ! Gino Iorgulescu i-a dat-o, tocmai pentru ca era dirijorul echipei, el dicta ritmul de joc”. Rica Raducanu: “Eu i-am si tras-o!”

  � Un alt fost coechipier de atunci, Rica Raducanu, a declarat in stilul sau inconfundabil: “Taticu, Octavian Ionescu era profesionist inca de pe vremea aia. Ne-o luase inainte la toti. Personal, nu l-am simpatizat foarte tare, dar recunosc ca era un jucator foarte bun. |l ducea capul bine de tot si in afara terenului. Eu cu el am avut clinciuri pentru ca s-a dat la mine, ca am gresit nu stiu ce, nu stiu cum. De altfel, i-am si tras-o! Pai, eu venisem de la Rapid la Sportul, aveam aproape 70 de meciuri in echipa nationala si venea el sa-mi faca mie program! Pe urma, cind l-a luat si pe el la lot de citeva ori, nu ne mai intelegeam nici unul cu el!”.

  Rica mai spune ca “mai toti din echipa il evitau. Era un tip retras. Noi, adica eu, Mircea Sandu, Kassai, Gino Iorgulescu, aveam gasca noastra, la sprituri. El nu venea niciodata. S-a dat la mine. La Nasu’ n-avea curaj, ca-l batea Nasu’ de-l rupea. |mi amintesc ce pateau Tanasescu si Dumitru Manea, care jucau fundasi laterali, cind nu-i dadeau centrari ca sa marcheze… Avea nevoie sa dea goluri Nasu’, ca sa fie luat la echipa nationala!”.

  Sotia lui Octavian Ionescu, de asemenea absolventa de IEFS, a facut patinaj artistic de performanta. Actualmente, ea preda in Elvetia patinajul. De asemenea, fostul fotbalist il are in Elvetia si pe fratele sau, care lucreaza ca mecanic auto.

  Nasul de cununie al lui Cazan
  Actualul director sportiv al Rapidului, Paul Cazan, a jucat ani buni alaturi de Octavian Ionescu. “M-am inteles foarte bine cu el, doar e nasul meu de cununie. Si al meu si al lui Chihaia. Foarte bun jucator. Si doxat, ca daca nu-l ducea capul n-ar fi stiut sa dirijeze o echipa, cind sa forteze atacul, cind sa rupa ritmul. Era un tip profesionist din cap pina-n picioare”, a si-a amintit Paul Cazan.

  “Promotorul profesionismului in Romania”
  Romulus Chihaia a jucat 7 ani impreuna cu Octavian Ionescu sub culorile clubului din Regie. “Era un jucator exemplar, cu o conduita exemplara. Nu degeaba era capitanul echipei. Foarte serios, era tot timpul preocupat de situatia echipei. S-ar putea spune ca a fost un fel de promotor al fotbalistului profesionist in Romania. Nu degeaba a ajuns si in lotul national. Iar ca om, excela prin corectitudine. +sta era Octavian Ionescu!”, a declarat despre el fosta extrema din Regie.

  “Lucescu si Mac Popescu m-au ajutat sa plec”

  Octavian Ionescu a jucat 3 ani in Cipru, dupa care a fugit in Elvetia

  – Domnule Ionescu, romanii v-au redescoperit nu din fotbal, ci datorita acestui scandal.

  – E normal, pentru ca ultimul meci jucat in tara a fost acum 20 de ani, pentru Sportul Studentesc. Aveam echipa mare pe-atunci, cu pretentii la cupele europene. |n 1983 am preferat sa plec in Cipru, ca jucator-antrenor la Olympiakos Nicosia.

  – Pe vremea aceea era destul de greu pentru un fotbalist roman sa joace in strainatate. Cum ati reusit?
  – Dupa multe luni de asteptare si nenumarate interventii. M-au ajutat insa Mircea Lucescu si Mac Popescu, care au insistat pe linga cei de la partid sa ma lase sa plec. Si Constantin Cernaianu, al carui secund am fost la Olympiakos, a avut un cuvint greu de spus. Am stat 3 ani in Cipru. Dupa fiecare sezon veneam in tara si-mi petreceam cele doua luni de vacanta incercind sa obtin viza pentru inca un an. |n 1986, cind a expirat contractul, in loc sa ma intorc in tara, am luat vaporul pina in Grecia si apoi trenul, cu care am si ajuns in Elvetia.

  – Ati mai pastrat legatura cu fostii colegi?
  – Nu, doar in aceste zile m-am intilnit, intimplator, la un meci de juniori, cu Tanasescu. |mi pare rau, pentru ca eram o trupa legata in Regie. Eu am fost mai apropiat de Chihaia. Dar multe dintre cele 89 de goluri marcate pentru Sportul i le datorez lui Mircea Sandu, care, din postura de atacant, crea culoare pe care puteam patrunde liber. Ma si injura, dar nu eram singurul din echipa, asa se comporta el cu toata lumea.

  – Despre Sandu se spune ca era regizorul meciurilor aranjate la Sportul.
  – Se spunea, dar trebuie sa se mai si aduca probe. Erau destule meciuri aranjate. Inevitabil am participat si eu la blaturi, doar faceam parte din acea formatie, dar niciodata n-am fost eu cel care am facut intelegerea cu adversarii.

  – |n Elvetia v-ati ocupat si de fotbal sau numai de afaceri?
  – Nu stiu multe despre fotbalul romanesc, pentru ca nu-mi permite timpul. La un moment dat am ajutat totusi la transferul lui Badea de la Universitatea Craiova la Lausanne. Acum am citit prin ziare despre nenumarate scandaluri, care-l implica si pe Mircea Sandu. Cei care aduc acuzatii ar trebui sa aiba taria de a aduce si probe. Altfel, e doar mult zgomot pentru nimic.

  Octavian Andrei Ionescu

  Nascut pe 1 octombrie 1949
  A jucat la: Steaua (1963-1967), U Cluj (1968-1969), CFR Cluj (1969-1972), Sportul (1972- 1983), Olympiakos Nicosia (1983-1984)
  Meciuri/goluri in Divizia A: 389-81
  Meciuri/goluri in “nationala”: 2-0
  – in 1986 s-a stabilit in Elvetia si pentru o scurta perioada s-a ocupat de impresariat sportiv

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.